Patru programe de finanțare adresate fermierilor și firmelor de producție, construcții și inovații se află în dezbatere publică. Prin intermediul acestor programe, antreprenorii ar putea obține finanțări cu componente de granturi, credite bancare și garanții de stat. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) intenționează să lanseze cele patru programe anul acesta, cu obiectivul de a susține dezvoltarea mediului de afaceri.
Programe propuse spre implementare în 2022
La dezbaterea publică a programelor, care s-a desfășurat la sediul Camerei Deputaților, au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai FNGCIMM, ai Consiliului Național al IMM-urilor și ai unor bănci de pe piața românească. Cele patru noi programe sunt IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation.
În cadrul acestei dezbateri, au fost consultați partenerii strategici implicați în implementarea noilor programe cu garanții de stat și au fost reiterate prioritățile referitoare la sectorul economic și sprijinirea IMM-urilor – priorități asumate de Guvernul României.
1. IMM PROD
Prin programul IMM PROD se vor putea face achiziții de echipamente și utilaje, inclusiv pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu. Printre altele, programul va permite achiziția de terenuri pentru construcția sau amenajarea unor hale de producție, de softuri și accesare de consultanță pentru transformarea digitală etc. Obiectivele acestui program sunt creșterea capacității de producție, sprijinirea și încurajarea producției autohtone, alinierea IMM-urilor la obiectivele de lucru și transformarea digitală;
2. RURAL INVEST
Schema RURAL INVEST se va adresa IMM-urilor a căror activitate de producție se desfășoară în mediul rural și urban mic, susținând achiziția de terenuri agricole, refinanțarea creditelor, automatizarea, industria alimentară etc.
3. GARANT CONSTRUCT
La baza acestui program se află două subcomponente: sprijinirea proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul de construcții și sprijinirea proiectelor de investiții la scară mică pentru UAT-uri;
4. INNOVATION
Acest program va sprijini realizarea invențiilor și va susține retehnologizarea companiilor locale, activitățile la export ale IMM-urilor, stimularea e-commerce-ului și printre altele, va sprijini cofinanțarea investițiilor strategice în complementaritate cu HG807/2014.
Cele patru programe marchează un parteneriat important între stat, sistemul privat și sistemul financiar, iar prin intermediul lor băncile implicate vor contribui la creșterea gradului de intermediere și finanțare a economiei. Așa cum a subliniat Ministrul Finanțelor, noua serie de programe prioritizează dezvoltarea sectorului IMM-urilor și dezbaterea publică este o dovadă a faptului că investitorii au încredere în guvern. Momentan, programele se află în dezbatere publică și ar urma să fie implementate în cursul lunii februarie.