Noi programe de finanțare pentru mediul de afaceri: ajutoare de stat pentru firmele de producție, agricultură, construcții și inovare

Proiectul de Ordonanță de urgență pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească a fost elaborat și lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Prin acest proiect, se dorește aprobarea programelor IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT și INNOVATION.

Schemele de ajutor vizează patru domenii prioritare pentru economia țării

Cele patru programe acoperă domenii prioritare pentru economia țării. IMM PROD este destinat industrializării economiei, RURAL INVEST finanțării afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT pentru sprijinirea segmentului de construcții, iar INNOVATION, pentru invenții și inovații, după cum indică și numele săui. Acestea vor fi implementate sub formă de scheme de ajutor de stat.

Obiectivul implementării noilor programe este de a debloca accesul la finanțare pentru afacerile care nu își pot concretiza proiectele de investiții sau continua activitatea din cauza deficitului de lichidități, pe fondul crizei generate de pandemie. Astfel, prin cele patru programe se vor putea obține garanții și granturi care vor acoperi o parte din costurile de finanțare în cazul contractării unor credite de către firmele cărora li se adresează aceste scheme de ajutor.

Ajutorul de stat acoperă până la 90% din creditele bancare pentru investiții sau continuare activității

Ajutoarele de stat vor putea să acopere în proporție de maximum 90% creditele bancare solicitate pentru a realiza proiecte de investiții sau pentru a susține activitatea afacerii. În plus, ajutorul de stat poate acoperi un grant compus dintr-o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, după cum arată una dintre prevederile Proiectului.

Ministerul Finanțelor își propune să devină cel mai important sprijin pentru mediul de afaceri în situațiile de criză. Rolul de garant al dezvoltării sustenabile a economiei țării este susținut prin implementarea acestor programe, după cum subliniază Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Activități care ar putea primi finanțare prin noile programe

  • IMM PROD

Prin programul de finanțare IMM PROD vor fi sprijinite investiții realizate de IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană, mai precis activități care să facă trecerea de la intermediere la producție, să sprijine digitalizarea activității, să îmbunătățească standardele de mediu sau să demareze noi activități de producție. De exemplu, vor fi susținute achizițiile de echipamente, utilaje, softuri care să contribuie la atingerea obiectivelor urmărite în cadrul acestui program.

Cât despre plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate prin IMM PROD, propunerea este de 1,5 miliarde de lei. Cu un buget de 268.544.792 lei, schema de ajutor ar putea avea în jur de 2.550 de beneficiari;

  • RURAL INVEST

Pentru programul RURAL INVEST, activitatea de producție a potențialilor beneficiari se localizează în mediul rural și urban mic, fiind sprijinite activități ca achiziția de terenuri agricole, automatizarea, securitatea energetică, industria alimentară, piscicultură, acvacultură și activități care prioritizează alinierea la obiectivele de mediu. În cazul acestui program, se propune aprobarea unui plafon total al garanțiilor acordate de 2,5 miliarde de lei. Cu un buget de 530.583.333 lei, ar putea exista 4.286 de beneficiari ai acestui program;

  • GARANT CONSTRUCT

Prin asigurarea lichidităților și finanțării investițiilor, GARANT CONSTRUCT va susține IMM-urile din sectorul constucțiilor, ale căror proiecte vizează îmbunătățirea standardelor de mediu, cum ar fi investiții în domeniul energiei verzi sau îmbunătățirea eficienței energetice. În cadrul acestui program, numărul potențialilor beneficiari este de 4.165, iar bugetul schemei de 495.572.822 lei;

  • INNOVATION

Programul INNOVATION va susține realizarea invențiilor și activitățile la export ale IMM-urilor care fac parte din sectorul de comerț și servicii, cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro. În acest program, se vor finanța activități de stimulare a e-commerce-ului și digitalizării, stimulare a exporturilor românești, achiziții de software-uri de administrare (ERP), retehnologizarea companiilor locale și de obținere a brevetelor de inovare. În cadrul INNOVATION vor exista 1.835 de beneficiari.

Cele patru programe își propun să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri în toate zonele țării.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Accesarea fondurilor nerambursabile reprezintă o oportunitate valoroasă pentru antreprenorii care doresc să își dezvolte afacerea fără a fi nevoiți să se bazeze exclusiv pe credite sau economii proprii. Cu toate…

Citește

Noi oportunități de finanțare europeană pentru antreprenori în România

Finanțările europene rămân o resursă esențială pentru antreprenorii români care doresc să își dezvolte afacerile sau să lanseze noi proiecte. În 2025, Uniunea Europeană a introdus noi programe de finanțare,…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat