Bitcoin

Pe 24 februarie 2022, când președintele Rusiei a anunțat declanșarea unei operațiuni militare în Ucraina, prețul unor criptomonede a scăzut brusc. Printre acestea se numără și Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, care a înregistrat o scădere de 12% în mai puțin de 24 de ore în ziua atacului armat asupra Ucrainei. Alte monede care au cunoscut o scădere abruptă în aceeași zi au fost Ethereum și eGold.

Declinul criptoactivelor a început după jumătatea lunii februarie

Pe la jumătatea lunii februarie, încă de când se preconiza un atac al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, criptoactivele au început să înregistreze scăderi. Simon Peters, analist eToro, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare la nivel mondial, a pus declinul activelor crypto pe seama tensiunilor geopolitice.

Criptomonedele s-au recuperat rapid după scăderea abruptă

În februarie, mai precis pe la jumătatea lunii, BTC revenise la intervalul de 44.000-45.000 de dolari, însă în ziua atacului armatei ruse criptomoneda a ajuns la un minim al zilei de 34.000 de dolari, adică o scădere de circa 10.000 de dolari în nici două săptămâni. După declinul înregistrat pe 24 februarie 2022, criptomonedele s-au redresat destul de repede în zilele care au urmat.

În perioada următoare, BTC și-a revenit destul de rapid, iar pe 1 martie 2022 a ajuns la un nivel maxim al zilei de 44.165 dolari. Deci, în 5 zile, Bitcoin a crescut cu aproape 10.000 de dolari, revenind la nivelul înregistrat prin jumătatea lunii februarie. Totuși, chiar dacă și-a reluat creșterea rapid, Bitcoin are fluctuații mari. De exemplu, tot pe 1 martie, criptomoneda a ajuns la un nivel minim al zilei de 37.963 de dolari.

Și a doua cea mai importantă criptomonedă a înregistrat o scădere în ziua atacului asupra Ucrainei, când a ajuns la un nivel minim al zilei de 2.301 dolari. În schimb, nivelul maxim al zilei de 1 martie a fost de 2.972 pentru ETH.

În categoria criptomonedelor care au scăzut în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei intră și eGold, criptomoneda dezvoltată de românii de la Elrond. Și în cazul acesteia, revenirea a fost una vioaie, întrucât criptomoneda a ajuns pe 1 martie la un nivel maxim al zilei de 158 de dolari, după ce nivelul minim de la 24 februarie a fost 122 de dolari.

Analiștii consideră că tensiunile geopolitice au influențat traiectoria criptomonedelor

Una dintre caracteristicile principale ale unei criptomonede este volatilitatea. Din acest motiv, nu se poate spune cu certitudine că tensiunile geopolitice reprezintă motivul clar pentru care criptoactivele au înregistrat fluctuații mari în ultima perioadă. Totuși, unii analiști au făcut astfel de conexiuni.

De exemplu, în ianuarie 2022, tensiunile din Kazahstan s-au soldat cu scăderi în piața criptomonedelor, în contextul în care accesul la internet a fost blocat de autorități, urmând o pană majoră de curent în Asia Centrală, consecințele fiind resimțite și de Kazahstan, care este una dintre țările fruntașe când vine vorba de minarea BTC. Simon Peters, analist al platformei de tranzacționare eToro, a declarat că tensiunile din Kazahstan au afectat într-o manieră involuntară bitcoinul, în condițiile în care operațiunile majore de minerit au trebui să se încheie din cauza opririi energiei electrice. De altfel, analistul eToro menționează despre Kazahstan că a devenit un lider în mineritul BTC, fiind a doua țară în clasamentul de producție după SUA.

Pe fondul tensiunilor geopolitice din prezent, redresarea prețurilor BTC și ETH a fost împiedicată, așa cum declară analistul eToro. Deși săptămâna începuse promițător, nivelul bitcoin a scăzut în ziua în care s-a produs atacul asupra Ucrainei. Analistul a mai adăugat că prețul criptoactivelor a fost afectat și de panica pe care traderii NFT și-au exprimat-o pe rețelele de socializare în urma producerii unui hacking major de NFT.

Ucraina, susținătoare a activelor digitale, a primit donații de 13 milioane de dolari în criptomonede

Ministrul ucrainean al transformării digitale și viceprim-ministru, Mihailo Fedorov, a transmis printr-o postare pe Twitter că Ucraina primește și donații în criptomonede. Din ziua anunțului și până în prezent, Ucraina a reușit să strângă donații în cripto de aproximativ 13 milioane de dolari, potrivit ultimelor date. Donațiile în criptomonede contribuie masiv la finanțarea apărării Ucrainei, deoarece fluxurile de donații în criptoactive îi ajută pe ucraineni să nu mai depindă de băncile tradiționale.

O donație importantă a venit de la Deepak Thapliyal, CEO-ul Chain.com, care a donat 100 Ethereum către guvernul Ucrainei, în speranța ca acesta să poată profita cât mai repede de donație pentru a ajuta populația afectată. De asemenea, utilizatorii Ethereum au pus bazele unei Organizații Autonome Descentralizate, intitulată UkraineDAO, cu scopul de a strânge fonduri.

Ministrul ucrainean a făcut apel la Elon Musk pe rețelele de socializare

Mihailo Fedorov a făcut apel și la Elon Musk, fondatorul SpaceX, solicitând acestuia să trimită în Ucraina stații starlink, mesaj la care Elon Musk a reacționat rapid.

Un transport de terminale Starlink a ajuns deja în țara atacată de ruși, iar prin intermediul acestora Ucraina va avea acces la cel mai rapid sistem de internet prin satelit din lume. Fedorov a mulțumit fondatorului SpaceX și a postat o fotografie cu încărcătura de sateliți Starlink care au sosit în Ucraina.

Conexiunea la internet a fost afectată pe fondul atacurilor care se desfășoară între armata Rusiei și cea a Ucrainei, în special în zonele estice și sudice ale țării. Din acest motiv, mobilizarea grupurilor de apărare civilă poate fi compromisă de întreruperile din rețea, iar aceste dispozitive vor contribui la evitarea întreruperilor internetului.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.