ANAF

Potrivit declarațiilor președintelui ANAF, Lucian Heiuș, Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura anul acesta controale care vizează în mod principal domeniul TVA-ului, transporturile rutiere, grupurile de firme și societățile afiliate care au beneficiat de sprijin financiar din partea statului în timpul pandemiei de COVID-19.

ANAF vrea să vadă cum au fost folosite ajutoarele financiare din pandemie

Președintele ANAF a subliniat într-o declarație recentă faptul că statul a investit resurse importante în anumite sectoare ale economiei în cei doi ani de pandemie. Pe motivul că întoarcerea taxelor și impozitelor nu a fost cea la care se așteptau, autoritățile vor să verifice situația și să vadă cum au folosit beneficiarii banii.

În principiu, sunt vizate grupurile de firme, societățile afiliate și zonele economice către care statul a redirecționat resurse importante în perioada pandemiei. Autoritatea fiscală vrea să verifice cum a fost folosit ajutorul financiar și cum s-a întors în economia țării. Pe lângă aceste controale, vor mai fi desfășurate analize de risc și controalele obișnuite în cadrul firmelor care sunt suspectate de comportament fiscal neadecvat.

Vor fi verificate inclusiv persoanele fizice. Lucian Heiuș spune că există sectoare întregi de activități efectuate de persoane fizice unde există bănuieli de neconformare. Președintele ANAF menționează că se dorește inclusiv implementarea unor programe de informare și atenționare, dacă bugetul va permite acest lucru. În această categorie intră și cabinetele stomatologice și saloanele de beauty. De asemenea, controlul averilor persoanelor fizice a început încă de anul trecut și va continua și în 2023.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.