Comisia Europeană

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat proiectul prin care emisiile de CO2 la mașinile noi din Europa vor fi reduse la zero, începând din 2035. Proiectul aparține Comisiei Europene și prin el sunt impuse motoarele 100% electrice, acesta fiind finalul mașinilor pe benzină și motorină, după cum scrie Agenția France Press (AFP).

Măsura contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE

Propunerea a fost anunțată de executivul european încă de anul trecut, mai precis din iulie 2021. Acest lucru va însemna oprirea vehiculelor pe motorina și benzină, începând cu anul 2035. Măsură este menită să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale Europei, mai ales în neutralitatea carbonului, până în anul 2050.

Câteva țări, în frunte cu Germania și Italia, au convenit însă să ia în calcul și o eventuală undă verde, pe termen lung, în privința tehnologiilor alternative, de exemplu motoarele hibride reîncărcabile sau combustibilii sintetici. Evident, condiția rămâne aceea ca alternativele să facă posibilă atingerea obiectivului prin care se dorește eliminarea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră, în cazul vehiculelor.

De asemenea, miniștrii Mediului din țările UE, ce s-au întâlnit la Luxemburg, au aprobat și o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligațiile în privința dioxidului de carbon acordată producătorilor care produc mai puțin de 10.000 de vehicule anual, până la finalul anului 2035. Clauza este mai este numită și „amendamentul Ferrari”, pentru că vizează cel mai mult mărcile de lux.

O mare provocare pentru industria de automobile

Măsurile aprobate vor trebui negociate cu deputații europeni. Ministrul francez pentru tranziție ecologică, Agnès Pannier-Runacher, care a prezidat această întâlnire a spus: „Aceasta este o mare provocare pentru industria noastră de automobile”.

Cu toate acestea, ministrul a recunoscut că această măsură este o necesitate în contextul concurenței din Statele Unite ale Americii și China, care au mizat foarte mult pe dezvoltarea vehiculelor electrice, considerate drept viitorul acestei industrii. Prin aceste decizii se va face o „tranziție planificată și însoțită”, după cum a mai declarat ministrul Agnès Pannier-Runacher.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.