Pentru alinierea la obiectivele stabilite de Comisia Europeană în cadrul Deceniului Digital, numărul de specialiști în IT&C din România trebuie să crească cu 660.000, potrivit unui raport elaborat de către Deloitte. Un alt minus vine pe partea de cloud, unde România are de recuperat 62 de puncte procentuale pentru a atinge ținta stabilită pentru Deceniul Digital privitor la afacerile care folosesc această tehnologie.
Deceniul Digital reflectă viziunea UE pentru transformare digitală
Lumea se află într-o continuă schimbare, care se produce rapid și care impune țărilor să țină pasul pentru a își păstra competitivitatea globală. Pentru ca Europa să reușească acest lucru, Comisia Europeană a stabilit mai multe obiective în cadrul Deceniului Digital, care ar trebui atinse până în 2023.
Una dintre țintele stabilite arată că 75% dintre businessuri trebuie să utilizeze servicii de cloud computing, însă în România doar 13% dintre afaceri folosesc cloud, ceea ce înseamnă un decalaj de 62% pentru România la acest capitol, conform raportului Deloitte. Serviciile de cloud aduc numeroase avantaje într-o afacere din perspectiva securității datelor, a eficienței în companie și a costurilor, fiind deci un element important pentru succesul unui business.
România întâmpină dificultăți și pe partea de gospodării acoperite de rețele de foarte mare capacitate. Anul trecut, procentul era de 76%, însă pentru a atinge obiectivul Deceniului Digital mai este nevoie de completarea unui decalaj de 24%. În această privință, toate statele membre UE au șanse să întâmpine dificultăți, deoarece costurile sunt mari și există provocări operaționale în procesul de implementare a rețelelor de foarte mare capacitate în zonele îndepărtate.
Lipsa de specialiști încetinește atingerea obiectivelor din Deceniul Digital
Provocările referitoare la atingerea țintelor din Deceniul Digital sunt alimentate de lipsa specialiștilor din zona IT&C, al căror număr la nivelul tuturor statelor membre UE este de 8,43 milioane. Țările în care numărul de specialiști din acest domeniu a crescut cel mai mult în ultimul an sunt Germania, Irlanda și Ungaria. Ținta pentru numărul de specialiști în IT&C stabilită în cadrul Deceniului Digital de Comisia Europeană este de 20 de milioane, ceea ce înseamnă că numărul din prezent trebuie să crească de mai bine de două ori.
Obiectivul general al Deceniului Digital este pus în pericol, dat fiind că unele țări europene nu avansează cu digitalizarea companiilor mici și mijlocii, unde nivelul de intensitate digitală a rămas aproape neschimbat în ultimii 5 ani. Rata anuală de creștere a digitalizării în rândul firmelor mici și mijlocii a fost de 2% în perioada 2016-2021.
Indicele de Intensitate Digitală este cel care oferă informații cu privire la evoluția digitală prin evaluarea disponibilității a 12 tehnologii digitale, printre care accesul la broadband și la specialiști în domeniul IT&C. România se îndreaptă cu pași mărunți către obiectivul pentru 2030, înregistrând în 2021 anumite progrese față de 2019. Atingerea țintelor Deceniului Digital ar putea fi accelerată prin suplimentarea lipsei de specialiști, dar și prin coordonare între guverne și conectarea ecosistemelor digitale.
Deficitul de personal în IT poate fi adâncit de războiul ruso-ucrainean
Specialiștii din IT&C sunt de obicei bine plătiți, iar meseria de programator capătă popularitare printre cei care își doresc venituri mai mari și sunt pasionați, mai mult sau mai puțin, de tehnologie. Tensiunile geopolitice pot să reprezinte un factor de risc pentru deficitul de programatori, care s-ar putea adânci în contextul în care un număr destul de mare de specialiști din acest domeniu nu vor mai fi disponibili, ceea ce înseamnă implicit o creștere a concurenței pentru programatorii existenți.
Creșterea de specialiști în IT crește odată cu dezvoltarea industriei și cu digitalizarea în alte sectoare
În industria IT este nevoie de specialiști capabili să se adapteze la diferite sisteme de lucru, atât remote, cât și în echipă. Bogdan Putinică, general manager în cadrul Microsoft România, a subliniat importanța abilității de a lucra în echipă, fiind de părere că România dispune de instrumentele necesare pentru a ajunge la numărul de 600.000 de specialiști IT până în 2025.
Potrivit acestuia, numărul de specialiști pe zona IT va crește din două considerente: în primul rând, industria se dezvoltă constant, iar în al doilea rând, digitalizarea unor industrii atrage nevoia de specialiști în domeniul IT&C, ceea ce înseamnă o creștere a cererii.
Cofondatorul programului Innovation Labs, Andrei Pitiș, a menționat că mediul academic trebuie să îi ajute pe elevi și pe studenți să își dezvolte abilitatea de a lucra în echipă. De altfel, dezvoltarea industriei IT a venit cu specializări care nu existau acum câțiva ani și tocmai de aceea persoanele care ar vrea să pătrundă în acest domeniu trebuie să vadă cum se dezvoltă produsele sau serviciile și cum se lucrează în echipă.
Microsoft pune la dispoziția persoanelor interesate să dobândească abilități și cunoștințe în IT trei platforme cu numeroase cursuri gratuite, la finalul cărora participanții primesc certificări pe care le pot atașa la CV. Momentan, există în jur de 200.000 de participanți din România la cursuri, conform declarațiilor reprezentantului Microsoft România.