măsuri de sprijin pentru facturi

După cum StartingUp a scris recent în acest articol, noile măsuri de sprijin ce vizează facturile la energie au intrat în vigoare din 1 aprilie 2022, urmând să fie aplicate timp de un an. Aceste măsuri vin să-i ajute pe consumatori să aibă facturi mai mici la energie, fiind plafonate prețurile la gaze și energie electrică, în funcție de consumul înregistrat.

Chiar dacă aportul acestor măsuri va fi unul menit să reducă valoarea facturilor, specialiștii spun că ele nu vor rezolva actualele probleme din energie, ci că doar le amână până în primăvara anului viitor, distingându-se chiar și unele probleme grave ce pot apărea în cazul persoanelor fizice sau al firmelor.

Ce prevederi sunt cuprinse în măsurile de sprijin pentru facturi

Măsurile de sprijin pentru facturile la energie au fost publicate la 22 martie în Monitorul Oficial. Potrivit acestora, în cazul consumului din perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul la energia electrică, ce va apărea pe factură este de:

  • cel mult 0,68 lei/kWh, TVA inclus – pentru clienții casnici care în 2021 au înregistrat un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh;

  • cel mult 0,8 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienții casnici care în anul 2021 au înregistrat un consum mediu lunar situat între 100 kWh și 300 kWh inclusiv;

  • cel mult un 1 leu/kWh, TVA inclus.

În cazul gazelor, prețul final de pe factură, pentru consumul realizat între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023 va fi de:

  • cel mult 0,31 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienții casnici;

  • cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienții noncasnici care în anul 2021 au avut la locul de consum unul de cel mult 50.000 MWh, prețul fiind valabil și pentru producătorii de energie termică.

Pentru clienții care nu pot beneficia de prevederile în funcție de consumul înregistrat în 2021, dar care au un consum în 2022 ce se încadrează în tranșele de consum prevăzute de aceste măsuri, și pentru clienții casnici/noncasnici racordați de la 1 ianuarie 2022, furnizorii vor emite facturi de regularizare în luna februarie 2023, pentru consumul facturat anterior și care este aferent perioadei de aplicare a acestei ordonanțe de urgență. Se va utiliza prețul final potrivit tranșei aferente de consum și se va factura consumul ce a fost realizat după data de reîncadrare la prețul final corespunzător tranșei consumului.

Risc de faliment pentru firmele cu consum mare de energie

Începând de astăzi, 1 aprilie 2022, și până la 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale, cu activități de extracție onshore și offshore și cu activități de vânzare a gazelor naturale vor fi obligați să vândă gazele din producția internă către furnizorii casnici la prețul de 150 lei/MWh, iar către producătorii de energie termică prețul va fi de 250 de lei.

Pentru consumatorii casnici și pentru firmele mai mici, prețul gazelor va fi plafonat, dar nu există o plafonare dacă firma a consumat 50.000 MWh în 2021. Din acest motiv, producătorii vor vinde gaze mai scumpe către industrie, la prețurile reale din piață, ceea ce înseamnă că unii consumatori industriali vor trebui să importe la prețuri mari. Așadar, potrivit experților în energie, este foarte posibil să explodeze prețul la gaze pentru consumatorii non-casnici care consumă peste pragul mai sus amintit, consumatorii achitând aproape toate gazele din import în următorul an, precum și diferența între prețul de piață și cel plafonat pentru gazele care s-au produs intern. Mai exact, consumatorii industriali vor ajunge să achite cel puțin 1.000 de lei/MWh, se atrage atenția pe site-ul Asociației Energia Inteligentă, într-un articol semnat de expertul în energie Dumitru Chisăliță. Acesta mai adaugă și că majoritatea consumatorilor industriali ce consumă peste 50.000 MWh/an vor intra în faliment: din industria metalurgică, siderurgică, a materialelor de construcții, sticlă.

O treime dintre consumatorii casnici nu se vor încadra

Aceeași asociație mai atrage atenția că 30% din consumatorii casnici nu se încadrează în cerințele acestor măsuri și vor fi nevoiți să achite prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente, cu prețuri situate între 1,4 lei/kWh – 4,1 lei/kWh. Exemplul dat pe site-ul asociației arată că pentru o casă ce consumă lunar 301 kWh, se va plăti pentru energia electrică între 421 și 1234 lei/lună.

Consumatorii care folosesc peste 300 kWh/lună de energie electrică pot avea atât venituri sub salariul minim, dar pot fi și milionari, mai atrage atenția asociația.

„Plafonarea prețurilor la gaz și energie nu rezolvă problemele prezente din energie, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia energetică este mai mare și că mulți consumatori au probleme în achitarea facturilor”, scriu specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă.

Regularizările pot fi foarte mari

O altă problemă identificată de specialiști derivă din plafonarea prețului la energie electrică în 2022 raportat la consumul mediu din 2021. Este important de subliniat aici că la începutul anului 2021 prețurile erau suportabile pentru majoritatea consumatorilor, astfel că aceștia nu au fost foarte atenți la consumul înregistrat. Așadar, în prezent, unii consumatori ar putea fi favorizați față de alții.

Regularizarea va fi și ea o problemă, pentru că inițial se pot plăti facturi mai mici, dacă energia electrică utilizată în 2021 a înregistrat un consum mai mic, dar în momentul în care se depășește pragul de consum în 2022, la momentul regularizării, valoarea va fi una mare pe factură.

Pe lângă toate aceste probleme, cei de la Asociația Energia Inteligentă mai spun că plafonarea va falimenta furnizorii mici, ce nu au flux de numerar, afectându-le și puterea de a accesa împrumuturi mari de la creditori pentru a-și acoperi costurile cu plafonarea, până la momentul la care statul le va vira banii.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.