impozitare criptomonede

Frecvența tranzacțiilor cu criptoactive se află în creștere în mai multe țări membre ale Uniunii Europene, motiv pentru care autoritățile vor să stabilească o serie de reglementări privitoare la tratamentul fiscal și contabil al operațiunilor de acest tip, după cum arată o analiză efectuată recent de Deloitte.

Conform unui acord provizoriu între Parlamentul European și Consiliul UE, transferurile de criptomonede pot fi urmărite, iar cele suspecte pot fi blocate. Deloitte menționează că până la concretizarea cadrului legal, persoanele care efectuează tranzacții cu criptomonede au ca punct de reper un set de recomandări și principii, care au putere de lege în unele cazuri.

Operațiunile cu criptoactive nu sunt monitorizate din punct de vedere fiscal și contabil

La momentul actual, nu există monitorizare fiscală și contabilă privind tranzacțiile cu criptoactive. Totuși, jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și Working Papers ale Comitetului de TVA din cadrul Comisiei Europene oferă unele clarificări despre acest tip de operațiuni.

În cazul C-264/14 –Skatteverket împotriva David Hedqvist, a fost luată o hotărâre importantă pentru zona criptomonedelor. Mai exact, s-a ajuns la concluzia că Bitcoin este un mijloc de plată direct între operatorii care acceptă această monedă virtuală.

Curtea a decis că tranzacțiile cu criptomonede se înscriu în categoria operațiunilor financiare și că intermedierea în procesul de vânzare-cumpărare de Bitcoin constituie o prestare de servicii scutită de TVA.

Mai sunt necesare clarificări despre alte activități corelate tranzacțiilor cripto

Schimbul și vânzarea de Bitcoin sunt scutite de TVA, dar mai sunt necesare clarificări despre alte activități ce se desprind din tranzacțiile cu criptoactive. Comitetul de TVA a redactat un document în temeiul căruia alte tipuri de operațiuni, cum ar fi minarea sau depozitarea, nu se supun plății TVA-ului sau sunt taxabile. Astfel, tratamentul fiscal aplicabil unei operațiuni și natura acesteia trebuie analizate dintr-o perspectivă mai largă.

Tratamentul de TVA al NFT-urilor rămâne încă incert

Dacă în cazul criptomonedelor se conturează o scutire de TVA pentru unele servicii, în situația NFT-urilor (token-uri nefungibile) tratamentul TVA reprezintă o incertitudine, deoarece legislația comunitară aferentă nu oferă explicații clare.

Pentru că nu există reglementări oficiale la nivelul UE legat de tranzacțiile cu criptoactive, unele țări au stabilit în mod diferit tratamentul de TVA al acestora. Deci, atât contribuabilii, cât și inspectorii fiscali, se confruntă cu o necunoscută când vine vorba despre tratamentul fiscal al acestor tranzacții.

Tratamentul contabil al tranzacțiilor cripto, dependent de natura operațiunii

Tratamentul contabil al tranzacțiilor cu criptoactive este analizat de la caz la caz, întrucât nu este disponibil un cadru legislativ privitor la reflectarea acestora în contabilitatea persoanelor juridice. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România au elaborat un set de propuneri referitoare la înregistrarea în contabilitate a unor categorii de criptomonede, iar Comitetul pentru interpretarea standardelor internaționale de raportare financiară a emis la rândul său un punct de vedere în acest sens.

Astfel, este nevoie de un cadru legislativ care nu numai să clarifice tratamentul contabil și fiscal al tranzacțiilor cu criptoactive, dar și care să definească termeni și concepte din acest domeniu.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.