IBC Focus

În primele patru luni din 2022 au crescut în mod spectaculos investițiile noi și proiectele de construire de facilități în sectorul agricol -BIO și zootehnic. Este vorba despre o creștere de 75%, față de aceeași perioadă din 2021, după cum arată datele prezentate de compania de consultanță IBC Focus, ce monitorizează șantiere din toată țara.

Proiecte de 300 de milioane de euro

Valoarea investițiilor realizate prin aceste proiecte este estimată la 300 de milioane de euro. Dintre investițiile cele mai mari din zona agro se detașează cele în sere și solarii, după care urmează investițiile în capacitățile de depozitare a cerealelor, a legumelor și fructelor. A fost înregistrată o pondere importantă în construirea spațiilor de depozitare a cerealelor și legumelor.

Tendințele din acest domeniu de activitate se accentuează pe fondul crizei alimentare și în condițiile lanțurilor de producție și distribuție grav afectate de conflictul militar din Ucraina, după cum au constatat consultanții.

Județele cu cele mai multe investiții noi

„În prima parte a anului 2022 am observat o creștere cu 75% a investițiilor în agribusiness, comparativ cu perioada similară a anului trecut. O posibilă explicație a acestei tendințe poate fi pusă și pe seama conflictului militar din Ucraina,” a spus Andrei Spătaru, fondator IBC Focus, citat de economedia.ro.

Cele mai multe investiții noi realizate în domeniul agricol au fost înregistrate în județele: Constanța (30 de investiții noi), Satu Mare (28 de investiții noi) și Bihor (24 de investiții noi).

Majoritatea investițiilor noi sunt în sectorul zootehnic

În ceea ce privește analiza proiectelor de construcții anunțate în primele luni din acest an, 66% dintre proiectele noi sunt din domeniul zootehnic, pe când 44% sunt agrotehnice.

Dintre proiectele din zootehnie, majoritatea investițiilor o reprezintă fermele de bovine pentru carne și lapte (43%), fermele suine ajung la un procent de 19%, fermele de păsări (de pui și curcani, în special) – 15%, pe când fermele piscicole vizează 10% din noile investiții.

În ceea ce privește tendințele investițiilor anunțate în segmentul agrotehnic, a fost consemnată o pondere importantă în construirea spațiilor de depozitare a cerealelor și legumelor. Față de 2021, investițiile ce au fost anunțate pentru construirea silozurilor de depozitare a cerealelor s-au mărit exponențial.

Și în acest an rămân pe primul loc, în cazul investițiilor din zona agro, solariile și serele, după care urmează cele în capacitățile de depozitare a cerealelor, legumelor și fructelor.

Au fost monitorizate pentru acest studiu din prima parte a anului 392 de investiții din domeniul agro-zootehnic. Dintre investiții, 64% se află în faza premergătoare construcției, iar șantierele ar urma să demareze în lunile următoare, potrivit IBC Focus.

Cine este IBC Focus

IBC Focus este liderul de piață în ceea ce privește monitorizarea proiectelor de construcții și a șantierelor din România. Compania oferă de peste 16 ani servicii specializate care au drept scop furnizarea de cereri de ofertă către acele companii ce vând materiale, dar și servicii în construcții, precum și servicii de marketing targetate către un anumit public țintă. Compania IBC Focus are sediul la Cluj-Napoca și are la activ zeci de mii de proiecte.

Compania IBC Focus pune la dispoziție frecvent documente și analize unice destinate pieței construcțiilor din România. Spre exemplu, la începutul acestei luni a mai dat publicității un studiu, care a prezentat pulsul pieței de construcții din luna aprilie 2022, prezentând, printre altele, și un top 5 antreprenori generali din segmentul civil (Draft Construct, ROMCO System, Euras, Amicii Building, Conart Structuri).

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.