realocare fonduri europene

România își dorește să ceară realocarea fondurilor care au rămas necheltuite în cadrul programelor europene desfășurate anterior, și care au avut scopul de a sprijini economia, pentru a veni în ajutorul mediului de afaceri. Anunțul a fost făcut luni seara de premierul Nicolae Ciucă.

Premierul României a declarat că țara trece printr-o perioadă dificilă, marcată de crize multiple și, prin urmare, este nevoie de decizii și de măsuri cu adevărat eficiente, astfel încât să contracareze creșterile de prețuri. În acest sens, premierul a spus că a purtat mai multe discuții cu ministrul Finanțelor, aflat la Bruxelles, pentru a se consulta cu omologii europeni din ECOFIN și a identifica măsuri concrete de sprijinire a țărilor UE din punct de vedere economic.

Fondurile necheltuite, o posibilitate de revigorare a companiilor

Premierul a declarat că există un mecanism care a dat roade în vremea pandemiei și care poate fi gândit astfel încât să fie extins. Pentru aceasta, România va face o solicitare de realocare a fondurilor care au rămas necheltuite, în cadrul programelor europene precedente ce au fost destinate economiei românești, astfel încât să se poată interveni pentru sprijinirea mediului de afaceri. „Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației”, a declarat premierul României.

Această intenție vine după ce, cu câteva zile înainte, Comisia Europeană a transmis pentru consultare tuturor statelor membre un proiect de propunere cu caracter temporar privind ajutoarele de stat pentru stimularea economiei UE în contextul războiului. La acel moment, Comisia menționa că este pregătită să utilizeze întreaga flexibilitate a sa pentru a ajuta statele membre să susțină sectoarele și întreprinderile grav afectate, în condiții de concurență echitabile pe întreaga piață unică europeană.

Măsuri pentru stoparea creșterii prețurilor și a inflației

Aceste măsuri pe care le vizează România sunt menite să prevină riscurile creșterilor accentuate de prețuri, precum și a inflației, a mai subliniat premierul.

Potrivit celor mai recente cifre prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), în România, rata inflației a crescut de la începutul anului cu 2,1%, iar creșterea înregistrată în luna februarie este mult mai mare față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2021. În acest moment, rata inflației se apropie de pragul de 10%, prognozat de BNR. Specialiștii cred că în această lună va continua înaintarea inflației, în același ritm ca și până acum.

Aceiași statistică arată și că rata medie a prețurilor de consum din perioada martie 2021-februarie 2022 este mai mare cu 6% decât cea din perioada martie 2020-februarie 2021. Indicele prețurilor de consum a urcat, în februarie 2022, comparativ cu februarie 2021, cu 8,84% la mărfurile alimentare, cu 9,33% la cele nealimentare și cu 6,08% în ceea ce privește serviciile.

Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la produsele de morărit, cu 17,56%, prețul mălaiului a crescut și el, cu 19,23%, cartofii, cu 30,58%, pâinea, cu 13,43% și zahărul, cu 12,51%.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.