
În urma controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, peste 500.000 de persoane fizice au fost depistate doar în vara aceasta că nu își declară corect veniturile înregistrate. Diferențele între ce câștigă și ce declară acești contribuabili sunt de cel puțin 50.000 lei, potrivit președintelui ANAF, Lucian Heiuș. Acesta a declarat într-o conferință de presă că în luna iulie au fost descoperite diferențe de 21,4 milioane lei între veniturile declarate şi veniturile estimate de ANAF în cazul controalelor la persoane fizice.
Nereguli au fost depistate și la persoanele juridice. În urma unor verificări preliminare efectuate de inspectorii de fisc, 300.000 de firme nu și-au deschis cont bancar, a declarat șeful ANAF pentru Digi24.
Heiuș: Digitalizarea va reduce tentația șpăgilor
Președintele ANAF a declarat că lipsa conturilor bancare în activitatea a 300.000 de firme din cele 1,6 milioane înregistrate nu se justifică. Aceasta demonstrează că șpaga este încă un fenomen printre inspectorii de Fisc, a recunoscut Heiuș la întrebarea unui reporter: „Există încă astfel de cazuri, ați văzut chiar în acest an, 6-7 inspectori au fost arestați după ce s-a demonstrat că încasau diferite sume de bani pentru a nu face controale sau pentru a-i anunța pe cei vizați că se vor face controale asupra lor”.
Ca soluție pentru eliminarea șpăgilor, șeful ANAF spune că digitalizarea va reduce la maximum contactul între contribuabil și inspectori. De asemenea, Direcția de Integritate din cadrul autorității fiscale implementează proceduri pentru depistarea cazurilor de corupție și pentru prevenirea acestora.
„De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens. Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul”, a precizat președintele ANAF.
ANAF estimează sume de peste 1 milion de euro de recuperat ca impozit pe venit
Potrivit președintelui ANAF, rezultatele controalelor asupra persoanelor fizice se vor vedea la sfârșitul anului. Estimările arată sume de peste 1 milion de euro, de recuperat ca impozit pe veniturile omise din declarațiile la Fisc.
Heiuș a mărturisit că primește aproape zilnic mesaje de amenințare de pe cartele prepay, de la persoane necunoscute, deranjate probabil de măsurile de control inițiate de ANAF.
Numai în luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane de lei diferențe între veniturile declarate de persoanele fizice controlate și veniturile estimate de inspectorii de Fisc.