
Problemele legate de aprovizionarea de alimente și de prețurile majorate au fost agravate de invazia rusă din Ucraina. Astfel, prețurile alimentelor au început să urce, influențate, pe lângă toate acestea, și de scumpirea utilităților. Pâinea, uleiul, zahărul, sunt doar câteva dintre alimentele care au ținut capul de afiș în mass-media în ceea ce privește tarifele ridicate. Dar ele nu sunt singurele, ci și prețul laptelui începe să urce în toată lumea, pentru că producătorii sunt nevoiți să-și acopere cheltuielile din ce în ce mai ridicate.
Creșteri peste creșteri: la prețul cerealelor, la combustibili
Războiul din Ucraina a dus și la majorarea cu 30-40% a prețurilor la cereale, ceea ce face ca business-urile din zootehnie să fie printre cele mai afectate.
Potrivit Ziarului Financiar, Maxagro, o afacere din Timiș care cultivă cereale pe aproximativ 10.000 de hectare și care deține o fermă de bovine ce numără 2.000 de capete se gândește la schimbarea strategiei de business, care înseamnă reducerea cantității de lapte livrate către procesatori. De regulă, spun producătorii, cheltuielile cu furajele se situează între 47-50% din prețul laptelui, iar în momentul de față, ponderea este de până la 58%.
Afacerile din acest domeniu nu se așteaptă ca problemele să se rezolve prea curând, având în vedere că prețurile cerealelor cresc de la o săptămână la alta. În acest context, unii fac tot posibilul să se mențină pe linia de plutire, în timp ce alții sunt nevoiți să-și închidă afacerile.
15 ferme de vaci au dat faliment în vestul României anul trecut
Sectorul zootehnic a fost grav afectat de pandemie. În 2021, doar în zona de vest a țării, au falimentat 15 ferme de vaci, ce numărau 350 de capete. Fermele erau situate în Timiș, Arad și Caraș Severin și făceau parte din asociația Narcisa.
Cauzele identificate de fermieri în această situație au fost: subvențiile slabe acordate anul trecut, scoaterea unor stimulente și reducerea altora, precum și faptul că prețul laptelui este destul de oscilant. În țară, sunt 3-4 firme cu acoperire națională care adună laptele de la fermieri mari sau mici. În plus, există mulți samsari care nu fac altceva decât să încurce planurile fermierilor.
Fermierii sunt de părere că domeniul zootehnic ar trebui sprijinit puternic de stat, având în vedere că, spre deosebire de cel al legumelor, implică o atenție mai mare și o perioadă prelungită până când o vacă ajunge la lactație, mai exact de doi ani. În plus, fermierului mic îi este foarte dificil să ajungă pe piața de desfacere a produselor de carne și lapte, din cauză că este o lipsă de organizare în cooperative.
Creșteri de preț la lapte în toată lumea, pe fondul războiului
Aceeași tendință de creștere a prețului la lapte se manifestă în toată lumea. Vremea rea din Noua Zeelandă, Australia și SUA, coroborată cu prețurile mărite la gaze și cu dificultățile întâmpinate în privința aprovizionărilor din perioada pandemiei i-au afectat și pe cei mai mari exportatori.
Noua Zeelandă este țara care exportă cel mai mult lapte, controlând 35% din exporturile globale, dar producția combinată de lapte de aici, precum și din UE, SUA, Australia și Argentina a înregistrat o scădere cu 1,7% în luna ianuarie a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Scăderea producției de lapte la cei cinci producători nu este o noutate, ea înregistrând diminuări de la an la an. Din cauza războiului, însă, prețurile produselor au crescut, cel al laptelui praf integral, care este cel mai activ produs comercializat, a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 8 ani. Spre exemplu, Fronterra, o companie din Noua Zeelandă care este cel mai mare exportator de lapte din toată lumea, a anunțat că achită fermierilor cu 30% mai mult pentru laptele pe care îl achiziționează de la ei, comparativ cu anul trecut, ceea ce înseamnă că prețurile vor crește în continuare.