Operațiunea Cronos

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) împreună cu Inspecția Muncii au dat startul campaniei „Cronos”, prin care sunt demarate controale în câteva sectoare specifice. Verificările vizează protejarea drepturilor angajaților, eventualele fraude fiscale, precum și depistarea muncii la negru.

Ce domenii de activitate sunt vizate de controale

Campania Cronos este o amplă acțiune de control care își propune să prevină și să combată sustragerea de la declararea și fiscalizarea muncii, astfel încât să li se asigure tuturor angajaților români accesul la protecția prevăzută în legislația socială și în cea a muncii, după cum au transmis reprezentanții ANAF.

În acest sens, echipe mixte de la DGAF, din cadrul ANAF, și ai Inspecției Muncii vor verifica un eșantion de firme care activează în domenii precum: HORECA, construcții și servicii conexe, întreținerea și repararea autovehiculelor, gardă și protecție, transport, înfrumusețare și întreținere corporală, comerț, servicii de curățenie, alimentație publică etc.

Controalele se vor desfășura pe întreaga perioadă a PNRR, având ca obiectiv asigurarea accesului angajaților la sistemele de asigurare socială și la alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor către stat și reducerea decalajului fiscal în cazul contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe salarii, precum și declararea muncii în rândul contribuabililor.

Ce vor verifica inspectorii

Sunt vizate de aceste controale acele societăți care oferă salarii subdeclarate față de media pe ramura de activitate, cu un procent mare de angajați care au salariu minim pe economie și o cifră de afaceri mare, un profit foarte mic declarat, dar și care beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără a avea venituri justificative în ceea ce privește creditările, precum și unde există neconcordanțe între informațiile care au fost declarate, în ceea ce privește tranzacțiile efectuate și cele care au fost declarate de partenerii de afaceri.

În acest fel, inspectorii vor urmări și dacă sunt semnale privind munca fără forme legale, dar și cazuri de muncă în care salarizarea este declarată parțial sau subdeclarată, care presupun atât încheierea contractelor de muncă pe 8 ore cu salariul minim garantat, cât și a celor cu timp parțial, dar în care, în realitate, sunt cu normă întreagă, având o plată fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul adevărat, care este mai mare.

Pe lângă toate acestea, inspectorii vor mai analiza și achizițiile de bunuri și servicii care afectează impozitul pe profit și TVA, de unde pot rezulta fraudele fiscale, pentru că o mare parte din sumele obținute fraudulos sunt folosite pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, care este declarată parțial sau subdeclarată.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.