BEI: sectorul alimentar și cel energetic vor fi grav afectate și in România. Cum va sprijini grupul mediul public și pe cel privat

Banca Europeană de Investiții anunță, prin vicepreședintele Christian Kettel Thomson, că războiul din Ucraina va afecta grav, din punct de vedere economic, țările aflate la granița zonei de conflict. Potrivit oficialului european, cele mai vulnerabile domenii, din acest punct de vedere, vor fi sectorul alimentar și cel energetic. În acest sens, BEI are în plan câteva măsuri de contracarare a acestor efecte în statele cele mai expuse, printre care și România. Pe lângă acest aspect, BEI a aprobat 65 de milioane de euro pentru a îmbunătăți accesul la finanțare al antreprenorilor și companiilor din țara noastră.

Finanțările către autoritățile locale vor fi grăbite

Specialiștii Băncii Europene de Investiții consideră că în țările aflate în vecinătatea Ucrainei, printre care și România, se impun câteva măsuri pentru a răspunde tuturor nevoilor apărute. Într-un interviu acordat Economica.net, Christian Kettel Thomsen a declarat că la nivelul BEI se scalează potențialele efecte ale războiului în regiune, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung.

Acest lucru înseamnă că Banca va colabora cu autoritățile locale și naționale pentru a putea acorda asistență tehnică și financiară tuturor țărilor afectate. În acest sens, este foarte posibil ca acordurile de finanțare cu municipalitățile să fie recalibrate, pentru a permite o libertate mai mare și mai rapidă de mișcare.

Oficialul a mai anunțat și că vor fi acordate finanțări de 100% pentru operațiuni legate de refugiații din Ucraina, nu de 50% cât este în prezent standardul în finanțările acordate de BEI.

Instituția a aprobat în urmă cu puțin timp un pachet de 668 milioane de euro pentru Ucraina, în contextul războiului.

Fonduri pentru dezvoltarea afacerilor

Grupul planifică de asemenea ca pe termen mediu și lung să sprijine acele sectoare economice care sunt afectate de sancțiunile ce au fost impuse Rusiei. Acest lucru va fi posibil prin punerea la dispoziție a finanțărilor necesare pentru transformarea amplă a afacerilor. În acest sens, Thomsen a subliniat că problemele din sectoarele alimentar și energetic se vor resimți cel mai mult în aceste state.

Prin BEI, care este o „bancă verde” a Uniunii Europene, sunt sprijinite investiții precum reciclarea deșeurilor sau decarbonizarea sectorului energetic.

Aceste planuri ale Grupului au fost anunțate de vicepreședintele BEI în timpul vizitei sale de 3 zile la București, timp în care s-a întâlnit cu: miniștrii Energiei, Finanțelor, Sănătății, Transporturilor, Cercetării Inovării și Transformării Digitale și Investițiilor și Proiectelor Europene, cu guvernatorul BNR, oficiali ai Guvernului, precum și cu parteneri din sectorul privat. Discuțiile au vizat atât sprijinirea Ucrainei, dar și a investițiilor prioritare pentru România.

Investiții în companiile românești, în 2022

Pentru acest an, BEI și FEI (Fondul European de Investiții) vor sprijini o finanțare pentru investițiile din companiile românești care activează în acele sectoare care au fost cele mai afectate de pandemia COVID-19, într-un parteneriat cu Intesa Sao Paolo România. De asemenea, va fi extinsă și finanțarea pentru companiile agricole românești, prin parteneriatul cu Agricover.

FEI a aprobat finanțări noi pentru partenerii români în valoare de 65 de milioane de euro, destinați îmbunătățirii accesului la finanțare al antreprenorilor și companiilor din România.

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a adus în țara noastră mai bine de 18 miliarde de euro destinați investițiilor din sectorul public și privat.

În 2021, investițiile BEI în România au fost de 907 milioane de euro

În anul 2021, Grupul Băncii Europene de Investiții a pus la dispoziție, în România, aproximativ 907 milioane de euro pentru noi investiții. Printre proiectele finanțate se numără modernizarea rețelei naționale de electricitate sau construcția a două spitale regionale de urgență.

Dintre aceste fonduri, peste 550 de milioane de euro au fost direcționate către sănătate, aceasta fiind cea mai mare finanțare pentru domeniul sănătății din ultimii 31 de ani de operațiuni în România.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

În 2024, piața de afaceri din România este marcată de schimbări semnificative, influențate de factori economici globali, politici fiscale noi și tendințe de digitalizare. Antreprenorii români se confruntă cu provocări…

Citește

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

Creșterea prețurilor la energie din ultimii ani a pus o presiune semnificativă asupra IMM-urilor din România, mai ales în contextul economic instabil. Costurile mai mari cu energia pot afecta direct…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

  • October 15, 2024
Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

  • October 14, 2024
Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

  • October 11, 2024
Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

  • October 10, 2024
Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

  • October 9, 2024
Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

  • October 8, 2024
Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere