Noua Casă 2022: în mai puțin de o lună au fost acordate 900 de garanții, de peste 121 milioane de lei

Din momentul demarării programului Noua Casă 2022 în România, la începutul lunii martie, şi până în prezent, au fost acordate aproximativ 900 de garanţii ce ajung la peste 121 de milioane de lei, acestea susţinând credite de 231 milioane de lei. Programul Noua Casa 2022 a devenit operațional la 4 martie.

Care este valoarea medie a unui credit

Programul Noua Casă 2022 are un plafon de 1,5 miliarde de lei, ce este acordat de Ministerul Finanţelor. În prezent, plafonul disponibil este de 92%, iar valoarea medie a unui credit accesat până acum este de circa 56.000 de euro, potrivit economica.net.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat plafoane anuale de garanţii pentru cele 14 bănci participante: Banca Transilvania, BRD-GSG, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Banca Românească, OTP Bank, Garanţi Bank, Unicredit Bank, Vista Bank, First Bank, Alpha Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. Aceste plafoane au fost alocate luându-se în calcul ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în anul anterior.

Cel mai avantajos produs de creditare ipotecara din România

Prin Programul Noua Casă, persoanele fizice din România sunt ajutate să acceseze un credit pentru achiziționarea unei locuințe, stimulând în același timp și sectorul construcțiilor. Autoritățile spun că acesta este cel mai avantajos produs de creditare ipotecară din România, pentru că impune un avans minim, are o dobândă redusă – IRCC – plus maxim 2% și pentru că statul acordă garanții de până la 60% din valoarea respectivului imobil.

Reprezentanții FNGCIMM au transmis că în prezent toate băncile care participă în program au plafon suficient pentru a acorda credite și că fondul monitorizează modul cum sunt utilizate plafoanele alocate fiecărui finanțator, iar după cum este gradul de consum la fiecare bancă, este autorizat de Ministerul Finanțelor să facă propuneri de realocare.

Câte credite au fost acordate până acum

Programul a fost lansat în 2009, numindu-se, până în 2020, Prima Casă. De la lansarea sa și până în decembrie 2021, s-au acordat 321.073 garanții și promisiuni de garantare, care, însumat, au o valoare de 29,90 miliarde de lei, acestea susținând credite de 50 de miliarde de lei.

În 2021, s-au acordat 11.858 garanții, cu o valoare de 1,52 miliarde de lei și cu o valoare a creditelor de 2,9 miliarde de lei, precum și 3.779 promisiuni de garantare, în valoare de 0,55 miliarde de lei.

Cine poate accesa un credit prin Noua Casă și care sunt principalele condiții

Noua Casă 2022 se adresează persoanelor fizice care vor să-și cumpere o singură locuință. Creditul se acordă în lei, iar valoarea maxima a sa poate fi de: 66.500 euro – în cazul locuințelor care costă maxim 70.000 de euro, cu un avans solicitat de 5% și de 119.000 de euro, în cazul locuințelor care costă cel mult 140.000 de euro, cu un avans solicitat de 15%.

Pentru aceste împrumuturi, dobânda este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), cu adăugarea unei marje fixe de cel mult 2%.

Cei care vor să aplice pentru un credit Noua Casă trebuie să se încadreze în una dintre aceste situații:

  • nu dețin în proprietate exclusivă sau alături de soț sau soție nicio locuință;

  • dețin în proprietate cel mult o locuință, care nu a fost cumpărată prin Prima Casă și care are o suprafață utilă de cel mult 50 mp.

Dacă imobilul nu este finalizat sau dacă pur și simplu solicitantul nu s-a hotărât asupra locuinței pe care să o cumpere, se poate utiliza creditul Noua Casă printr-o Promisiune unilaterală de creditare, care este emisă de bancă și care este completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Promisiunile de creditare/garantare au o valabilitate de 18 luni.

Programul nu are o limită de vârstă și permite si achiziționarea de proprietăți care costă peste 70.000/140.000 de euro, cu condiția ca diferența să fie achitată din surse proprii.

Potrivit reprezentanților FNGCIMM, de la implementarea, în anul 2020, a unor noi parametrii de finanțare și garantare în cadrul programului, a crescut considerabil ponderea de locuințe noi ce au fost achiziționate prin Noua Casă.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Evoluția pieței de muncă și impactul asupra afacerilor mici

Schimbările din piața de muncă din România continuă să influențeze în mod semnificativ modul în care funcționează afacerile mici. Antreprenorii se confruntă cu provocări, dar și cu oportunități, într-un context…

Citește

Ghid pentru planificarea financiară a afacerii tale în contextul economic actual

Planificarea financiară reprezintă un aspect esențial pentru succesul oricărei afaceri, mai ales într-un context economic volatil. În 2024, antreprenorii din România trebuie să acorde o atenție deosebită strategiilor financiare pentru…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să alegi cel mai bun UPS pentru afacerea ta: 5 recomandări practice

  • December 13, 2024
Cum să alegi cel mai bun UPS pentru afacerea ta: 5 recomandări practice

Cum să-ți diversifici sursele de venit cu ajutorul criptomonedelor

  • December 13, 2024
Cum să-ți diversifici sursele de venit cu ajutorul criptomonedelor

Evoluția pieței de muncă și impactul asupra afacerilor mici

  • December 12, 2024
Evoluția pieței de muncă și impactul asupra afacerilor mici

Top 6 telefoane pentru antreprenori: performanță și fiabilitate

  • December 11, 2024
Top 6 telefoane pentru antreprenori: performanță și fiabilitate

Ghid pentru reducerea taxelor și impozitelor în mod legal

  • December 11, 2024
Ghid pentru reducerea taxelor și impozitelor în mod legal

Metode de promovare eficiente pentru startup-uri în mediul digital

  • December 10, 2024
Metode de promovare eficiente pentru startup-uri în mediul digital