Anul 2022 pare să fie unul benefic pentru piața tranzacțiilor cu terenuri arabile din România. Din luna ianuarie și până acum, au fost scoase la vânzare 17 loturi de teren arabil și pășune, având o suprafață totală de mai bine de 30 de hectare, cifra fiind mai mare decât în 2021 și 2020. Majoritatea terenurilor sunt vândute de persoane fizice.
Piața se revigorează după pandemie
Semnalul acesta indică faptul că piața terenurilor arabile se revigorează, după ce, în timpul pandemiei, a stagnat, fiind scoase la vânzare câteva suprafețe compacte, cu peste 30 de hectare.
Cifrele arată că de la începutul anului și până în prezent, au fost scoase la vânzare 17 loturi de terenuri mari, în comparație cu 9 tranzacții în 2021 și 12 în 2020.
Totalul terenurilor arabile și pășune care au fost scoase la vânzare se ridică la 820 de hectare, pentru care se solicită mai bine de 6 milioane de euro. Până acum, dintre toate ofertele au fost acceptate trei, potrivit Economica.net, acestea având o suprafață de 127,8 hectare și o valoare de 3,9 milioane de lei.
Care este cea mai mare suprafață de teren scoasă la vânzare până acum, în 2022
Dintre terenurile scoase la vânzare, cel care a avut cea mai mare suprafață are 273,4 hectare, fiind format din patru loturi de pășune. Acesta se află în județul Arad, mai exact în localitatea Canop. Pentru el, vânzătorii, care sunt trei persoane fizice, au cerut peste 2,7 milioane de lei, adică 2.000 de euro pe hectar.
In topul celor mai mari terenuri tranzacționate în primele luni din 2022 se află, pe locul doi, un teren cu o suprafață de 170 de hectare și care este situat în județul Galați. De această dată, vânzătorul este o persoană juridică – Agricola Baccus SRL, care a cerut 935.600 de euro, adică 5.500 de euro pe hectar.
Cine și unde vinde un teren cu 30.000 de euro pe hectar
Ministerul Agriculturii a transmis că majoritatea terenurilor scoase la vânzare aparțin persoanelor fizice. Cea mai mare afacere implicată în tranzacțiile cu teren arabil din primele luni ale anului este Martifer România, care face parte din grupul portughez Martifer, ce își desfășoară activitatea în real estate, construcții și energie regenerabilă.
Societatea solicită 1,5 milioane de euro pentru un teren de 50 de hectare. Acest teren a fost achiziționat de companie în 2007 și este poziționat în județul Prahova, localitatea Ariceștii Rahtivani.
Terenurile agricole din România, mai scumpe decât cele din Franța?
Potrivit unor date Eurostat, în ultimii 10 ani, terenul arabil din țara noastră a fost, în medie, mai scump decât cel din Franța, fiind la mare distanță și de unele state din regiune.
În 2020, prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România era de 7.163 de euro, în timp ce în Franța, care dispune de cea mai mare suprafață agricolă din UE, costa 6.080 euro.
Creșterea prețurilor în România a fost una accelerată, având în vedere că în anul 2011 prețul mediu era de 1.366 euro pe hectar. În comparație cu vecinii săi, România depășește cu mult prețurile pe hectarul de teren arabil din Bulgaria (unde prețul mediu este cu puțin peste 5.000 de euro), Ungaria, care se află sub această valoare, sau Slovacia, unde un hectar de teren agricol se vinde cu sub 4.000 de euro, în timp ce Croația se află pe ultimul loc în UE, cu un preț mediu sub 3.500 de euro pe hectar. În toate țările UE, terenul arabil se vinde mai scump decât pajiștile.
Sunt mai mulți factori care influențează prețul terenurilor agricole, printre care se numără: clima, legislația națională, calitatea solului, sistemele de irigații, apropierea de rețelele de transport, precum și cererea și oferta.
În România, terenul arabil ajunge la 8,2 milioane de hectare, reprezentând 62% din totalul suprafeței agricole.