Devii independent energetic cu panouri fotovoltaice de 60.000 lei. Bani de la stat pentru investiție

Prin Programul Casa Verde se pot accesa fonduri prin care consumatorii își pot instala panouri fotovoltaice care să le acopere parțial sau total nevoile de energie electrică. Valoarea investiției este cuprinsă între 22.000 lei și 60.000 de lei. Programul a debutat cu dificultăți tehnice în decembrie anul trecut, dar din iunie 2022 a înregistrat un număr mare de aplicări, în urma cărora au fost aprobate deja peste 8000 de dosare, potrivit newsweek.ro.

Programul Casa Verde Fotovoltaice prevede sprijin pentru beneficiari, de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, până în 20.000 de lei, iar restul de 10 % din investiție este contribuție proprie.

Cât de rentabil este un sistem voltaic de 3 kw la preț de 22.000 lei?

Prețul investiției în panouri fotovoltaice depinde de puterea acestuia, în funcție de care se stabilește și consumul lunar. Pentru un consum lunar de aproximativ 300 kWh, este necesar un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 3 kW. Un sistem monofazat de 3,64 kW, de exemplu, conține 8 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, invertor monofazat, modul WI-FI, tablou DC/AC, structură de fixare pentru toate tipurile de suprafețe și conectică aferentă și aplicație dedicată. Costurile implicate încep de la 22.000 de lei.

Pentru un consum lunar de aproximativ 500 kWh, se impune instalarea unui sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 5 kW. Prețul pentru un kit monofazat de 5.46 kW, alcătuit din 12 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, pleacă de la aproximativ 29.500 lei. Peste 5 kW, se poate alege și un sistem fotovoltaic trifazat, la un preț începând de la 31.500 de lei.

O gospodărie cu un consum mare, cu electrocasnice și gadget-uri de ultimă generație poate atinge un consum cuprins între 1.200 și 1.500 kWh, pentru care este nevoie de un sistem fotovoltaic trifazic de 15 kW. Costurile investiției într-un kit aferent acestui consum, cu 26 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, este de peste 60.000 de lei.

Cum pot fi accesate fondurile din program?

De investițiile eligibile și beneficiarii lor se ocupă instalatorii validați în Programul Casa Verde Fotovoltaice, potrivit Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.385 din 2021.

Procedura prevede ca persoanele fizice să depună la instalatorul validat dosarul de finanțare, care trebuie să cuprindă o serie de documente, iar instalatorul analizează conformitatea actelor prezentate cu cerințele impuse în ghidul programului. De la instalatorul autorizat, lista cu proiectele conforme, în care se includ numele, prenumele, CNP-urile solicitanților, județul în care se va monta sistemul de panouri fotovoltaice și regiunea, merge la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru validare. AFM poate cere informații suplimentare acolo unde lipsesc unele date, iar instalatorul le va solicita aplicantului pentru remedierea lipsurilor. După ce se primesc toate datele, aplicanții primesc numere de înregistrare în Program.

Ce documente se cer pentru înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice?

Dosarul de aplicare în Programul Casa Verde Fotovoltaice va cuprinde următoarele documente, conform Ghidului de finanțare din 5 decembrie 2018 a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională:

– cererea de finanțare, în original, completată integral electronic;

– actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;

– actul de identitate al coproprietarului/devălmașului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;

– împuternicire notarială, numai dacă cererea de finanțare este semnată de altă persoană decât solicitantul;

– actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data transmiterii listei solicitanților;

– extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei solicitanților, de unde să reiasă dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea, în original;

– copia cărții funciare colective, din care să reiasă cel mult două unități individuale înregistrate pe aceeași carte funciară care însumate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală;

– certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis în SPV;

– certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;

– certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/în copie legalizată/emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Piața muncii în România în 2025: tendințe și riscuri pentru antreprenori

Piața muncii din România traversează o perioadă de transformări accelerate, influențate de factori economici globali, digitalizare și schimbările legislative interne. Conform celor mai recente știri economice, publicate pe platforme precum…

Citește

România vs. alte țări din UE: Cum se dezvoltă economia în 2025

Economia României continuă să se dezvolte într-un ritm alert în 2025, marcând o creștere mai rapidă decât media Uniunii Europene. În timp ce statele din zona euro se confruntă cu…

Citește

Te-ar mai putea interesa

5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

  • April 25, 2025
5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

  • April 25, 2025
5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

  • April 24, 2025
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

  • April 23, 2025
6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

  • April 23, 2025
Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă

  • April 22, 2025
5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă