CryptoDATA Tech, o companie românească, a prezentat primul supercar complet electric, numit „Momentum”, în weekendul care tocmai s-a încheiat, în cadrul evenimentului Decentralized Connectivity Redefined, ce a avut loc la București.
Potrivit CEO-ului CryptoDATA, Ovidiu Toma, vehiculul a fost dezvoltat în ultimii patru ani, pentru a satisface toate cerințele și necesitățile omului acestui secol. Vehiculul se numește „Momentum”, fiind bazat pe o tehnologie care poate fi integrată în industria auto pentru vehiculele electrice.
Cea mai importantă caracteristică a acestei mașini electrice este că a fost dezvoltată pe bucăți. La rândul său, fiecare bucată poate fi integrată în vehiculele destinate transportului public privat.
CEO-ul Ovidiu Toma a spus în cadrul evenimentului de prezentare: „Computerul de bord al mașinii transformă mașina într-un adevărat smart device. Poți sincroniza mașina la un alt dispozitiv conectat la internet pentru a comunica cu un smart device”, potrivit Economedia.
Care este autonomia mașinii
Autonomia acestei mașini ajunge la maximum 400 de kilometri, dar contează și regimul de condus.
În ceea ce privește momentul când vehiculul va putea fi accesibil pentru publicul larg, reprezentanții companiei au spus că este foarte posibil ca acest lucru să fie posibil în cel mult 3 ani.
Prețul său nu a fost comunicat de companie, pe motiv că sunt mai multe variabile care îl influențează, dar, de regulă, intervalul pentru un supercar este între 80.000 și 150.000 de euro.
Într-un interviu acordat publicației online G4Media, Ovidiu Toma a declarat că proiectul a pornit de la VOBP – conceptul și patentul de comunicații și de transmisiuni al datelor securizate ce a fost dezvoltat de companie, tendința fiind aceea de a extinde aplicabilitatea patentului respectiv și în alte industrii.
Viteza maximă – peste 220 de km/h
Potrivit reprezentanților companiei, industria auto se schimbă de la o zi la alta, cu o tendință către industria electro-mecanică smart.
Astfel, proiectele de acest tip al dezvoltatorilor de tehnologie sunt absolut necesare. De fapt, misiunea CryptoDATA Tech nu este aceea de a fabrica în masă, ci de a veni cu soluții în ceea ce privește tehnologia de top. Prin urmare, conceptul va putea fi fabricat în masă doar printr-un parteneriat cu o altă companie.
Performanțele supercarului au fost măsurate pe bancul de probe și pe circuit, pentru că nu a existat o licență pentru a fi testată pe drumurile publice. Pe bancul de probe, mașina a depășit 220 de kilometri la oră.
Cofondatorul Tesla Motors: Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele pe benzină
Potrivit specialiștilor în domeniu, mașinile electrice sunt la o „turație a motorului” de a deveni mai accesibile față de cele convenționale.
Martin Eberhard, cofondatorul Tesla Motors, a declarat pentru Economedia că mașinile electrice vor intra pe toate piețele. Din ce în ce mai multe companii auto vor fi nevoite să lanseze modele, pentru a se alinia cerințelor de la nivel mondial și a reduce consumul de carburant. Potrivit lui Eberhard este vorba de câțiva ani până mașina electrică va fi mai ieftină decât cea pe benzină.
Acest lucru înseamnă că trebuie bine pus la punct și sistemul de încărcare electric, România fiind deficitară la acest capitol. În țara noastră, va trebui construită o infrastructură de acest tip.
În 2021, România se află în topul țărilor UE cu cea mai slabă infrastructură pentru mașinile electrice, pe poziția a 5-a, cu 0.5 puncte de încărcare la suta de kilometri. În același clasament, Lituania și Grecia stau cel mai rău, cu 0,2 puncte de încărcare la suta de kilometri. În schimb, printre țările care au cele mai multe puncte de încărcare se numără Olanda (47.5/100 kilometri), Luxembourg (34.5/100 kilometri) și Germania (19.4/100 kilometri).
Cine este CryptoDATA Tech
Compania CryptoDATA Tech dezvoltă produse și servicii bazate pe tehnologia blockchain, asigurând securitatea utilizatorilor și criptarea datelor, cu aplicabilitate în diverse domenii. În toamna anului trecut, compania a lansat aplicația Wispr, prima aplicație destinată comunicării criptate și transferului securizat de fișiere ce a fost dezvoltată în România. Aceasta este disponibilă gratuit în App Store și Google Play. Potrivit reprezentanților companiei, misiunea CryptoDATA este de a transforma o tehnologie deja disponibilă în companiile mari și în instituțiile guvernamentale în tehnologie accesibilă oricărui utilizator, prin intermediul unor dispozitive criptate, cum ar fi laptopul BASM sau smartphone-ul IMPulse K1 și prin aplicația gratuită.