În maxim două săptămâni, angajații de la stat și de la privat vor trebui să demonstreze că s-au vaccinat împotriva Covid-19 sau că s-au testat. Angajații care nu prezintă certificatul verde ar putea fi sancționați dur.
Va exista o perioadă de două luni în care statul va plăti pentru 20 de teste rapide, urmând ca angajații să își plătească singuri testele dacă nu se vaccinează după această perioadă de grație. Obligativitatea certificatului verde i-ar putea stimula pe oameni să se vaccineze, potrivit epidemiologilor.
După discuții și analize care s-au întins pe mai multe săptămâni, se pare că introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă e tot mai aproape. În scurt timp, documentul va ajunge la comisiile de specialitate pentru a se lua o decizie finală.
Angajații care nu prezintă certificatul verde ar putea fi sancționați dur
Perioada de două luni joacă rolul unei perioade de acomodare a societății cu noile reguli, în care statul va deconta maxim 20 de teste antigen. După aceea, angajații își vor plăti singuri testele PCR sau antigen ori pot alege să se vaccineze gratuit.
În ceea ce privește sancțiunile, angajații care nu vor respecta regulile vor primi un avertisment și pot fi sancționați sau chiar concediați. Parlamentarii nu au precizat dacă gratuitatea testelor se aplică atât angajaților de la stat, cât și celor de la privat.
Conform declarațiilor lui Nelu Tătaru, perioada de grație în care testarea ar fi gratuită a apărut în urma discuțiilor cu organizațiile profesionale. De altfel, acesta a afirmat că privatul are posibilitatea de a-și gestiona accesul la muncă, propunerile vizând sectorul public.
Dacă gratuitatea testării nu se aplică atât angajaților de la stat, cât și celor de la privat, legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională. Este nevoie de identificarea unor soluții și pentru persoanele care nu se pot vaccina anti-Covid din motive medicale, cât și pentru cele care au trecut prin boală și au anticorpi, dar nu au anunțat Direcția de Sănătate Publică atunci când au fost infectate.
Valul 5 ar putea fi evitat dacă populația se vaccinează
Al cincilea val al pandemiei de coronavirus ar putea fi evitat dacă românii decid să se vaccineze, potrivit lui Alexandru Rafila. În ultimele zile, numărul de români care s-au vaccinat a scăzut și un al cincilea val ar putea lovi puternic într-un astfel de context. Aceasta este inclusiv părerea medicilor de la centrele de vaccinare și secțiile de terapie intensivă.
În urmă cu aproximativ două-trei săptămâni, cozile de la centrele de vaccinare erau tot mai mari, iar oamenii așteptau minute în șir pentru a se vaccina. Acum, în schimb, cozile s-au micșorat considerabil și mulți dintre cei care se află la cozi sunt veniți pentru a doua doză. Probabil o mare parte dintre cei care își fac prima doză în această perioadă sunt cei care nu erau de acord cu vaccinarea și acum s-au văzut constrânși de situație să se vaccineze. Vineri, de exemplu, doar 25.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză.