Erste Group a realizat un studiu intitulat “Money Matters”, potrivit căruia românii au început să țină tot mai mult cont de creșterea inflației și a prețurilor, adaptându-și comportamentele financiare în raport cu tendințele. Față de anul trecut, mai mulți oameni fac economii pentru situațiile imprevizibile.
77% dintre participanții la studiu economisesc bani pentru urgențe, iar 74% dintre ei o fac pentru a avea o rezervă de bani pentru ei și/sau pentru familie. Tot în comparație cu anul 2021, se pare că mai mulți oameni prioritizează educația și pregătirea profesională, 25% dintre persoanele intervievate punând bani deoparte în acest sens. Studiul a vizat țările din Europa Centrală și de Est și a avut ca participanți 507 persoane cu vârsta de peste 15 ani.
Românii economisesc mai mulți bani pe lună comparativ cu anul trecut
Același studiu arată că românii economisesc cu 42 de lei mai mult decât anul trecut, suma medie economisită fiind de 351 lei pe lună. Dintre cei care au luat parte la cercetare, doar 33% au declarat că strâng bani pentru bătrânețe. Peste jumătate dintre participanți spun că au fost afectați de inflație, iar 38% dintre ei sunt de părere că situația lor financiară s-a degradat în ultimul an.
Cât despre sfaturile despre economii și investiții, cei mai mulți respondenți se îndreaptă către familie și prieteni, în vreme ce 19% dintre ei își iau informațiile de pe platforme de social media. Cu privire la educația financiară, părerile sunt împărțite: 61% dintre participanți consideră că școala ar trebui să se ocupe de predarea acestui subiect, 56% sunt de părere că familia este responsabilă să asigure educație financiară copilului, în timp ce 45% dintre cei intervievați cred că instituțiile financiare ar trebui să ia atitudine în acest sens.
Prin Școala de Bani, BCR a oferit cursuri de educație financiară pentru 500.000 de români
Peste jumătate de milion de români au beneficiat în ultimii 6 ani de cursuri de educație financiară, prin intermediul Școlii de Bani, BCR. În ultimul an, banca a derulat mai multe campanii de informare și educație decât campanii comerciale, cu scopul de a oferi sfaturi, idei și resurse practice pentru adaptarea la situația financiară actuală.
Printre cele mai bune sfaturi de care poate ține cont oricine se numără regula 50/30/20 – 50% cheltuieli obișnuite, 30% pentru dorințe și 20% economii și investiții – precum și amânarea unei achiziții pentru 24 de ore pentru a verifica dacă este cu adevărat nevoie de aceasta, crearea unui fond de rezervă, plata la timp a facturilor și optimizarea bugetului prin eliminarea unor cheltuieli aparent nesemnificative, dar repetitive.