Creșterea dobânzilor la credite face ca suma pe care oamenii o pot împrumuta pentru a cumpăra o locuință să scadă, iar valoarea proprietăților pe care aceștia le pot achiziționa să fie mai mică, potrivit calculelor efectuate de o agenție imobiliară. Aceeași analiză arată că există o similaritate foarte mare între nivelul de tranzacții imobiliare înregistrate oficial în 2022 și cele înregistrate în 2021, cu mențiunea că au scăzut ipotecile. În prezent, ratele au crescut semnificativ, iar cu același venit, o persoană poate obține un împrumut cu valoare mai mică decât în trecut.
Analiza a fost efectuată de către agenția Blitz Imobiliare și arată că piața imobiliarelor este puternic influențată de rata dobânzii la credit. Cu cât aceasta e mai scăzută, cu atât oamenii își doresc mai mult să cumpere o casă, să facă îmbunătățiri în locuința pe care o au deja sau să treacă de la apartament la casă.
Dobânda crește, la fel și costul pentru accesarea unui credit
Fluctuațiile în ceea ce privește rata dobânzii au un impact direct asupra capacității de cumpărare a unei proprietăți rezidențiale. Pe măsură ce ratele dobânzilor devin mai mari, cresc și costurile pe care le presupune accesarea unui credit, iar consultanții sunt de părere că întreaga piață imobiliară va fi afectată în aceste condiții.
Dacă dezvoltatorii propun prețuri mici, marja de profit este influențată negativ, în condițiile scumpirii manoperei și materialelor de construcție. La rândul său, o marjă de profit mică atrage amânarea noilor investiții în construcții și încetinirea ritmului de apariție a construcțiilor noi.
Analiza datelor centralizate de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară reflectă că nivelul de tranzacții din 2021 a rămas la același nivel cu cel din 2022, astfel că majorarea dobânzilor de anul trecut nu a făcut o diferență semnificativă. Numărul de ipoteci este cel care a scăzut, adică mai puțini oameni au solicitat împrumut de la bancă pentru a finaliza procesul de achiziție a unui imobil, așa cum reiese din analiza Blitz Imobiliare.
La diverse bănci, nivelul dobânzilor se situează în jurul unei Dobânzi Anuale Efective (DAE) de 8,16%-9,35%. De exemplu:
-
BCR – IRCC + 2,45% și DAE de 8,16%;
-
Banca Transilvania – IRCC + 3,15% și DAE de 8,68%;
-
ING bank – IRCC + 2,09% – 2,79%, DAE – 9,35%.
Suma împrumutată va scădea
Potrivit consultanților, suma care poate fi împrumutată va scădea, la fel și valoarea proprietăților. În ianuarie 2022, o persoană cu venitul de 7.000 de lei avea posibilitatea de a cumpăra o locuință de 154.000 euro. Astăzi, același client poate să obțină finanțare pentru a cumpăra o locuință de aproximativ 87.000 de euro.
Intenția de achiziție scade pe măsură ce impactul modificării dobânzilor începe să se resimtă asupra pieței, iar oamenii se orientează mai degrabă către locuințe mai puțin spațioase, amplasate în zone nu foarte dezvoltate.
Condițiile de creditare au devenit mai aspre în contextul incertitudinilor referitoare la cadrul economic general și al deciziilor de politică monetară sau prudențială venite din partea BNR. Reprezentanții unui comparator bancar îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți la valoarea creditului pe care îl pot obține prin Noua Casă. Aceasta este mai mică față de cea pe care o puteau obține anul trecut, iar rata lunară a crescut.