Banca Europeană de Investiții

Banca Europeană de Investiții anunță, prin vicepreședintele Christian Kettel Thomson, că războiul din Ucraina va afecta grav, din punct de vedere economic, țările aflate la granița zonei de conflict. Potrivit oficialului european, cele mai vulnerabile domenii, din acest punct de vedere, vor fi sectorul alimentar și cel energetic. În acest sens, BEI are în plan câteva măsuri de contracarare a acestor efecte în statele cele mai expuse, printre care și România. Pe lângă acest aspect, BEI a aprobat 65 de milioane de euro pentru a îmbunătăți accesul la finanțare al antreprenorilor și companiilor din țara noastră.

Finanțările către autoritățile locale vor fi grăbite

Specialiștii Băncii Europene de Investiții consideră că în țările aflate în vecinătatea Ucrainei, printre care și România, se impun câteva măsuri pentru a răspunde tuturor nevoilor apărute. Într-un interviu acordat Economica.net, Christian Kettel Thomsen a declarat că la nivelul BEI se scalează potențialele efecte ale războiului în regiune, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung.

Acest lucru înseamnă că Banca va colabora cu autoritățile locale și naționale pentru a putea acorda asistență tehnică și financiară tuturor țărilor afectate. În acest sens, este foarte posibil ca acordurile de finanțare cu municipalitățile să fie recalibrate, pentru a permite o libertate mai mare și mai rapidă de mișcare.

Oficialul a mai anunțat și că vor fi acordate finanțări de 100% pentru operațiuni legate de refugiații din Ucraina, nu de 50% cât este în prezent standardul în finanțările acordate de BEI.

Instituția a aprobat în urmă cu puțin timp un pachet de 668 milioane de euro pentru Ucraina, în contextul războiului.

Fonduri pentru dezvoltarea afacerilor

Grupul planifică de asemenea ca pe termen mediu și lung să sprijine acele sectoare economice care sunt afectate de sancțiunile ce au fost impuse Rusiei. Acest lucru va fi posibil prin punerea la dispoziție a finanțărilor necesare pentru transformarea amplă a afacerilor. În acest sens, Thomsen a subliniat că problemele din sectoarele alimentar și energetic se vor resimți cel mai mult în aceste state.

Prin BEI, care este o „bancă verde” a Uniunii Europene, sunt sprijinite investiții precum reciclarea deșeurilor sau decarbonizarea sectorului energetic.

Aceste planuri ale Grupului au fost anunțate de vicepreședintele BEI în timpul vizitei sale de 3 zile la București, timp în care s-a întâlnit cu: miniștrii Energiei, Finanțelor, Sănătății, Transporturilor, Cercetării Inovării și Transformării Digitale și Investițiilor și Proiectelor Europene, cu guvernatorul BNR, oficiali ai Guvernului, precum și cu parteneri din sectorul privat. Discuțiile au vizat atât sprijinirea Ucrainei, dar și a investițiilor prioritare pentru România.

Investiții în companiile românești, în 2022

Pentru acest an, BEI și FEI (Fondul European de Investiții) vor sprijini o finanțare pentru investițiile din companiile românești care activează în acele sectoare care au fost cele mai afectate de pandemia COVID-19, într-un parteneriat cu Intesa Sao Paolo România. De asemenea, va fi extinsă și finanțarea pentru companiile agricole românești, prin parteneriatul cu Agricover.

FEI a aprobat finanțări noi pentru partenerii români în valoare de 65 de milioane de euro, destinați îmbunătățirii accesului la finanțare al antreprenorilor și companiilor din România.

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a adus în țara noastră mai bine de 18 miliarde de euro destinați investițiilor din sectorul public și privat.

În 2021, investițiile BEI în România au fost de 907 milioane de euro

În anul 2021, Grupul Băncii Europene de Investiții a pus la dispoziție, în România, aproximativ 907 milioane de euro pentru noi investiții. Printre proiectele finanțate se numără modernizarea rețelei naționale de electricitate sau construcția a două spitale regionale de urgență.

Dintre aceste fonduri, peste 550 de milioane de euro au fost direcționate către sănătate, aceasta fiind cea mai mare finanțare pentru domeniul sănătății din ultimii 31 de ani de operațiuni în România.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.