Ca urmare a presiunii fermierilor din Europa, Comisia Europeană a intervenit pe piața cărnii de porc, acceptând să acorde ajutoare financiare pentru ca firmele care au stocuri foarte mari să beneficieze de depozitare privată. Pentru că nu au mai putut exporta carnea, multe state din Europa, mai ales din vestul continentului, au fost nevoite să scadă prețul.
Decizia este menită să înfrâneze ieftinirea cărnii de porc din unele state
Decizia Comisiei Europene a apărut după lungi dezbateri în comitetul special pentru agricultură. Ministrul plenipotențiar în reprezentanța României la UE, Achim Irimescu, a declarat că din cauza pestei porcine africane, China a decis să nu mai importe carne de porc din UE, iar stocurile au ajuns și la 2 milioane de tone. Printre cele mai afectate țări europene se numără: Spania, Germania, Polonia, Belgia. Olanda și Luxemburg. Din acest motiv, Comisia Europeană a decis să intervină pe această piață oferind sprijin financiar în statele membre afectate.
Aceste ajutoare nu vor ajunge decât acolo unde stocurile sunt foarte mari, respectiv în vestul Europei, iar stocarea va fi pe o perioadă de 5 luni. Depozitarea privată a cărnii este un ajutor care se acordă în cazul în care prețul mediu de piață al carcaselor de porc este sub cel de referință, potrivit Regulamentului (CE) NR. 1308/2013 adică 1.509,39 euro pe tona de carne de porc.
Prin această măsură va fi acordat un sprijin producătorilor sau deținătorilor de carne de porc astfel încât să-și valorifice producția de carne și să-și echilibreze situația financiară, având posibilitatea să-și reia producția.
UE este pe locul doi în lume, ca producător de carne de porc, după China, și este cel mai mare exportator de carne de porc și produse din carne de porc. Țările care contribuie cel mai mult la producerea cărnii de porc în UE sunt: Germania, Spania și Franța, care acoperă jumătate din producția totală. 13% din producția de carne de porc din UE merge la export, iar piața principală este Asia de Est, mai ales China.
Domeniul cărnii de porc este integrat în organizarea comună a piețelor și nu a fost niciodată obiectul unor plăți de producție sau cote de producție. Însă în câteva cazuri, în perioade de criză, au fost folosite sisteme de depozitare privată pentru a stabiliza piețele de porcine.
România, cea mai mare creștere de preț la carnea de porc din UE
Potrivit celor mai recente date de la Comisia Europeană, din 9 martie 2022, prețul mediu pentru carnea de porc din fermă era de 138 de euro/suta de kilograme, înregistrând o creștere cu 5,2% mai mare decât luna precedenta și cu 0,6% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut.
În majoritatea țărilor din UE prețurile sunt mai mari în comparație cu anul trecut, exceptând Germania, care are un preț de 131.5 euro/suta de kilograme, mai mic cu 12% față de anul anterior, Letonia, cu minus 6,6%, Lituania – cu minus 6.5%, Polonia, cu minus 3% și Suedia, cu minus 3,4%.
România a înregistrat cea mai mare creștere anuală din Uniunea Europeană, cu un procent de 20,8%, ajungând la 152,8 euro pe suta de kilograme, după ce, în ultima săptămână, prețul a crescut cu 12%. Această diferență de 20,8% este cea mai mare diferență anuală din Uniunea Europeană.
Dispare porcul românesc de pe piață?
Problemele producătorilor români sunt din ce în ce mai mari, în acest sector, iar nemulțumirea lor cea mai apăsătoare este, după cum susțin, că statul nu-i ajută în aceste vremuri grele pentru piața cărnii de porc. De parcă pesta porcină africană nu era de ajuns, s-a mai adăugat și problema creșterii facturilor la energie și utilități. Pe unii producători toate aceste probleme îi vor determina să închidă magazine, motivând că prețul de cost nu acoperă cheltuielile de producție.
În contextul în care carnea de import este din ce în ce mai prezentă în România, fermierii români atrag atenția că este foarte posibil ca în curând carnea de porc românească să dispară din galantare.
Pesta porcină africană a cauzat pierderi substanțiale în România. Doar luna trecută peste 20.000 de porci au fost sacrificați la Avrig, după ce a fost descoperit un focar. Firma respectivă a mai fost afectată și la începutul anului trecut, când au murit 29.000 de animale.
Dar pe lângă aceste probleme, mai este o altă cauză care îl afectează pe producătorul român de carne și anume vânzările necontrolate ale crescătorilor mici care de asemenea afectează piața. Pe când fermele comerciale autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar vând animale în viu abatoarelor, micii crescători, neautorizați, au contact direct cu cumpărătorii.
Potrivit unor producători, prețul cu care kilogramul de carne de porc este vândut la abatoare este în jurul a 6 lei, în timp ce pe cealaltă piață prețul anunțat este de 12-16 lei kilogramul, făcând o concurență neloială.