ROBOR a crescut puternic miercuri, după decizia Băncii Naționale a României de a majora dobânda de politică monetară de la 3% la 3,75%, decizie care a fost anunțată la data de 10 mai 2022. ROBOR la trei luni a crescut de la 5,21% la 5,37%, ajungând la cea mai mare valoare din 12 martie 2013 și până acum. De asemenea, a crescut și ROBOR la șase luni, de la 5,32% la 5,50%, atingând astfel cea mai mare valoare din 28 martie 2013 și până în prezent.
Cresc ratele la credite
La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la 6 luni avea o valoare de 3,14%.
Majorarea dobânzii cheie la 3,75% pe an, anunțată de Consiliul de Administrație al BNR a început de la 11 mai. În același timp, reprezentanții instituției au decis să majoreze și rata deobânzii pentru facilitarea creditării (Lombard) la 4,75% pe an, de la 4%, precum și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit de la 2% pe an la 2,75% pe an.
Aceste decizii vin în contextul în care rata anuală a inflației a înregistrat un salt în martie 2022, urcând la 10,15%, de la 8,53% în luna februarie, ca o urmare a scumpirii combustibililor și a alimentelor procesate, după creșterea cotației mărfurilor.
O principală urmare a măririi ROBOR o reprezintă majorarea ratelor la creditele cu dobândă variabilă, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.
Ce este ROBOR
Chiar dacă ROBOR nu se mai folosește pentru acordarea împrumuturilor noi cu dobânzi variabile din luna mai a anului 2019, încă este indicatorul cel mai folosit pentru calcularea ratelor populației.
ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) a fost introdus în 2010, pentru a fi utilizat în calcularea dobânzilor la creditele luate în lei în România. Până în mai 2019, împrumuturile cu dobânzi variabile accesate erau calculate ca parte fixă, adică marja băncii, la care se adaugă acest indice. Din mai 2019, ROBOR a fost înlocuit cu IRCC în cazul împrumuturilor cu dobânzi variabile. Cu toate acestea, ROBOR nu a încetat să influențeze împrumuturile cu dobânzi variabile.
ROBOR este de mai multe tipuri, în funcție de perioada de timp pentru care se calculează: la o zi, o săptămână, o lună, trei luni, șase luni, nouă luni și un an. Ratele de referință sunt stabilite raportat la orizontul de timp pentru care băncile se împrumută reciproc.
Cum se calculează ROBOR
Pentru fiecare scadență, se calculează un curs ROBOR ca o medie aritmetică a ultimelor rate cotate de cele 10 bănci participante la fixing, în cazul depozitelor atrase cu 15 minute înainte de publicare, asta după ce se elimină extremele maxime și minime.
Aceste bănci sunt selectate pe criteriile relevanței și performanței, ce sunt stabilite de BNR. Ratele se stabilesc de către compania Thomson Reuters, sub supravegherea BNR.
Așadar, indicele este unul transparent, iar informațiile sunt transmise în fiecare zi lucrătoare, la ora 11:00, de către BNR. Instituțiile locale, dar și cele internaționale urmăresc evoluția acestui indicator, deci nu există îndoieli sau erori în privința valorii sale sau a criteriilor de calcul.
Cum influențează ROBOR rata lunară
ROBOR influențează deopotrivă și instituțiile financiare, și consumatorii. Cei care au obținut un credit cu dobândă variabilă trebuie să se preocupe de fluctuațiile indicelui. Rata dobânzilor la creditele ipotecare, împrumuturile auto și a altor credite variază în funcție de rata ROBOR folosită de bănci.
Pentru că împrumuturile sunt, în general, calculate pe baza cotațiilor ROBOR la 3 sau 6 luni, la care se adaugă marja, rezultă o rată lunară ce trebuie achitată către bancă. Dacă ROBOR crește, atunci și ratele de dobândă la credite și depozite vor crește automat, iar dacă ROBOR scade, se vor diminua și ratele.