Cauzele care au provocat căderea vertiginoasă a prețului criptomonedelor în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022. Care este concluzia experților financiari?

Piața criptomonedelor a înregistrat o scădere semnificativă în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022, de circa patru ori mai mare față de cea a indicilor bursieri corespunzători piețelor dezvoltate și la un nivel comparabil cu factorii de multiplicare ce caracterizează tranzacțiile în marjă sau pe cele cu instrumente financiare derivate clasice, cum ar fi contractele futures și de opțiuni ori contractele pe diferență (CFD). Analiza a fost publicată în ediția a 10-a a Euro Monitorului Băncii Naționale a României, care arată că pierderile înregistrate sunt de 73 % în decurs de mai puțin de 9 luni.

Cauzele scăderii abrupte a criptomonedelor

Potrivit sursei citate, scăderea înregistrată pe piața criptomonedelor a fost cauzată de doi factori. În primul rând, tranzacțiile au fost marcate de o deteriorare rapidă a încrederii utilizatorilor în astfel de instrumente, pornind de la informații și opinii vehiculate în mediul online, pe rețelele sociale de anumiți lideri de opinie sau de reprezentanții unor companii rivale celor care tranzacționează criptomonede. Piața monedelor virtuale s-a dovedit astfel deosebit de fragilă în fața informațiilor și chiar a zvonurilor din mediul online.

O a doua cauză a amplorii scăderii prețului la criptomonede în ultimele 9 luni a fost reprezentată de dinamica firească a fluxurilor de capitaluri generate din sistemul financiar tradițional, întemeiată pe creșterea costurilor de oportunitate, consecință a aprecierii randamentelor instrumentelor cu venit fix, în contextul evoluției inflației și al consolidării conduitei politicii monetare de către băncile centrale din foarte multe state, inclusiv din cele cu economie dezvoltată.

Se observă că investitorii financiari au răspuns la schimbările costurilor de oportunitate cauzate de majorarea dobânzilor. Realitatea este confirmată de evoluțiile de pe piața metalelor prețioase, care nu a scăzut pe fondul unui deficit de încredere, ci ca urmare a faptului că deținerea aurului (ca și a criptoactivelor) nu produce o dobândă periodică, ci dimpotrivă, poate genera costuri suplimentare legate de tranzacționare, depozitare în siguranță, asigurare ș.a.

Scăderea evidențiază o piață a criptomonedelor vulnerabilă și speculativă

Potrivit analiștilor Euro Monitor, difuzarea în lanț a efectelor negative pentru piața criptomonedelor ale scăderii încrederii în moneda virtuală și a reorientării fluxurilor de capital către sistemul tradițional a evidențiat mai multe aspecte:
• dificultatea de a asocia conceptul de valoare cu majoritatea categoriilor de active criptografice;
• guvernanța și proveniența nesigură a organizațiilor emitente de criptoactive;
• fragilitatea sistemelor de deținere și tranzacționare a acestor active față de tentativele de fraudă cibernetică;
• dependența tranzacțiilor, de intermediari precum bursele de criptoactive și platformele de aplicații descentralizate;
• imposibilitatea aplicării unor algoritmi automați de emitere și retragere din circulație a criptomonedelor în scopul menținerii unui curs stabil, prin folosirea unor mecanisme complicate de influențare a cererii și ofertei;
• caracterul de schemă piramidală bazat pe atragerea continuă de investitori în aplicațiile/platformele digitale de împrumuturi de criptoactive și dezvoltarea de depozite la dobânzi uriașe, comparativ cu ratele de fructificare ce pot fi obținute în cadrul sistemului financiar tradițional;
• utilitatea practică aproape inexistentă a deținerilor de criptoactive pe termen lung. Cu excepția interesului speculativ, a anonimatului (dificil de explicat în absența unui interes de eludare a legii) sau a participării pe platformele de împrumuturi de criptoactive („cripto lending”), deținerea criptomonedelor nu aduce foloase investitorilor.
• dificultatea majoră de a preîntâmpina o avalanșă de retrageri din unele dintre aceste categorii de instrumente (similară unui „bank run”) în absența credibilității întemeiate pe menținerea unor rezerve adecvate de capital și de lichiditate, transparente și controlabile în permanență de către autorități independente (auditori, reglementatori).

Evoluția pieței criptomonedelor este imprevizibilă, întrucât acestea s-au confruntat chiar din momentul apariției cu dificultatea de a demonstra o utilitate economică reală pentru achiziția lor.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

În 2024, piața de afaceri din România este marcată de schimbări semnificative, influențate de factori economici globali, politici fiscale noi și tendințe de digitalizare. Antreprenorii români se confruntă cu provocări…

Citește

Utilizarea tehnologiei blockchain în afacerile din România: oportunități și provocări

Blockchain, cunoscut inițial pentru criptomonede precum Bitcoin, oferă mult mai multe aplicații decât simplele tranzacții financiare. Această tehnologie promite să revoluționeze modul în care afacerile gestionează datele și procesele, oferind…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

  • October 15, 2024
Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

  • October 14, 2024
Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

  • October 11, 2024
Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

  • October 10, 2024
Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

  • October 9, 2024
Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

  • October 8, 2024
Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere