Sondaj CNIPMMR

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a efectuat recent un sondaj din care a rezultat că 93,5% dintre antreprenorii care au răspuns la studiu sunt de părere că războiul ruso-ucrainean va declanșa o criză economică în România. Deci, în mediul de afaceri românesc există temeri cu privire la generarea unei noi crize economice, de data aceasta pe fondul războiului din Ucraina, care a început pe 24 februarie.

Aproape 2.600 de antreprenori au participat la sondajul CNIPMMR

CNIPMMR a efectuat sondajul în perioada 02.03-21.03, cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor referitor la impactul pe care războiul din Ucraina îl poate avea asupra economiei.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, menționează că cei mai mulți dintre antreprenorii respondenți la acest sondaj nu au relații de afaceri cu Rusia sau Ucraina. În rândul antreprenorilor care au declarat că au relații de afaceri cu una (sau ambele) dintre cele două țări care se află în conflict, șapte din zece au spus că și-au oprit colaborările.

Aproape 90% dintre antreprenorii participanți la sondaj au declarat că resimt creșteri ale costurilor produselor sau serviciilor în contextul scumpirilor din ultima perioadă. O altă întrebare din sondaj face referire la creșterea prețurilor în următoarea perioadă pentru produsele/serviciile pe care le oferă companiile lor. 39,3% dintre antreprenori au declarat că vor crește prețurile sub 10%, 29,9% vor crește prețurile între 10-30%, 23,4% nu au crescut prețurile sau nu intenționează să o facă, iar 7,5% vor crește prețurile peste 30%.

60% dintre antreprenori își vor amâna investițiile

Dintre cei 2.598 de antreprenorii chestionați, aproape 60% au declarat că își vor amâna investițiile în această perioadă. 18,7% dintre respondenți au spus că nu intenționează să își amâne investițiile în perioada următoare, dar că vor investi mai puțin. La polul opus, 17,8% au declarat că nu își vor anula investițiile, iar 3,7% dintre antreprenori au de gând să majoreze alocările pentru investiții.

La una dintre întrebările sondajului, respondenții trebuiau să declare dacă au operațiuni directe sau indirecte cu una dintre cele două țări implicate în război. Cei mai mulți (83,2%) au răspuns negativ, iar 8,4% au menționat că au operațiuni cu Ucraina, 3,7% cu Rusia și 4,7% cu ambele țări.

De asemenea, aproape 60% dintre antreprenori sunt de părere că statul trebuie să intervină asupra piețelor economice la acest moment, în vreme ce 37,4% consideră că intervenția statului este necesară doar în anumite cazuri.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.