
Landing page sau pagina de destinație, pe care „aterizează” un utilizator din exterior, este o pagină web independentă, ce a fost creată pentru o campanie de marketing. Pe o astfel de pagină ajung vizitatorii care dau click pe un anumit link primit pe e-mail sau pe o reclamă din Google, de pe Facebook, Instagram sau Youtube.
Scopul pentru care este conceput un landing page este Call-To-Action (CTA), adică un singur scop, spre deosebire de paginile web, care au, de regulă, mai multe obiective. În cele mai multe cazuri, landing page-urile sunt concepute și folosite într-un site special pentru a fi implementată o campanie de marketing, fie ea online sau offline.
Strategii pentru crearea unui landing page performant
Pentru a te asigura că ai un landing page perfect, trebuie să verifici dacă sunt îndeplinite următoarele aspecte:
-
SEO pentru titlu, URL și meta descriere
Un landing page cu potențial mare de conversie trebuie să aibă pagina optimizată pe cuvintele cheie relevante, de la URL, la meta titlu, meta descriere, inclusiv contentul din landing.
-
Consecvența în privința conținutului din textul anunțului și cel din pagina de destinație
Mesajul pe care îl transmiți trebuie să fie constant, de la textul anunțului, și până la landing page. În acest fel îi vei face pe oameni să înțeleagă că sunt pe pagina care trebuie. Este indicat să utilizezi același text pentru butoanele CTA și un limbaj similar în fiecare mesaj.
-
Folosește un design responsive!
În prezent, Google afișează rezultatele în primul rând în funcție de nevoile pe care le au utilizatorii de mobil, pentru că foarte mulți utilizatori folosesc telefoane sau tablete pentru a accesa un site. Așadar, este important să te asiguri că landing page-ul se vede bine, indiferent care este device-ul utilizat.
-
Titlul este clar și de acțiune
În momentul în care un utilizator intră pe o pagină, primul lucru pe care îl observă este titlul. Având în vedere rolul său important în captarea cititorului, titlul trebuie atent formulat, astfel încât să îndemne utilizatorul să treacă la acțiune. Un astfel de titlu trebuie să-i spună acestuia ce are de făcut pentru a avea parte de anumite beneficii.
-
Limitarea navigării
Această practică îl ajută pe utilizator să se concentreze pe ce are de făcut pe pagină, astfel că trebuie eliminate acele elemente care îi pot distrage atenția, direcționându-l către alte pagini din site. Paginile care ar trebui păstrate sunt cele de „cum cumpăr”, „întrebări frecvente” sau „retur”.
Reguli pentru magnetul de lead-uri
-
Asigură-te că ai o ofertă!
Magnetul de lead-uri este o tehnică prin care se colectează contacte. Un lead magnet poate lua diverse forme: e-book-uri gratuite, discounturi, cursuri gratuite, produse sau servicii oferite cadou etc. Înainte de a încerca să determini un utilizator să-ți ofere adresa de e-mail, asigură-te că ai pentru el un stimulent care să-l motiveze.
-
Imaginea magnetului de lead-uri (hero shot)
Imaginea reprezentativă pentru un magnet de lead-uri este hero shot. Aceasta are capacitatea de a oferi un impuls pentru conversie. Înainte să o folosești, trebuie însă să o testezi, cu A/B Testing.
Reguli pentru text
-
Textele trebuie să fie scurte
Dacă sunt afișate texte lungi, mai ales sub formă de blocuri, fără subtitluri, cititorul nu va fi deloc tentat să le parcurgă.
-
Textele trebuie să fie lizibile
Organizarea unui text este foarte importantă, pentru că în momentul în care acesta este aerisit și ușor de parcurs, îi dă utilizatorului senzația că nu trebuie să depună efort pentru a-l citi. Apelează la spații albe, subtitluri, bullets și imagini, astfel încât textul să fie împărțit și să fie mai ușor de citit.
-
Textele nu trebuie înțesate cu termeni tehnici
Cumpărătorii se feresc de termenii tehnici, pentru că, de multe ori, nu-i înțeleg. Și este și firesc să fie așa. Folosește în schimb un limbaj accesibil, clar și explicativ.
-
Spune clar care sunt beneficiile
Oamenii sunt atrași să citească articole cu cifre, mai ales când acestea sunt de tipul „3 beneficii ale…” sau „5 avantaje pentru…”. Vei vedea că utilizatorii vor fi mai tentați să dea click și să afle care sunt beneficiile pe care le vor obține dacă vor converti în pagina ta.
-
Folosește fonturile potrivite
Fontul este și el un element foarte important dintr-un text. Alege un font care să fie ușor de citit și care să atragă.
Reguli pentru butonul call-to-action
-
Text personalizat pentru butonul call to action
Unele îndemnuri și-au pierdut din impact în ultimii ani, pentru că au fost folosite în exces („cumpără”, „descarcă”, „submit”), de aceea, cel mai bine este să te diferențiezi și să vii cu o abordare specifică pentru oferta respectivă.
-
Butonul de call-to-action trebuie să iasă în evidență
Culoarea care avantajează un buton call-to-action pentru a funcționa foarte bine variază de la site la site, nu este una general valabilă. Regula este ca atunci când vrei să dai o anumită culoare acestui buton, să fie una contrastantă față de nuanța care predomină în site.
-
Buton call-to-action situat above the fold
O idee bună de plasare a elementelor importante dintr-o pagină este în partea de sus, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să dea scroll pentru a converti.
Alte reguli foarte importante
Pe lângă regulile enumerate mai sus, mai sunt și altele de care trebuie să ții cont:
-
Folosirea elementelor vizuale
Imaginile, videoclipurile, chiar și gif-urile au un rol foarte important. După cum s-a precizat mai sus, aceste elemente au rolul de a aerisi textul și de a fixa mai ușor informațiile. Și de această dată trebui însă atenție la alegerea celor mai reprezentative și la optimizarea lor, prin redimensionare sau completare Alt-Text.
-
Folosirea testimonialelor
Testimonialul îi face pe oameni să capete încredere în brand și în produsele și serviciile sale, cu atât mai mult dacă este vorba de un utilizator nou. Testimonialul este o dovadă socială, care îi oferă utilizatorului certitudinea că nu va fi înșelat și că poate să ia o decizie fără să-i fie teamă.
Pagina de mulțumire
Un alt aspect de care trebuie să te preocupi este să creezi o pagină de mulțumire, care să fie afișată în momentul în care utilizatorul a dat click pe butonul call-to-action. Dacă nu ți se pare relevant în cazul tău, atunci poți opta și pentru un autoresponder, adică un mail de mulțumire, în care să-i oferi și anumite îndrumări, cum ar fi paginile de social media sau anumite secțiuni din site.
În concluzie, un landing page este foarte important într-o campanie de marketing, pentru că el trebuie să convingă utilizatorii să-ți ofere adresa de e-mail sau să cumpere de la tine. Ține cont de regulile din acest articol și creează landing page-ul de nota 10!