Bursele internaționale se prăbușesc, pe fondul războiului din Ucraina. Ce se întâmplă cu aurul, petrolul și criptomonedele

Războiul din Ucraina, care a debutat joi dimineață o invazie de amploare, ordonată de președintele rus Vladimir Putin, și cu explozii în orașele Odesa, Kiev și Harcov, a influențat bursele internaționale, care s-au prăbușit. În același timp, prețul aurului, al petrolului și al dolarului a început să crească vertiginos.

Scumpire profundă a acțiunilor

Pe fondul crizei din Europa de Est, cu doar o zi înainte de începerea războiului, bursele internaționale, precum și randamentele obligațiunilor americane s-au prăbușit, iar prețul petrolului și al aurului au crescut. Cel mai important indice MSCI din zona Asia-Pacific, exceptând Japonia, a înregistrat o scădere cu mai bine de 3,2%, acțiunile chineze au scăzut cu 1,3%, iar cele australiene au fost și ele influențate, scăzând cu peste 3%.

Scăderi s-au produs și la indicele Nikkei din Tokio, de 2,4%, iar contractele futures ale băncilor din SUA au scăzut și ele vertiginos, cu 2,3%, iar Nasdaq futures cu 2,8%.

Scumpirea acțiunilor s-a produs după ce miercuri ele fuseseră deja lovite, Dow Jones Industrial înregistrând o scădere de 1,38%. Indicele MSCI World, care este un indicator principal al evoluției piețelor de acțiuni la nivel internațional, a coborât la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.

Joi dimineața, pe fondul operațiunilor militare lansate de Rusia în Ucraina, bursele de la Moscova și Sankt Petersburg au făcut anunțul că își suspendă tranzacțiile pe toate piețele. Cu toate acestea, chiar dacă tranzacțiile au fost oprite, băncile din Rusia au crescut semnificativ cursul de schimb.

Prețul aurului și cel al petrolului urcă vertiginos

Aurul spot a înregistrat joi dimineața o creștere cu peste 2,1%, având cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2021, iar contractele futures pentru prețul petrolului au sărit și ele în sus cu peste 3,5%, trecând peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată după anul 2014.

Aurul se afla într-un trend de creștere încă de la începutul acestui an, cu 4,4%. Cererea mare pentru aurul de investiții a arătat că acesta este ca un colac de salvare pentru banii antreprenorilor afectați de inflație.

Gramul de aur a crescut miercuri cu 0,0586 lei, ajungând la valoarea de 265.4617 lei. În paralel cu creșterile aurului, au existat creșteri importante și în privința metalelor industriale, printre care se numără cotația la nichel, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar prețul aluminiului a ajuns la un nou maxim istoric.

Sunt îngrijorări cum că agravarea crizei ar putea perturba livrările de metale într-un context în care deja stocurile globale sunt afectate. Rusia exportă 4,2% din producția mondială de aluminiu și 5,3% din producția mondială de nichel. După anunțul făcut de președintele american Joe Biden în ceea ce privește sancțiunile severe ce vor fi aplicate Rusiei, este de așteptat ca livrările rusești de materii prime să fie afectate (gaze naturale, petrol, nichel și aluminiu).

Rubla s-a prăbușit, iar dolarul a urcat

Impulsionat de o fugă globală către siguranță, dolarul a urcat cu mai bine de o jumătate de procent, moneda americană intrând în categoria activelor sigure, alături de aur.

În același timp, rubla rusească s-a prăbușit, după ce, la începutul sesiunii, a înregistrat câștiguri mici. La ora 5:42 GMT, rubla era în scădere, pe piața interbancară, cu 10,5%, cu 89.71 ruble pentru un dolar, acest curs fiind cel mai scăzut din istorie.

Nici euro nu rămâne indiferent în fața ultimelor evenimente geopolitice, scăzând cu 0,8%, la 1,220 dolari.

Criptomonedele principale, scăderi mari

Criptomoneda Bitcoin, dar și alte monede digitale importante s-au depreciat în această săptămână, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. În această dimineață, odată cu începerea războiului în Ucraina, prețul unui bitcoin a scăzut la 34.905,22 dolari, fiind înregistrată o scădere cu 8,3% în doar 24 de ore si de 20% în ultimele 7 zile. Bitcoin se află la o depreciere de 49% față de maximul istoric înregistrat în luna noiembrie.

Și criptomoneda Ether a scăzut cu 12% în doar 24 de ore, ajungând la cel mai mic nivel din ultima lună, 2.371.4 dolari.

Scăderi au fost și la celelalte criptomonede importante: Binance Coin – scădere de 12% în 24 de ore, ajungând la 332,44 dolari, Ripple – scădere de 11,4% în 24 de ore, până la valoarea de 0,641341 dolari și Solana, – 8,5%, la 81,59 dolari. Valorile sunt valabile pentru ora la care este redactat acest articol.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Cum să îți pregătești afacerea pentru o eventuală recesiune economică

Recesiunile economice sunt perioade dificile pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea sa. Cu toate acestea, pregătirea din timp și implementarea unor strategii eficiente pot ajuta antreprenorii să își protejeze afacerea…

Citește

Evoluția pieței de muncă și impactul asupra afacerilor mici

Schimbările din piața de muncă din România continuă să influențeze în mod semnificativ modul în care funcționează afacerile mici. Antreprenorii se confruntă cu provocări, dar și cu oportunități, într-un context…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Recomandări de camere pentru videoconferințe: Top 5 soluții pentru antreprenori în 2025

  • January 13, 2025
Recomandări de camere pentru videoconferințe: Top 5 soluții pentru antreprenori în 2025

Automatizarea proceselor de afaceri: Cum să economisești timp și bani

  • January 13, 2025
Automatizarea proceselor de afaceri: Cum să economisești timp și bani

5 automatizări de porți ideale pentru afacerea ta

  • January 10, 2025
5 automatizări de porți ideale pentru afacerea ta

Cum să îți pregătești afacerea pentru o eventuală recesiune economică

  • January 10, 2025
Cum să îți pregătești afacerea pentru o eventuală recesiune economică

Tendințe în e-commerce pentru 2025: Ce trebuie să știi dacă ai un magazin online

  • January 9, 2025
Tendințe în e-commerce pentru 2025: Ce trebuie să știi dacă ai un magazin online

5 recomandări de laptopuri pentru un an productiv

  • January 8, 2025
5 recomandări de laptopuri pentru un an productiv