Banca Națională a României a publicat ieri noua valoare a Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Indicele a ajuns la valoarea de 2,65%, în creștere de la 1,86%. Drept urmare a acestei creșteri, se vor majora și dobânzile la creditele in lei. În funcție de IRCC se calculează dobânzile în trimestrul următor, pentru împrumuturile acordate de bănci după luna mai a anului 2019.
IRCC – mai exact, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, a substituit ROBOR în calculul creditelor noi, ce au fost acordate de bănci începând din mai 2019. Acesta este aplicat cu întârziere de un trimestru de la momentul la care se calculează. Prin urmare, referința calculată pe baza datelor din trimestrul ianuarie-martie 2022, va fi luata în calcul în iulie-septembrie 2022.
Cum se calculează IRCC
IRCC este un indice folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile. Se determină la finalul unui trimestru, ca medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp care s-a luat în considerare. Rezultatul se aplică apoi pe durata întregului trimestru viitor.
Potrivit OUG 19/2019, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care creditorul poate adăuga o marjă fixă care este valabilă pe toată perioada contractuală. BNR publică zilnic indicele de referință calculat pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioadă. La finalul trimestrului, se determină o valoare actualizată a acestui indice, care se aplică, după cum deja s-a specificat, pentru următorul trimestru, pentru toate creditele cu dobândă variabilă accesate de consumatori.
Pe lângă IRCC, mai este un indice publicat zilnic de către BNR, și anume ROBOR, care este valabil pentru creditele accesate înainte de 2 mai 2019. Despre indicele ROBOR se poate citi aici, într-un articol StartingUp.ro, publicat în luna mai a acestui an.