masina de tuns gazonul

Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență care privește amânarea cu nouă luni a ratelor la bănci. De această facilitate pot profita atât persoanele fizice, cât și firmele ce au întâmpinat dificultăți financiare din cauza crizei, care au obținut un credit înainte de data de 30 aprilie și care nu au avut restanțe în ultimele 6 luni.

Cât timp au solicitanții la dispoziție pentru a depune cererile

Persoanele fizice și juridice au la dispoziție 30 de zile de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial ca să solicite amânarea ratelor cu nouă luni.

Ministrul Finanțelor a venit cu o explicație asupra importanței acestei măsuri, declarând că reprezintă „un instrument și nu singura soluție, la nivelul celor care au o dificultate. Clienții au la dispoziție și alte instrumente: trecerea de la Robor la IRCC, trecerea la o dobândă fixă, rescadențări sau refinanțări. Orice amânare de rate duce la obligativitatea ca ele să fie plătite în viitor, cu dobânda aferentă”.

Ce condiții trebuie îndeplinite

StartingUp a scris despre acest subiect și atunci când proiectul de ordonanță de urgență se afla în dezbatere publică, după cum se poate citi aici. În forma în care a fost adoptată măsura, nu sunt diferențe față de proiectul publicat atunci pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Potrivit OUG, pot să solicite amânarea ratelor persoanele care au obținut un credit înainte de data de 30 aprilie 2022 și care nu au avut restanțe în ultimele 6 luni anterior datei solicitării. De asemenea, în ordonanța de urgență se mai precizează că un creditor căruia i se solicită amânarea trebuie să analizeze cererea și să o aprobe în 30 de zile de la primirea solicitării, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

Pentru a putea solicita amânarea ratelor, persoanele fizice trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că le-au crescut cheltuielile medii lunare cu minimum 25%, din cauza creșterii prețurilor în contextul actualei crize, în ultimele 3 luni dinaintea solicitării suspendării obligațiilor de plată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În cazul firmelor, acestea trebuie de asemenea să prezinte o declarație pe propria răspundere care să reflecte o scădere cu cel puțin 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni dinaintea solicitării suspendării obligațiilor de plată, față de aceeași perioadă a anului 2021.

Respectivii debitori, persoane fizice și juridice, pot să solicite amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au avut restanțe în ultimele 6 luni anterior datei solicitării și nu înregistrează restanțe nici la data la care solicită amânarea ratelor și nici nu beneficiază de o soluție sau un plan de restructurare a datoriilor agreat împreună cu creditorul, în ultimele 3 luni. Această din urmă condiție își propune să evite dublarea măsurilor de sprijin în perioada crizei actuale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.