Important pentru părinți: Ce soluții oferă băncile în cazul economisirii banilor pentru copii

Părinții care vor să pună bani deoparte pentru cei mici au la dispoziție diverse oferte de la bănci, în așa numitele depozite speciale pentru minori sau „kid-conturi”. În acest articol va fi prezentată lista celor mai bune oferte de acest tip care sunt disponibile în România.
Majoritatea conturilor de economii pentru copii pot fi create chiar de la nașterea acestora. Cu timpul, apar și alte avantaje, cu cât copilul crește, și anume deprinderea sa cu o educație financiară sănătoasă.

Conturi pentru copii oferite de diverse bănci

În continuare, îți prezentăm câteva oferte de conturi de economii pentru copii de la diverse bănci din România:

KidCont de la Banca Transilvania – 6% dobândă anuală

Contul de economisire pentru copii pus la dispoziție de Banca Transilvania oferă o dobândă de 6% pe an la conturile în lei și de 0,5% pe an la cele în euro. Suma minimă ce poate fi depusă pentru a deschide acest cont este de 500 de lei sau 100 de euro.

Actele necesare pentru a deschide un cont de economii pentru copii la BT sunt:
• cartea de identitate a părintelui sau împuternicitului;
• certificatul de naștere al copilului sau, dacă are peste 14 ani – cartea de identitate;
• decizia de numire a tutorelui/curatorului, emisă de autoritatea tutelară

Dacă pe parcursul anului sunt depuși minim 500 de lei sau 120 de euro și nu sunt retrași bani, apare un bonus egal cu dobânda lunară.

Cei care doresc să desființeze depozitul în primul an vor plăti o taxă de 20 de lei sau 5 euro. De asemenea, comisionul de alimentare a contului este de 5 lei pentru transferurile interbancare sau sunt gratuite, pentru depunerile sau transferurile dintr-un cont BT.

Depozitul pentru copii de la CEC – 7,2% dobândă anuală

Depozitul pentru copii de la CEC Bank oferă o dobândă de 7,2% pe an pentru conturile în lei deschise online, de 7% pentru conturile deschise la ghișeu și de 0,5% pe an la cele în euro. La deschiderea contului, depunerea minimă este de 500 de lei sau de 200 de euro.

La această bancă, nu există costuri pentru deschidere sau administrare de cont, iar dobânda se capitalizează, adică primești dobândă la banii acumulați pe o anumită perioadă. Nu se pierde dobânda la retragerea unei părți din bani, dar dacă vrei să lichidezi depozitul înainte de scadență, nu mai beneficiezi de dobândă.

Actele necesare pentru deschiderea contului:
• act de identitate părinte, părinți sau reprezentant legal;
• certificat de naștere sau act de identitate al copilului;
• acte ce atestă calitatea de reprezentant legal – pentru tutore sau curator

ING Economii pentru copii – 2% dobândă anuală

Pentru banii din ING Economii pentru copii vei primi o dobândă anuală de 2%, ce se primește la finalul fiecărei luni. În cazul în care ai nevoie de bani, poți să faci oricând retrageri fără să pierzi ce ai acumulat până în acel moment.

Pentru sumele nou economisite se primește trimestrial și o dobândă bonus de 1% pe an în contul copilului. Nu sunt prevăzute comisioane pentru deschidere, administrare sau închidere a contului.

Poți să economisești orice sumă, indiferent cât de mică este, iar suma maximă pentru care se bonifică dobânda este de 500.000 lei/cont. Contul se alimentează prin transfer din alt cont curent în lei, indiferent că este deschis la ING sau la altă bancă.

Planul de economii pentru copii de la BCR – dobândă anuală de 4,5%

Planul de economii pentru copii de la BCR prevede o sumă minimă ce trebuie depusă și cu care se alimentează lunar contul, de 40 de lei pentru minori. În fiecare lună, contul se va alimenta dintr-un cont curent BCR, adică trebuie să ai în vedere ca la data scadenței să existe această sumă în contul curent. Dobânda pentru acest cont de economii pentru cei mici este de 4,5% pe an.

Poți majora nivelul sumei economisite, iar graficul de depunere se va ajusta în mod automat. Nu sunt prevăzute comisioane de deschidere, de alimentare și de administrare a acestui cont.

Plan de viitor de la First Bank – 1% dobândă pe an

Planul de viitor pentru copii de la First Bank prevede o sumă minimă obligatorie ce se depune lunar, în valoare de 42 de lei, de 10 euro sau de 15 dolari. Pentru conturile în lei dobânda este de 1% pe an, la cele în euro – 0,25% pe an, iar la cele în dolari – 0,30% pe an.

Acest plan oferă un bonus de 15% din totalul dobânzilor plătite în ultimele 12 luni, fără să depășească 600 de lei, în anumite condiții.

Se poate închide planul de economii pentru copii oricând, dacă 3 luni consecutiv nu este depusă suma minimă obligatorie lunară. La împlinirea a 18 ani, planul de economii se închide automat, iar disponibilul existent se transferă în contul curent.

Alpha Dreams de la Alpha Bank – 5,5% dobândă anuală

Alpha Dreams, soluția oferită de Alpha Bank pentru economiile destinate copiilor prevede o sumă minimă pentru deschidere de 40 de lei, de 10 euro sau 15 dolari. Se aplică un comision lunar de administrare de 2 lei, 1 euro sau 1 dolar, în funcție de valută.

Dobânda pentru conturile în lei este de 5,5% pe an, de 0,3% pentru cele în euro și de 0,9% pentru conturile în dolari.

Odată cu împlinirea vârstei de 17 ani și 9 luni banca trimite o notificare cu privire la banii din cont, iar suma va fi transferată din contul Alpha Dreams în Alpha Acces Classic al copilului, când împlinește 18 ani.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

România ajunge din urmă Polonia la PIB-ul pe cap de locuitor

Recent, datele furnizate de Eurostat au arătat că România a atins un nivel important în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene (UE). Potrivit acestor date, România a egalat…

Citește

Cele mai importante știri economice ale zilei pentru antreprenorii din România – 19 iunie 2024

1. Creșterea costului cu mâna de lucru România a înregistrat cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru, de 16,4% în primul trimestru din 2024. Acest…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Transformă-ți vizitatorii în clienți fideli. Află secretul nr. 1 al antreprenorilor de succes din România

  • July 8, 2024
Transformă-ți vizitatorii în clienți fideli. Află secretul nr. 1 al antreprenorilor de succes din România

Impactul e-TVA asupra contabilității și antreprenorilor din România

  • June 21, 2024
Impactul e-TVA asupra contabilității și antreprenorilor din România

România ajunge din urmă Polonia la PIB-ul pe cap de locuitor

  • June 20, 2024
România ajunge din urmă Polonia la PIB-ul pe cap de locuitor

Cele mai importante știri economice ale zilei pentru antreprenorii din România – 19 iunie 2024

  • June 19, 2024
Cele mai importante știri economice ale zilei pentru antreprenorii din România – 19 iunie 2024

Facturarea electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile B2C începând cu 2025

  • June 19, 2024
Facturarea electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile B2C începând cu 2025

POS-ul devine obligatoriu pentru toți comercianții

  • June 17, 2024
POS-ul devine obligatoriu pentru toți comercianții