Comisia Europeană

Piața agricolă din Europa este puternic influențată de războiul din Ucraina și din acest motiv UE caută soluții și produse alternative. Deja se remarcă o tendință în rândul fermierilor, de a produce mai mult din ce importau în mod normal din Ucraina. Prognozele Comisiei Europene nu sunt însă unele foarte optimiste pentru anul acesta și pentru anul viitor. Se estimează că prețurile cerealelor vor rămâne deosebit de ridicate în această perioadă.

Sunt mai multe cauze care au contribuit în lanț la creșterea prețurilor cerealelor, dintre care cele mai importante sunt majorarea facturilor la gaz și energie, precum și războiul din Ucraina. Vestea bună este că se anunță un an agricol reușit, existând posibilitatea ca oferta și cererea, de la nivel mondial, să fie echilibrate. Cu toate acestea, se estimează că majoritatea produselor vor fi mai scumpe, pentru că și costurile de producție sunt mai mari, având în vedere prețurile ridicate la combustibil și îngrășăminte.

Prețurile la porumb, grâu, orz vor rămâne deosebit de ridicate

În ultimele săptămâni, prețurile principalelor cereale – porumb, grâu, orz – au crescut, iar specialiștii spun că vor rămâne și în 2023, inclusiv, la un tarif ridicat. În momentul în care a izbucnit războiul din Ucraina, grâul de iarnă, precum și cea mai mare parte a celui de primăvară erau semănate în țările UE, preconizându-se că suprafața de producție de grâu pentru recoltele din acest an, care se vor comercializa și în 2022, și în 2023, va crește cu 1% comparativ anul anterior.

Pentru alte culturi, însă, cum sunt cele de porumb, producția va crește, pentru că va fi un efect combinat al creșterii suprafețelor utilizabile și al prețurilor ridicate.

Ucraina a avut o contribuție de 10% la comerțul mondial de porumb și grâu și mai bine de o treime din cel cu ulei de floarea soarelui, anul trecut. Împreuna cu Rusia, Ucraina reprezintă peste jumătate din producția de semințe de floarea soarelui și peste 70% din cel cu ulei de floarea-soarelui. Din acest motiv, chiar dacă în UE nu sunt probleme în ceea ce privește majoritatea produselor agricole principale, cum ar fi carnea, lactatele și grâul, nefiind necesară aprovizionarea, consumatorii vor fi puși în fața scumpirilor.

Cu cât ar putea crește producțiile de cereale și la cât vor ajunge exporturile

În cea mai recentă prognoză, Comisia Europeană, care a luat în calcul o evoluție medie a vremii în primele sezoane, estimează că ar urma ca producția totală de cereale din UE să ajungă la 297,7 milioane de tone, fiind cu 1,5% mai mare comparativ cu anul anterior.

Prognozele pentru grâu moale ajung la 131,3 milioane de tone, la porumb – 74 milioane de tone si orzul – 53,6 milioane de tone. Însă, specialiștii se așteaptă ca suprafețele de grâu dur și triticale să scadă cu circa 4% și să ajungă la 2,1 sau 2,5 milioane de hectare.

Pentru că recolta din acest an ar putea fi una foarte bună pentru cereale și oleaginoase, coroborat cu costurile ridicate la materie primă și energie, care au cauzat diminuarea efectivelor de animale și a interesului pentru biocombustibili, sunt semnale că exporturile de cereale ale Uniunii Europene vor crește cu 30% față de 2021 (55,4 milioane de tone). În privința importurilor de cereale ale UE, ar urma să scadă cu 42%, până la 14 milioane de tone, în anul de comercializare 2022-2023, față de media ajustată pe 5 ani, potrivit experților Comisiei Europene.

Va mai crește prețul uleiului?

Uleiul de floarea soarelui se află încă în fața unei situații nefericite pentru UE. În acest moment, nu există o posibilitate reală de a putea înlocui importurile din Ucraina. Procesatorii de alimente și-au manifestat îngrijorarea în acest sens, având în vedere că uleiul de floarea-soarelui se utilizează ca ingredient în mai multe produse prelucrate. Această situație ar putea favoriza alte produse, precum uleiul de măsline, care ar putea beneficia de o mai mare cerere pe piață.

Dacă vor continua scumpirile la îngrășăminte, fermierii pot lua în calcul să renunțe la cultivarea porumbului și să opteze pentru cea de floarea soarelui, care nu necesită atât de mult azot.

Estimările experților Comisiei Europene spun că suprafețele semănate cu semințe de floarea-soarelui vor crește, ajungând la 4,7 milioane de hectare (cu o creștere de 4,5% de la un an la altul), în timp ce producția va spori și ea până la 10,5 milioane de tone (cu o creștere de 16,2% de la un an la altul).

Producția totală de oleaginoase din Uniunea Europeană ar putea crește anual cu 6,4%, până la 32,2 milioane de tone, un record de după 2017. Această creștere a producției ar putea să compenseze pierderile de aprovizionare din Ucraina.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.