Locuitorii Europei ar putea rămâne, în această vară, fără Facebook și Instagram, pentru că autoritatea de reglementare a Irlandei pentru protecția vieții private a reintrodus ordinul de stopare a fluxului de date al companiei către SUA, după cum relatează Politico.eu.
Meta, somată să nu mai transfere datele utilizatorilor europeni în SUA
Comisia pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că va bloca Meta, care este proprietarul Facebook, să transmită datele utilizatorilor de pe continentul european în Statele Unite.
Proiectul de decizie al acestei autorități pune capăt unei ultime modalități legale a Meta de a transfera cantități mari de date în America, după o perioadă de ani buni de lupte în instanță între companie și activiștii pentru protecția vieții private de pe bătrânul continent.
În urmă cu doi ani, Curtea Europeană de Justiție a anulat pactul Privacy Shield, care privea fluxurile de date între UE și SUA, din cauza îngrijorărilor legate de practicile de supraveghere americane. Această hotărâre a făcut dificilă utilizarea unui alt instrument juridic pe care gigantul Meta și alte companii americane îl utilizează pentru a transfera datele cu caracter personal în SUA – respectiv SSC – clauze contractuale standard.
Meta a avertizat că va închide Facebook și Instagram în Europa
De nenumărate ori, Meta a avertizat că o astfel de decizie ar putea duce la închiderea, în Europa, a mai multora dintre serviciile sale, printre care se numără Facebook și Instagram.
Într-un document pe care l-a depus la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse, în luna martie a acestui an, Meta spune: „În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date și nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”.
UE și SUA, în plin proces de negociere a transferului de date
Uniunea Europeană și Statele Unite se află într-un proces de negociere a unui text nou, cu privire la transferul de date, ce ar permite companiilor, cum este Meta, să continue să trimită date peste ocean, indiferent de ordinul din Irlanda.
În luna martie, cele două părți s-au pus de acord asupra unui acord preliminar, politic, dar negocierile care trebuiau să pună la punct detaliile juridice au intrat în impas, fiind puțin probabil ca acordul să se încheie în acest an.
Potrivit Economedia.ro, un purtător de cuvânt al DPC irlandez a afirmat că proiectul de decizie a fost transmis către alte autorități europene de reglementare în privința confidențialității, autorități care au la dispoziție o lună pentru a-și da avizul.
Reprezentanții gigantului tehnologic american sunt încântați de negocierile pentru un nou cadru juridic, declarând: „Salutăm acordul dintre UE și SUA pentru un nou cadru juridic care va permite continuarea transferului de date dincolo de granițe și ne așteptăm ca acest cadru să ne permită să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate”.