scadere preturi criptomonede

Piața criptomonedelor a înregistrat o scădere semnificativă în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022, de circa patru ori mai mare față de cea a indicilor bursieri corespunzători piețelor dezvoltate și la un nivel comparabil cu factorii de multiplicare ce caracterizează tranzacțiile în marjă sau pe cele cu instrumente financiare derivate clasice, cum ar fi contractele futures și de opțiuni ori contractele pe diferență (CFD). Analiza a fost publicată în ediția a 10-a a Euro Monitorului Băncii Naționale a României, care arată că pierderile înregistrate sunt de 73 % în decurs de mai puțin de 9 luni.

Cauzele scăderii abrupte a criptomonedelor

Potrivit sursei citate, scăderea înregistrată pe piața criptomonedelor a fost cauzată de doi factori. În primul rând, tranzacțiile au fost marcate de o deteriorare rapidă a încrederii utilizatorilor în astfel de instrumente, pornind de la informații și opinii vehiculate în mediul online, pe rețelele sociale de anumiți lideri de opinie sau de reprezentanții unor companii rivale celor care tranzacționează criptomonede. Piața monedelor virtuale s-a dovedit astfel deosebit de fragilă în fața informațiilor și chiar a zvonurilor din mediul online.

O a doua cauză a amplorii scăderii prețului la criptomonede în ultimele 9 luni a fost reprezentată de dinamica firească a fluxurilor de capitaluri generate din sistemul financiar tradițional, întemeiată pe creșterea costurilor de oportunitate, consecință a aprecierii randamentelor instrumentelor cu venit fix, în contextul evoluției inflației și al consolidării conduitei politicii monetare de către băncile centrale din foarte multe state, inclusiv din cele cu economie dezvoltată.

Se observă că investitorii financiari au răspuns la schimbările costurilor de oportunitate cauzate de majorarea dobânzilor. Realitatea este confirmată de evoluțiile de pe piața metalelor prețioase, care nu a scăzut pe fondul unui deficit de încredere, ci ca urmare a faptului că deținerea aurului (ca și a criptoactivelor) nu produce o dobândă periodică, ci dimpotrivă, poate genera costuri suplimentare legate de tranzacționare, depozitare în siguranță, asigurare ș.a.

Scăderea evidențiază o piață a criptomonedelor vulnerabilă și speculativă

Potrivit analiștilor Euro Monitor, difuzarea în lanț a efectelor negative pentru piața criptomonedelor ale scăderii încrederii în moneda virtuală și a reorientării fluxurilor de capital către sistemul tradițional a evidențiat mai multe aspecte:
• dificultatea de a asocia conceptul de valoare cu majoritatea categoriilor de active criptografice;
• guvernanța și proveniența nesigură a organizațiilor emitente de criptoactive;
• fragilitatea sistemelor de deținere și tranzacționare a acestor active față de tentativele de fraudă cibernetică;
• dependența tranzacțiilor, de intermediari precum bursele de criptoactive și platformele de aplicații descentralizate;
• imposibilitatea aplicării unor algoritmi automați de emitere și retragere din circulație a criptomonedelor în scopul menținerii unui curs stabil, prin folosirea unor mecanisme complicate de influențare a cererii și ofertei;
• caracterul de schemă piramidală bazat pe atragerea continuă de investitori în aplicațiile/platformele digitale de împrumuturi de criptoactive și dezvoltarea de depozite la dobânzi uriașe, comparativ cu ratele de fructificare ce pot fi obținute în cadrul sistemului financiar tradițional;
• utilitatea practică aproape inexistentă a deținerilor de criptoactive pe termen lung. Cu excepția interesului speculativ, a anonimatului (dificil de explicat în absența unui interes de eludare a legii) sau a participării pe platformele de împrumuturi de criptoactive („cripto lending”), deținerea criptomonedelor nu aduce foloase investitorilor.
• dificultatea majoră de a preîntâmpina o avalanșă de retrageri din unele dintre aceste categorii de instrumente (similară unui „bank run”) în absența credibilității întemeiate pe menținerea unor rezerve adecvate de capital și de lichiditate, transparente și controlabile în permanență de către autorități independente (auditori, reglementatori).

Evoluția pieței criptomonedelor este imprevizibilă, întrucât acestea s-au confruntat chiar din momentul apariției cu dificultatea de a demonstra o utilitate economică reală pentru achiziția lor.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.