Data oficială pentru înscrierea la finanţările din Fonduri Europene 2021 pentru fermieri și ferme mici s-a anunțat, termenul de depunere fiind pe 26 noiembrie, ora 16. De asemenea, au fost publicate și ghidurile finale ale solicitantului, de către Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, atât pentru tinerii fermieri, în cazul cărora sunt disponibile finanţări de până la 70.000 de euro, cât și pentru fermele mici, unde finanţările ajung până la 15.000 de euro.
Începând cu data de 27 august 2021, site-ul AFIR găzduieşte sesiunea de aplicații online a proiectelor din următoarele linii de finanțare, care fac parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală:
-
Submasura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri – care are un buget total de 100 de milioane de euro;
-
Submasura 6.3 – dezvoltarea fermelor mici – cu un buget total de 87 de milioane de euro;
-
Submasura 16.4 și Submasura 16.4 a – cooperarea verticală și orizontală a actorilor din lanţul de aprovizionare din sectoarele pomicol și agricol – acestea având bugete de până la 40 de milionae de euro, pentru sectorul agricol, și de 10 milioane de euro, pentru cel pomicol.
Ghidul oficial pentru Submasura 6.1 – Tinerii fermieri
Principalele noutăți pe care noul ghid le cuprinde sunt legate de majorarea sprijinului finanaciar care poate fi obținut de tinerii fermieri, începând cu sesiunea 2021. Prin urmare, tinerii fermieri care sunt la prima experiență pot accesa un sprijin financiar 100% nerambursabil, care poate fi cuprins între 40.000 și 70.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploataţiei, dimensiune calculată în SO (standard output) și care poate fi calculată și cu ajutorul noii aplicații AFIR. De asemenea, trebuie menționat faptul că sprijinul este acordat pentru o perioadă de maximum 3 ani, chiar și în cazul sectorului pomicol, unde perioada era de 5 ani.
Planurile de afaceri pot primi un plafon de sprijin superior dacă cuprind și operațiuni de conditionare-procesare sau de agricultură ecologică, după cum prevede varianta finală a ghidului solicitantului.
Solicitanţii care vor fi favorizaţi prin intermediul grilei de punctaj pentru Submasura 6.1 – Tinerii fermieri sunt cei care au preluat cel puțin 3 ferme și sunt absolvenţi de facultate de profil agricol. De asemenea, puncte în plus primesc și proiectele care cuprind acțiuni de protecția mediului.
Ghidul oficial al Submăsurii 6.3 – Ferme mici
Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici, din fonduri europene, este de până la 15.000 de euro, 100% nermbursabil, în condiții similare celor de anii trecuţi. Acesta este oferit cu condiția respectării Planului de afaceri și desfăşurării activităţii economice.
Fermierii favorizaţi, după noua grilă de punctaje, sunt cei care au absolvit studii superioare specifice ramurei agricole pe care o prezintă proiectul, precum și cei care au în plan construirea de clădiri și achiziționarea de echipamente, fermierii care au introdus în proiect și măsuri de protecția mediului sau cei care fac parte dintr-o fermă asociativă.
Submăsura 16.4 beneficiază de un buget majorat, de 250.000 de euro
Submăsurile 16.4 și 16.4 a, referitoare la cooperarea dintre actorii lanțului de aprovizionare, oferă un sprijin financiar majorat, de până la 250.000 de euro, faţă de 100.000 de euro, cât a fost anii trecuţi. În plus, acest sprijin este 100% nerambursabil.
Totuși, din valoarea maximă primită pentru un proiect, fermierii nu trebuie să utilizeze mai mult de 10% pentru costurile de funcționare a cooperării. Aspectele de care trebuie să țină cont și pe baza cărora să se justifice sprijinul acordat sunt:
-
complexitatea proiectului;
-
cantitatea produselor comercializate;
-
valoarea adăugată obţinută de coopenrare, după implamentarea proiectului.