![Instituțiile-publice - StartingUP.ro digitalizare](https://startingup.ro/wp-content/uploads/2022/01/pexels-cottonbro-6538576.jpg)
De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea potrivit căreia instituțiile publice nu mai au permisiunea de a solicita persoanelor fizice sau juridice avize ori documente emise de alte instituții ale statului.
Mai precis, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale nu mai pot să ceară copii de pe avize sau documente care au fost emise de alte instituții publice în momentul soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, potrivit textului legii. De acum, instituțiile publice vor solicita documentele respective în format electronic sau extrase de pe acestea direct de la instituțiile care le-au emis, cu acordul persoanei care a solicitat serviciul public.
Legea care anulează dosarele cu șină a fost promulgată pe 9 noiembrie 2021
Această lege, care are scopul de a subția dosarele cu șină atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firmele care solicită furnizarea unui serviciu public, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 9 noiembrie 2021. Tocmai pentru că statul se află deja în posesia unor informații, nu va mai fi nevoie să ceara de fiecare dată copii de pe acte care au fost emise de instituții publice.
Această schimbare a fost introdusă cu scopul de a simplifica anumite procese dintre instituțiile publice și cetățeni. De altfel, la momentul depunerii proiectului de lege, inițiativa a fost susținută de parlamentari din toate partidele. Un singur deputat a votat împotriva proiectului de lege la vremea aceea. Modificarea va simplifica procese și interacțiuni dintre cetățeni și instituții publice, printre care schimbarea buletinului, achiziționarea unei case etc.
Legea a intrat în vigoare, dar nu poate fi aplicată încă
Se pare că noua lege a intrat în vigoare doar teoretic, ținând cont că mai sunt unele lucruri de pus la punct până ca aceasta să fie aplicată efectiv. Inclusiv în lege se menționează că mai sunt necesare și alte proiecte pentru dispariția copiilor inutile din dosarul cu șină. Mai exact, instituțiile statului trebuie să fie legate între ele prin intermediul unui sistem informatic care să le permită să efectueze transferul digital de documente.
Nu mai rămâne decât să fie realizat un astfel de sistem informatic, prin care instituțiile publice să poată folosi baze de date interconectate și să aibă acces la documente emise de alte entități publice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, documente pentru care în mod normal s-ar fi solicitat copii în format fizic. Totuși, realizarea unui astfel de sistem nu este o sarcină tocmai ușoară, deci se poate spune că dispariția sau subțierea dosarului cu șină mai are de așteptat.