Studiu Deloitte: companiile private vor resimți efectele pandemiei și în următorii ani

Ultimul studiu Deloitte Private Survey a arătat că antreprenorii din toate colțurile lumii sunt de părere că efectele pandemiei se vor resimți inclusiv în anii următori. Aceștia s-au arătat îngrijorați cu privire la impactul pandemiei asupra cererii de produse și servicii și despre o serie de riscuri referitoare la potențialele atacuri cibernetice și la creșterea competiției. Alte îngrijorări ale antreprenorilor sunt strâns legate de lanțurile de aprovizionare, de resursele umane, de livrare, de majorarea costurilor energiei și materiilor prime. La studiul Deloitte au participat 2.750 companii private de pe tot globul.

Antreprenorii sunt mai prudenți când vine vorba de noi angajări

Majoritatea companiilor care au participat la studiul Deloitte consideră că productivitatea, veniturile și profitul vor crește, însă când vine vorba de noi angajări, antreprenorii se arată mai degrabă precauți. 11% dintre companiile participante la studiu au declarat că iau în calcul creșterea personalului, în vreme ce 8% se așteaptă la o scădere a numărului de angajați.

71% dintre respondenți consideră că reziliența organizației este puternic influențată de schimbările care au intervenit în modul de lucru, forța de muncă și per ansamblu, la locul de muncă. 20% dintre companiile participante au declarat că și-au transformat complet modul de lucru. Angajatorii se concentrează acum pe regândirea organizației și pe creșterea flexibilității, ceea ce îi va ajuta să obțină rezultate favorabile chiar și cu echipe mai mici.

Transformarea digitală a devenit o prioritate pentru companii

Odată cu debutul pandemiei, antreprenorii au făcut eforturi mari pentru transformarea modului de lucru și pentru a accelera demersul de digitalizare. O mare parte dintre respondenții studiului au precizat că fondurile venite din partea guvernelor au contribuit la combaterea efectelor pandemiei asupra economiei și au reprezentat o formă de sprijin de care companiile vor avea nevoie în continuare pentru o perioadă, astfel încât să faciliteze creșterea economică.

70% dintre companii și-au intensificat eforturile pentru a accelera transformarea digitală în contextul pandemiei. O parte dintre companiile private au inițiat procesul de digitalizare încă de dinainte de pandemie, însă mai mult de jumătate dintre acestea l-au demarat ca răspuns în fața crizei generate de pandemie.

Companiile private au de gând să investească în mai multe sectoare tehnologice, printre care securitatea cibernetică, sisteme de gestionare a relațiilor cu clienții, inteligență artificială, automatizarea proceselor de afaceri. Antreprenorii și echipele de top management sunt convinși că investițiile în ariile tehnologice vor aduce multiple avantaje companiilor, atât în ceea ce privește relația cu clienții, cât și volumul de vânzări și sporirea capacității de reducere a unor costuri.

Mai multe companii prioritizează acum sustenabilitatea

În contextul generat de pandemia de coronavirus, companiile și-au stabilit obiective care depășesc granița profiturilor. Definirea unor astfel de obiective a devenit prioritară pentru succesul și reziliența organizațională, mai ales în condițiile actuale. Două treimi dintre companiile care au participat la studiul Deloitte s-au arătat interesate de subiectul sustenabilității și reducerii emisiilor de carbon.

O treime dintre companii consideră că factorii ESG (factori de mediu, sociali și de guvernanță) constituie o zonă de risc scăzut pentru anul care urmează, în vreme ce 14% nu văd niciun risc asociat.

La studiu au participat proprietari și echipe de top management din rândul a 2.750 de companii private din 33 țări. Veniturile anuale ale acestor companii se situează între 10 milioane și 1 miliard de dolari, având un portofoliu de active în diverse industrii (mass media și comunicații, energie, sănătate, tehnologie etc.)

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Piața muncii în România în 2025: tendințe și riscuri pentru antreprenori

Piața muncii din România traversează o perioadă de transformări accelerate, influențate de factori economici globali, digitalizare și schimbările legislative interne. Conform celor mai recente știri economice, publicate pe platforme precum…

Citește

România vs. alte țări din UE: Cum se dezvoltă economia în 2025

Economia României continuă să se dezvolte într-un ritm alert în 2025, marcând o creștere mai rapidă decât media Uniunii Europene. În timp ce statele din zona euro se confruntă cu…

Citește

Te-ar mai putea interesa

5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

  • April 25, 2025
5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

  • April 25, 2025
5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

  • April 24, 2025
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

  • April 23, 2025
6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

  • April 23, 2025
Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă

  • April 22, 2025
5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă