piața muncii

Așa cum arată datele furnizate de plaforma OLX, luna trecută cele mai multe oferte de joburi s-au adresat lucrătorilor în producție și în logistică. În comparație cu februarie 2021, numărul de anunțuri din această categorie a crescut cu 8%, iar față de ianuarie 2022 cu 156%. Luna trecută au fost publicate peste 15.000 de anunțuri de angajare pentru aceste sectoare.

Producție și logistică, servicii auto-curierat și personal hoteluri și restaurante, domeniile cu cea mai mare cerere

Clasamentul celor mai căutate meserii din indexul OLX al locurilor de muncă este completat, după numărul mare de posturi adresate lucrătorilor în producție și în logistică, de cererea mare pentru șoferi, servicii auto-curierat. Luna trecută, în februarie, au fost publicate mai mult de 9.000 de anunțuri pentru această categorie de lucrători. În comparație cu luna precedentă (ianuarie 2022) creșterea a fost de 42%, iar în raport cu luna februarie a anului trecut s-a înregistrat o creștere de 2%.

HoReCa se alătură clasamentului, cu aproximativ 6.700 de locuri de muncă destinate personalului pentru hoteluri și restaurante. În comparație cu februarie 2021, cererea a crescut cu 16%, iar în raport cu ianuarie 2022 cu 87%.

Cum au arătat preferințele angajaților în luna februarie

Referitor la categoriile care au fost de interes pentru angajați luna trecută, datele OLX arată că pe primul loc se poziționează locurile de muncă în străinătate. În acest caz, media a fost de cica 19 candidați/poziție, mai puțin cu 33% comparativ cu luna februarie a anului trecut.

Mai departe, în clasament se situează categoria joburilor de pază și protecție, pentru care s-a estimat un număr de 13 candidați/poziție. O altă categorie care a atras interesul multor candidați este cea de bone-menajere, unde s-a înregistrat o creștere de 11% față de februarie anul trecut, tot cu aproape 13 candidați pe o poziție.

Pe lângă locuri de muncă în străinătate, pază și protecție, bone-menajere și servicii auto, un număr mare de persoane și-au orientat atenția și către categoria de ingineri-meseriași-constructori.

În februarie, posturile destinate persoanelor cu dizabilități au fost cel mai rapid ocupate. Estimările arată că, în medie, un loc de muncă din această categorie a fost ocupat în 11 zile după publicarea anunțului. Alte joburi care s-au ocupat rapid, în mai puțin de 20 de zile de la postarea anunțului, au fost cele din cateogoria de bone-menajere, dar și cele încadrate în categoria cu alte locuri de muncă.

Clasamentul salariilor în luna februarie

Potrivit indexului OLX al locurilor de muncă, în topul categoriilor cu cele mai bune salarii apar joburile în străinătate, pentru care media salarială estimată a fost de aproximativ 2.000 de euro net/lună. Pozițiile următoare aparțin locurilor de muncă din categoria de servicii auto (1.070 de euro net/lună) și apoi ingineri-meseriași-constructori, pentru care media salarială este de 917 euro net/lună.

În luna februarie a acestui an, cele mai multe anunțuri de angajare au venit din București-Ilfov (aproape 16.850 de oferte de angajare), în creștere cu 73% în raport cu februarie 2021. Un alt județ unde au fost publicate multe anunțuri de angajare este și Brașovul, cu aproximativ 4.000 de posturi publicate. Nici Clujul nu lipsește din topul județelor unde s-au publicat cele mai multe anunțuri de angajare. În cazul acestuia, au fost disponibile peste 3.300 de oferte de muncă.

Conform Studiului de Audiență și Trafic Internet (SATI), OLX – liderul pieței de anunțuri din România – are o medie de 12 milioane de vizitatori în fiecare lună și mai mult de 4 milioane de anunțuri active, din diverse categorii, cum ar fi locuri de muncă (peste 20.000 de posturi disponibile), proprietăți imobiliare, automobile, electronice și electrocasnice etc.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.