Guvernul României

Gaura din bugetul de stat a devenit din ce în ce mai mare, iar Guvernul României a început să ia măsuri drastice pentru a o acoperi. Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul va lua în considerare o întreagă serie de măsuri fiscale, care ar trebui să acopere gaura din buget. Aceste măsuri vizează toți românii, indiferent de domeniul lor de activitate. În această privință, funcționarii europeni nu vor ceda, deoarece România trebuie să îndeplinească cerințele stabilite de Uniunea Europeană.

Ce decizii se află pe masa Executivului?

Recent, s-a anunțat că Executivul va lua în discuție mai multe propuneri fiscale care ar putea ajuta Guvernul să acopere gaura din buget de 40 de miliarde de lei. Aceste propuneri includ:

 1. Reducerea pragului la microîntreprinderi
  Potrivit unor surse, pragul la microîntreprinderi ar urma să fie redus la 250.000 de euro începând cu data de 1 ianuarie 2024.
 2. Acciza la carburanți
  Se spune că Executivul ar urma să crească acciza la benzină și motorină, însă foarte puțin.
 3. Majorarea taxelor pe jocurile de noroc
  Taxarea pe jocurile de noroc ar urma să fie majorată, ceea ce ar putea aduce venituri suplimentare la buget.
 4. Majorarea TVA-ului
  Este posibil ca Executivul să ia în considerare creșterea TVA-ului de la 9% la 19% pentru toate băuturile cu zahăr, fără excepție. De asemenea, ar fi posibilă și creșterea TVA-ului în sectorul HoReCa.
 5. Majorarea accizelor la tutun și alcool
  Revenind la accize, se poate spune că Executivul ar urma să majoreze aceste taxe la tutun și alcool.
 6. Restrângerea facilităților fiscale pentru angajații din industria alimentară și agricultură
  Facilitățile fiscale pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară ar urma să fie restrânse, astfel încât aceștia să plătească contribuția la sănătate de 10%.

Liberalul Vlad Pufu a anunțat într-un interviu exclusiv pentru DCNews.ro că mai multe măsuri economice sunt posibile în viitorul apropiat, iar acestea ar putea fi luate pentru a ajunge la deficitul de 4,4%, după ultimatumul din partea Uniunii Europene. Potrivit lui Pufu, discuțiile sunt avansate în PNL și soluțiile se iau în funcție de situație.

În ceea ce privește perspectiva Uniunii Europene, Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european, susține că au existat progrese în ceea ce privește reforma pensiilor, dar și în reducerea cheltuielilor publice. Cea mai mare provocare va fi însă cheltuirea banilor din PNRR, deoarece funcționarii europeni nu vor să cedeze cu privire la reforma pensiilor și reducerea cheltuielilor publice. Cu toate acestea, Comisia Europeană poate să trateze România cu un oarecare grad de indulgență în această perioadă.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.