Bugetul alocat beneficiilor extrasalariale se află în permanentă creștere. Angajații români își doresc flexibilitatea beneficiilor și diversitate

Benefit, o companie a Grupului Edenred, a efectuat o analiză potrivită căreia beneficiile extrasalariale vor atinge o valoarea medie lunară mai mare 800 de lei în 2022, după ce aceasta s-a majorat cu aproximativ 50% în ultimii cinci ani.

Tichetul de masă, beneficiul preferat de angajații români

Când vine vorba despre beneficii extrasalariale, angajații români pun pe primul loc tichetele de masă. După acestea, urmează beneficiile în natură, tichetele de vacanță și alte cadouri pe care angajatorii le oferă cu prilejul unor ocazii speciale. La capătul clasamentului, se află cursurile profesionale și activitățile sportive.

Comparativ cu preferințele angajaților de anul trecut, se observă o creștere foarte mare în ceea ce privește interesul față de activități culturale. Această creștere indică faptul că românii au revenit la activități de tipul festivaluri sau cinema.

În 2020, mulți români și-au anulat sau amânat vacanțele. Un an mai târziu, apetitul pentru turismul intern a crescut semnificativ, nu numai pentru că restricțiile au început să se relaxeze, dar și datorită accesului la vouchere de vacanță. În toate industriile, companiile au trebuit să dea dovadă de flexibilitate la nivelul ofertei, deoarece preferințele angajațiilor sunt foarte variate.

627 lei pe lună/angajat, bugetul mediu de beneficii extrasalariale în 2021

În 2021, valoarea bugetului mediu aferent beneficiilor extrasalariale alocat de companii a fost de 627 lei pe lună/angajat. Față de 2019, bugetul mediu a crescut cu aproape 25% și cu aproape 50% în ultimii 5 ani. Estimările arată că în acest an valoarea bugetului mediu de beneficii extrasalariale ar putea să crească la 820 de lei.

Codruț Nicolau, director general, Edenred România şi Benefit Systems, remarcă faptul că firmele încep să își regândească modalitățile de fidelizare a angajaților. Dacă în trecut beneficiile extrasalariale se rezumau în mare parte la tichetele de masă și tichetele cadou, acum se observă o diversificare, justificată de nevoile și provocările actuale cu care se confruntă salariații.

Bugetul personal și cultura organizațională au fost puternic dezechilibrate în ultimii doi ani, așa că acordarea unor astfel de beneficii extrasalariale creează un mediu propice pentru dezvoltarea angajaților și le indică acestora faptul că sunt apreciați în compania unde lucrează. Flexibilitatea în acordarea de beneficii extrasalariale este avantajoasă și pentru angajator, deoarece constituie un instrument de retenție, fidelizare și atragere a angajaților.

Servicii – domeniul cu cea mai mare valoare a beneficiilor flexibile

Companiile care activează în toate tipurile de industrii și indiferent de mărime se arată tot mai preocupate de beneficiile extrasalariale, a căror valoare se află creștere. Companiile din domeniul de servicii se situează pe primul loc pe partea de beneficii flexibile acordate salariaților. După aceea, urmează companiile din IT&software, retail, servicii financiare, productie si call center&BPO.

Preferințele în materie de beneficii variază de la un sector la altul. De exemplu, salariații din domeniul IT&software sunt mai interesați de beneficiile din categoria cadourilor decât angajații din media. Pe partea de retail, angajații preferă mai degrabă voucherele de vacanță și pensiile private.

Generațiile Y și Z țin cont de beneficiile extrasalariale în alegerea jobului

Persoanele care activează pe piața muncii din România pot fi împărțite în patru categorii după vârstă: Baby Boomers (61-76 de ani), generația X (41-60 de ani), generația Y (26-40 de ani) și generația Z (sub 26 de ani). Salariații care aparțin generațiilor Y și Z preferă beneficiile în natură, în vreme ce generațiile X și Baby Boomers prezintă un interes mai mare pentru beneficii de tip pensii private.

Compania Benefit a prioritizat telemunca și sănătatea în procesul de adaptare a portofoliului de produse și servicii la contextul actual. Platforma a introdus o secțiune nouă pe care companiile o pot folosi în vederea alocării unui buget care să acopere cheltuielile pe care le implică munca remote. De altfel, facturile pot fi achitate prin aplicația PAGO (în cadrul aceleiași secțiuni) direct din bugetele alocate pentru munca remote.

Planurile pentru 2022 ale Benefit vizează lansarea unor noi categorii de servicii: salariul în avans, recompense și work from anywhere.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

Fidelizarea clienților a devenit un element cheie pentru succesul pe termen lung al unei afaceri, în special în mediul digital, unde concurența este acerbă și clienții au la dispoziție nenumărate…

Citește

Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

În contextul actual al muncii hibride, multe companii din România se confruntă cu noi provocări în ceea ce privește managementul echipei. Pandemia a accelerat tranziția către modele de lucru flexibile,…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

  • September 16, 2024
Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

  • September 13, 2024
Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

Cum să îți creezi un brand personal puternic ca antreprenor

  • September 12, 2024
Cum să îți creezi un brand personal puternic ca antreprenor

Cum pot folosi antreprenorii ChatGPT și Inteligența Artificială pentru creșterea afacerii

  • September 11, 2024
Cum pot folosi antreprenorii ChatGPT și Inteligența Artificială pentru creșterea afacerii

Cum să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice în 2024

  • September 10, 2024
Cum să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice în 2024

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

  • September 9, 2024
Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică