Primele 7 luni ale anului 2021 au fost marcate de deschiderea a peste 60.000 de noi afaceri în România, numărul acestora fiind mult mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu aproximativ 20.000 mai multe. Totuși, obstacolele și problemele pe care acestea le întâmpină sau le-au întâmpinat sunt destul de importante, influenţând procentul celor care rezistă în continuare.
Un reportaj, realizat de Europa liberă, a evidenţiat care sunt principalele probleme cu care se confruntă micii antreprenori, mai ales într-un mediu de afaceri competitiv, care încearcă să își revină după o pandemie. Jurnaliştii de la Europa Liberă au stat de vorbă cu doi antreprenori români care și-au deschis afaceri în domeniul construcţiilor, despre cum se deschide și se susţine o afacere în România.
Firmele mari beneficiază de prioritate
Doi antreprenori români, Cătălin și Sergiu, au decis să își deschidă afaceri în România, în anul 2021, după ce criza sanitară s-a mai atenuat. După ce au lucrat mulți ani în străinătate și au strâns zeci de ani de experiență în domeniul construcţiilor, cei doi antreprenori s-au hotărât să își deschidă afaceri în domeniul pe care îl cunosc cel mai bine, în țara natală. După ce și-a deschis două mici afaceri, printr-un proces ce a durat 7 săptămâni, Cătălin Săcăluş a observat care este marea problemă cu care se confruntă firmele mici din domeniul construcţiilor – lipsa susţinerii din partea statului.
Acest impediment și competiţia care se află între firmele mici și marile firme de construcții, au dus la o altă problemă, cu care s-au confruntat micii antreprenori în primele luni ale anului, și anume insolvența. Foarte multe firme mici au fost afectate de această problemă.
Principiul după care se lucrează în domeniul construcţiilor este acela de a subcontracta. Prin urmare, companiile mari acaparează întreaga piață și subcontractează lucrările câştigate, astfel încât micile afaceri ajung să primească preţuri foarte mici pentru activitățile prestate. În plus, se oferă prioritate acestor companii importante, în timp ce firmele mici nu beneficiază de nici o susținere.
„Ar trebui să fie o diferenţiere de TVA, de impozit pe venit, măcar primii doi-trei ani, ajutor cu salariaţii, nu ştiu, beneficii, să avem drepturi, să avem acces la lucrările statului”, a declarat Cătălin pentru Europa liberă.
Acest lucru este confirmat și de către Sergiu, care și-a deschis o firmă în domeniul construcţiilor împreună cu un asociat. După ce s-au confruntat cu procesul birocratic stufos, specific instituţiilor româneşti, aceștia au întâmpinat alte obstacole, cel mai dificil de depășit fiind competiţia cu firmele mari și munca la negru.
„Din 60.000, 99% se vor închide!”
„La noi în țară totul se lucrează la negru, deci să muncești legal nu reziști pe piață”, susţine Sergiu. Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este dorința oamenilor de a obţine preţuri mici, fără a ţine cont și de prețurile materialelor, care sunt în creștere. Prin urmare, profesioniștii aleg să muncească „la negru” decât să subcontracteze și să primească prețuri foarte mici.
În plus, faptul că nu există o susținere din partea Statului, cum ar fi, de exemplu, o bursă unde să poată fi contractată o firmă, afectează perioada în care firmele mici rezistă pe piață, astfel că viitorul acestora nu este unul optimist. „Din 60.000, 99% se vor închide”, a concluzionat Sergiu.
Statisticile cu privire la firmele din mediul de afaceri romanesc
Conform Oficiului Național al Registrului Comerţului, în anul 2021 au fost înfiinţate 62.087 de firme tip SRL, cu 20.000 mai multe decât în 2020, 48.544 de firme SRL-D, dintre care 8.805 au fost deja radiate. De asemenea, 37.667 de firme au fost închise, dintre care 895 numai în luna iulie.
Totodată, și numărul insolvențelor au crescut de anul trecut până în prezent, 3.538 de profesionişti intrând în insolvență și 16.878 de firme fiind dizolvate de la începutul anului până la 31 iulie 2021.