MIPE

Potrivit unui anunț venit din partea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), fondul de fonduri de capital de risc a devenit operațional. Acest lucru înseamnă că întreprinderile autohtone vor obține acces la infuzii de capital de cel puțin 400 milioane de euro în baza fondului finanțat prin PNRR. Guvernul a aprobat contractul de finanțare încheiat la sfârșitul lui 2021 de MIPE și Fondul European de Investiții (FEI), iar selecția fondurilor de investiții urmează să aibă loc în perioada următoare.

Selecția fondurilor va avea loc în săptămânile următoare

Ulterior aprobării de către Guvern a contractului de finanțare semnal de MIPE și FEI, va urma procedura de selecție a fondurilor de investiții, în număr de maxim 20, prin intermediul cărora se vor face infuziile de capital. Se pare că procedura de selecție va fi demarată în săptămânile următoare. Următorul pas după semnarea contractelor îl reprezintă virarea banilor. Aceștia vor fi folosiți pentru a crește capitalurile întreprinderilor românești care vor fi selectate.

Cel puțin 100 de întreprinderi românești vor beneficia de finanțări

Cel puțin o sută de companii românești o să aibă acces la aceste finanțări, după cum se arată în contractul aferent. Cât despre fondul de multiplicare, acesta este de 1.5, prin prisma atragerii unor noi investitori în fondurile de equity create, după cum preconizează MIPE.

Categoriile de beneficiari finali și sumele medii investite sunt estimate în felul următor, potrivit comunicatului de presă publicat de MIPE:

 • 50.000-200.000 euro pentru start-up-uri;

 • 200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere;

 • 3.000.000 – 5.000.000 euro pentru întreprinderi în etape avansate de creștere;

 • peste 5.000.000 euro pentru midcaps (capitalizare medie);

 • 5.000.000 – 20.000.000 euro pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.

Prin PNRR s-a stabilit un instrument de capital de risc în ideea de a contribui la acoperirea deficitului de finanțare de capital, care a fost evaluat la 4,8% PIC. Această estimare a fost realizată de platforma Comisiei Europene fi-Compass și Banca Europeană de Investiții.

În comisionul de management, va fi încadrată o componentă fixă, calculată ca procent din bugetul instrumentului, respectiv o componentă referitoare la performanța instrumentului. Potrivit estimărilor, comisionul respectiv nu va trece de plafonul anual mediu de 0,5% din bugetul instrumentului și va fi inclus în acesta din urmă, fiind facturat de către FEI de două ori pe an.

În același comunicat, MIPE menționează că valoarea comisionului este mai mică în comparație cu cel alocat în acordul JEREMIE, care este de 0,9% pe an din bugetul instrumentului.

Primele șase ministere coordonatoare de reforme și investiții pot depune proiectele

Potrivit premierului României, Nicolae Ciucă, în urma semnării acordurilor între MIPE și șase ministere, a fost demarată lansarea proiectelor de către primele șase dintre ministerele care coordonează reforme și investiții. Este vorba despre următoarele ministere care pot depune proiectele pentru a obține finanțare prin PNRR:

 • Ministerul Sănătății;

 • Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;

 • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii;

 • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale;

 • Ministerul Energiei;

 • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit declarațiilor acestuia, 4 miliarde de euro din PNRR au ajuns deja în România, iar până la sfârșitul anului vor mai ajunge încă 6 miliarde de euro. Cât despre bugetul MIPE, acesta este de 110 miliarde de lei în momentul de față. Premierul a menționat că 10 miliarde sunt credite bugetare, iar aproximativ 100 de miliarde de lei credite de angajament. Cele 10 miliarde de lei aferente creditului bugetar pot fi angajate și cheltuite în anul în curs, în vreme ce restul de 100 de miliarde aferent creditelor de angajament sunt destinate unui proces multianual.

În curând, și celelalte 13 ministere vor semna acordurile și vor putea să depună proiecte în vederea accesării banilor alocați prin PNRR. Planul Național de Redresare și Reziliență al României este structurat în conformitate cu Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență, urmărind 6 piloni și fiind împărțit în 15 componente. Prin intermediul PNRR, se dorește gestionarea nevoilor României și acoperirea acestora, cât și alinierea la prioritățile Comisiei Europene.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.