Guvernul României ia în calcul o serie de creșteri de taxe și impozite, unele dintre ele fiind complet noi, iar altele fiind idei mai vechi. Printre acestea se numără introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, impozit mărit cu 10% la jocuri de noroc și tutun, creșterea impozitului pe dividende și majorarea salariilor minime.
Impozit de 1% pentru cei care dețin cladiri de peste 500.000 de euro
Propunerea de impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro este una dintre cele mai importante. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat. Această măsură ar putea aduce venituri semnificative la bugetul de stat, însă ar putea avea și un impact negativ asupra pieței imobiliare.
Creșterea impozitului pe dividende la 10%
O altă propunere importantă este creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Această măsură ar putea afecta investitorii care obțin venituri din dividende, însă ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.
Creșterea salariului minim
Guvernul României ia în calcul, de asemenea, majorarea salariilor minime de la 3000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în construcții de la 4.000 la 4.500. Această măsură ar putea avea un impact pozitiv asupra angajaților cu venituri mici, însă ar putea afecta companiile care trebuie să plătească salarii mai mari.
Creșterea impozitului pe venit la micro, de la 1% la 2%
În plus, se discută și o serie de măsuri fiscale care vizează micro-întreprinderile. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%.