Pentru a veni în sprijinul producătorilor care au fost puternic afectați de consecințele războiului ruso-ucrainean, aflat încă în desfășurare, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri pe termen scurt și mediu, în vederea consolidării securității alimentare globale și pentru a oferi sprijin fermierilor, în condițiile majorării prețurilor la alimente, îngrășăminte și energie.
Războiul ruso-ucrainean a accelerat creșterea prețurilor la mărfuri
Conflictul din Ucraina a favorizat accelerarea creșterii prețurilor globale la mărfuri, ceea ce înseamnă că lanțurile de aprovizionare cu alimente din UE trebuie să devină mai rezistente, după cum au precizat reprezentanții CE. Comisia a transmis că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca UE să contribuie la securitatea alimentară la nivel mondial, mai ales în Ucraina, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Prețurile alimentelor sunt susceptibile să se majoreze pe fondul creșterii costurilor inputurilor, precum îngrășăminte și energie fosilă, ceea ce se traduce prin dificultăți de producție pentru fermieri. Comisia a subliniat că restricțiile la export trebuie evitate și că UE va continua să ofere ajutor Ucrainei, oferind acces la bunuri și servicii de bază.
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că una dintre prioritățile actuale ale UE este aceea de a se asigura că ucrainenii au suficientă hrană, combustibil și apă. Aceștia vor fi susținuți în activitățile agricole și exporturile vor fi facilitate. Producător agroalimentar de top și exportator net de alimente, UE poate gestiona nevoile globale referitoare la hrană.
Comisia a transmis că va analiza regulat prețurile la alimente
Printre altele, CE a anunțat că va asigura o urmărire și o analiză regulată a prețurilor la alimente. De altfel, UE a intensificat asistența umanitară pentru regiunile unde se resimt cel mai profund consecințele insecurității alimentare. Împreună cu 70 de țări partenere, UE se va ocupa de sustenabilitatea sistemelor alimentare în temeiul programului 2021-27 de cooperare internațională.
CE propune soluții de sprijinire a fermierilor și consumatorilor din UE
CE transmite că statele membre pot să îmbunătățească accesibilitatea alimentelor prin aplicarea unor cote reduse ale taxei pe valoare adăugată și prin încurajarea operatorilor economici să limiteze prețurile cu amănuntul. Sectorul agriculturii din UE are nevoie de sprijin pentru a reuși să își îndeplinească rolul de furnizor global de alimente.
Comisia a adoptat o serie de măsuri pentru sprijinirea sectorului agricol
Printre măsurile adoptate de CE în vederea sprijinirii sectorului agricol, se numără aprobarea unui pachet de sprijin de 500 milioane de euro. Astfel, statele membre vor avea posibilitatea de a oferi un sprijin financiar suplimentar fermierilor afectați, pentru gestionarea perturbărilor pieței și majorării costurilor pentru inputuri. Măsurile se adresează sectoarelor și fermierilor cel mai grav afectați în contextul actual, iar fermierii care desfășoară practici durabile ar trebui să aibă prioritate în accesarea sprijinului.
O altă măsură, care este de fapt o derogare excepțională și temporară, face referire la permiterea producerii de culturi în scopuri alimentare și furajere pe acele terenuri care ar fi trebuit să rămână temporar nefolosite. Deși disponibilitatea terenurilor fertile este limitată, UE va reuși în acest fel să își mărească capacitatea de producție.
Presiunea de pe piața hranei pentru animale va fi gestionată de UE prin flexibilitate temporară în ceea ce privește cerințele de import pentru acest tip de hrană. Și în sectorul cărnii de porc există anumite dificultăți, motiv pentru care Comisia adoptă măsuri de piață de tip “plasă de siguranță”.
Comisia a propus inclusiv un nou cadru temporar de criză, în care sunt incluși fermierii, producătorii de îngrășăminte și sectorul pescăresc. În baza acestui cadru, cei afectați de creșterile factorilor de producție pot accesa ajutoare de stat.