Te interesează să-ți faci un cont de investiții Trading 212? Din acest articol, în care analizăm brokerul prin prisma unui investitor de anduranță, poți afla tot ce trebuie să știi despre el, pentru a vedea dacă ți se potrivește.
Ce este Trading 212
Trading 212 este de fapt o companie de tehnologie financiară, ce a apărut în Bulgaria, în anul 2006. În prezent, sediul companiei se află însă la Londra. Această companie le oferă acces investitorilor pe piețele financiare, prin intermediul unor aplicații gratuite, ce permit tranzacționarea acțiunilor, mărfurilor, valutelor etc.
Trading 212 dispune de o aplicație mobilă, ce a fost descărcată de peste 14 milioane de utilizatori, motiv pentru care este una dintre cele mai populare aplicații de tranzacționare din toată lumea. Ca o dovadă în acest sens, din 2016, Trading 212 se află pe primul loc în rândul aplicațiilor de tranzacționare din Marea Britanie, iar un an mai târziu a ocupat aceeași poziție și în Germania.
Ce instrumente financiare oferă Trading 212
În România, pentru investitorii de aici, Trading 212 oferă două tipuri de conturi:
• Trading 212 Invest – prin care se poate investi în acțiuni și ETF-uri cu deținere;
• Trading 212 CFD – prin care se pot tranzacționa diverse instrumente financiare cu levier (perechi valutare, acțiuni, indici etc.).
Pentru că, după cum am precizat la începutul articolului, ne interesează în special să analizăm brokerul din perspectiva unui investitor pe termen lung, ne vom axa exclusiv pe instrumentele oferite în contul Trading 212 Invest.
În acest caz, oferta Trading 212 include mai bine de 4.000 de acțiuni și ETF-uri globale.
Astfel că, din punctul de vedere al unui investitor de „cursă lungă”, oferta este una foarte bună, care permite construirea unui portofoliu diversificat de investiții.
Este Trading 212 reglementat?
Analiza oricărui broker trebuie să înceapă verificându-se dacă acesta este reglementat.
Trading 212 funcționează prin două companii, fiind reglementat de două autorități de supraveghere financiară (ASF):
• Trading 212 Ltd. – înregistrată în Bulgaria – autorizată și reglementată de Comisia de Supraveghere Financiară din acest stat și având numărul de înregistrare RG-03-0237;
• Trading 212 UK Ltd. – înregistrată în Anglia și Țara Galilor – autorizată și reglementată de FCA din Marea Britanie – cu numărul de înregistrare 609146.
Este Trading 212 sigur?
O dovadă a siguranței oferite de Trading 212 o reprezintă chiar o informare de pe site-ul oficial, cum că fondurile clienților se păstrează în conturi bancare segregate. De asemenea, sumele aflate în contul deschis la broker sunt asigurate de Fondul de Compensare a Clienților Serviciilor Financiare din Marea Britanie (FSCS), precum și de Fondul de Compensare a Investitorilor din Bulgaria (ICF).
Acest lucru înseamnă că în situația în care brokerul va intra în incapacitate de plată, fiecare investitor poate fi compensat în limita a 20.000 de euro – în cazul clienților Trading 212 Ltd. – si 85.000 GBP – pentru clienții Trading 212 UK Ltd.
Mai există și o altă metodă prin care utilizatorilor li se oferă siguranță: atunci când se investește prin Trading 212, deținerile din portofoliu (acțiuni sau unități de fond) sunt păstrate în custodie la Interactive Brokers, considerat cel mai mare broker din lume, pe baza tranzacțiilor zilnice.
Din toate aceste motive expuse, se poate concluziona că brokerul Trading 212 este unul serios, care are o politică strictă în privința protejării banilor investitorilor și care se supune regulilor autorităților de supraveghere financiară din statele unde funcționează sediile sale principale.
Care sunt comisioanele?
Unul dintre avantajele majore ale brokerului este acesta: nu prea are comisioane. Deschiderea contului de investiții este complet gratuită. Mai mult decât atât, nici la depunerea sau retragerea banilor din contul de investiții nu se percepe vreun comision.
Există însă posibilitatea să achiți comisioane intermediarilor, în funcție de modalitatea pe care o alegi pentru alimentarea contului de investiții. Prin urmare, trebuie să acorzi atenția cuvenită alimentării contului.
Comision zero se practică și în cazul acțiunilor și ETF-urilor cu deținere, și la cumpărare, și la vânzare.
Trebuie să știi că în momentul în care îți deschizi contul la Trading 212 poți alege una dintre cele 3 valute: RON, USD și EUR. Vei face această alegere cântărind care alegere este cea mai bună și potrivită pentru tine și pentru investițiile pe care le vizezi, pentru că nu o vei mai putea schimba atunci când contul devine activ. Pentru a schimba valuta contului, va fi nevoie să-l dezactivezi și să creezi altul nou.
Trading 212, comparativ cu alți brokeri, nu percepe comision de conversie valutară. Prin urmare, dacă îți deschizi cont în RON, ai un curs de schimb avantajos la achiziționarea acțiunilor sau ETF-urilor denominate în USD sau EUR.
Totodată, Trading 212 nu percepe nici comisioane de inactivitate. Cu toate acestea, au dreptul să rezilieze unilateral acordul cu tine, dacă soldul contului tău este 0 și nici nu ai accesat contul de investiții pe o perioadă de 6 luni consecutive.
Cum se depun și cum se retrag banii
A depune bani în contul Trading 212 Invest nu este dificil, pentru că utilizatorii sunt ajutați cu mai multe opțiuni: card de debit/credit, transfer bancar, portofel electronic (PayPal, Apple/Google Pay, Skrill etc.). Poți depune bani în contul de investiții și prin Revolut.
Depunerea minimă este de 1 EUR, 1 USD sau 5 RON, pentru fiecare metodă de alimentare, exceptând transferul bancar. În acest din urmă caz, depunerea minimă este de 10 EUR, 10 USD sau 50 RON.
Prin ce se deosebește Trading 212 de ceilalți brokeri?
Acestea sunt câteva dintre funcționalitățile prin care brokerul se diferențiază de concurență:
• posibilitatea investițiilor în acțiuni fracționare – adică ai posibilitatea să cumperi 3% dintr-o acțiune, de exemplu, în cazul în care acțiunea are un preț mare (cum ar fi o acțiune Amazon, care în prezent costă 2.000 USD). Pentru a identifica acele companii eligibile pentru a cumpăra acțiuni fracționare, uită-te să aibă un „f” mic în partea stângă a logo-ului;
• construirea unui portofoliu personalizat prin Autoinvest – aceasta este o funcționalitate recentă a Trading 212, prin care poți include acțiunile și ETF-urile în care investești constant. Poți seta ca banii depuși în cont să fie investiți automat în componentele incluse în portofoliul pe care îl deții. În momentul în care primești dividende, poți seta să fie și ele reinvestite în mod automat.
Serviciul de asistență pentru clienți
Site-ul Trading 212 include un sistem de asistență pentru clienți ce este disponibil non-stop, prin e-mail, dar doar în limba engleză. Este postat și un număr de telefon la care utilizatorii pot contacta reprezentanții Trading 212 în momentul în care întâmpină o problemă sau au neclarități. În plus, site-ul conține o secțiune complexă de întrebări și răspunsuri, împărțită în categorii de întrebări, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor.
Concluzii
Avantajele oferite de Trading 212 în fața concurenților săi sunt următoarele:
• Este o platformă foarte populară printre investitori;
• Are comisioane zero pentru contul Trading 212 Invest;
• Poți achiziționa acțiuni fracționare – această posibilitate fiind foarte utilă pentru persoanele care investesc sume mici;
• Sunt multe instrumente financiare potrivite pentru cei care investesc pe termen lung;
• Poți trece investițiile pe pilot automat, prin funcția AutoInvest;
• Site-ul și platforma sunt în limba română.
La categoria lucruri care mai trebuie îmbunătățite se numără:
• Poți deschide un singur cont într-o singură valută;
• Nu se oferă suport în limba română
Brokerul Trading 212 poate fi potrivit pentru tine, în cazul în care vrei să investești pe termen lung și vizezi un broker serios, care oferă acces ieftin și ușor pe piețele de capital. Aplicația este intuitivă, facil de utilizat, iar reputația brokerului este una bună printre investitori.
Sursa foto: trading212.com
Ascultă versiunea audio a acestui articol
|