Planul Național Strategic

Planul Național Strategic ar urma să le aducă fermierilor români 14,6 miliarde de euro. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că s-au făcut numeroase consultări în acest scop. Ministrul a precizat că a fost o perioadă intensă la minister, în care, pe lângă Legea bugetului de stat, se află în lucru și Planul Național Strategic, document care va trebui finalizat la timp pentru ca agricultorii din România să beneficieze de banii alocați pentru perioada 2023-2027.

Potrivit ministrului Adrian Chesnoiu, prin Planul Național Strategic, 14,6 miliarde de euro vor ajunge acolo unde fermierii români au nevoie. După o consultare cu fermierii, care a durat trei săptămâni, ministrul a declarat că vor fi finalizate direcțiile de acțiune strategice în ceea ce privește agricultura României.

Ce este Planul Național Strategic

Planul Național Strategic este o continuare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în care vor fi continuate tipologiile generale de măsuri de sprijin.

În cadrul planului, va fi administrată tranziția către un sistem alimentar sustenabil, încurajându-se eforturile fermierilor de a contribui la obiectivele ce țin de climă și mediu, elemente care sunt caracteristice Noii Politici Agricole Comune. De asemenea, vor fi sprijinite fermele de familie și va avea loc întinerirea generațiilor de fermieri, consolidându-se mediul asociativ și îmbunătățindu-se poziția fermierilor în lanțul agroalimentar.

În 2021-2027, România are alocat un buget total de aproximativ 22 de miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală astfel:

  • 14 miliarde de euro prin Fondul European de Garantare Agricolă (pilon 1, plăți directe);

  • 7 miliarde pentru dezvoltare rurală – Fondul Agricol pentru Dezvoltare Rurală (pilonul II, dezvoltare rurală);

  • Iar alte 692 milioane de euro au fost alocate din pachetul de redresare post-Covid NextGenerationEu, pentru 2021-2022.

Programul de garanții Rural Invest – și pentru fermierii mici

În cadrul aceleiași conferințe, ministrul a prezentat programul Rural Invest, care este un program de garanții pentru persoanele care activează în domeniul agricol. Și fermierii mici, care nu sunt „bancabili” vor putea accesa fonduri prin intermediul acestui program.

Acesta va fi implementat de Ministerul Agriculturii alături de Fondul de Garantare a Creditului Rural în perioada următoare și presupune acordarea unor garanții de stat de până la 50% din creditul pe care fiecare fermier îl accesează.

Mai mulți fermieri din România ar urma să beneficieze de acest program: „Condiţiile pentru care ei vor aplica vor fi unele cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în realitate astfel încât să poată accesa şi fermierii mici care nu sunt bancabili şi lucrul acesta trebuie să intre în vigoare cât mai repede. Rural Invest l-am gândit astfel încât să acopere o paletă largă de fermieri”, a declarat ministrul, potrivit publicației „Adevărul”.

Ministrul a mai făcut referire și la achiziția de terenuri, precizând că prin impozitarea de 80% din diferența prețului de achiziție, până la vânzare, prin obligativitatea unor condiții de domiciliere pe teritoriul României, s-a reușit o limitare a vânzării terenurilor către fondurile de investiții speculative. În cadrul Rural Invest vor fi puse la dispoziție fonduri pentru achiziția de terenuri.

Ministrul a mai continuat că viziunea în privința agriculturii românești este aceea de a integra producția primară, cerealele în zootehnie, în procesarea materiilor prime pentru a produce valoare adăugată, iar în acest fel să nu mai existe un dezechilibru între exportul de cereale și importul produselor finite. Acest lucru poate fi făcut, potrivit lui Adrian Chesnoiu, ajutând industria alimentară să se automatizeze și să se retehnologizeze, prin schemele de garantare pentru IMM și pentru marii procesatori, care nu au beneficiat de scheme de sprijin.

Un alt aspect pus la punct cu fermierii și cu reprezentanți din industria alimentară este să fie asigurată independența energetică a fermierilor și a producătorilor români, iar prin Rural Invest va putea fi asigurată cofinanțarea pentru acest program, potrivit ministrului agriculturii.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.