Piața imobiliară rezidențială din România se confruntă cu probleme mari, de pe toate „fronturile”: războiul din Ucraina, creșterea dobânzilor, scăderea cererii – sunt doar câteva dintre provocările care ar putea face ca investițiile în imobiliare să nu mai fie unele foarte rentabile. Aceasta este cea mai grea perioadă de după criza din 2008, care a lovit puternic și sectorul imobiliar.
Care sunt problemele actuale de pe piața imobiliară
Sunt mai mulți factori care au contribuit cu mai mult sau mai puțin la starea actuală de pe piața imobiliară. În timpul pandemiei, vânzările de case și apartamente au crescut, pentru că oamenii au considerat că o astfel de investiție este una sigură, astfel că a existat o cerere puternică, în pofida perioadei nefaste. De la jumătatea anului 2021, însă, lucrurile au început să se schimbe, odată cu creșterea facturilor la energie și cu creșterea inflației.
Practic, în doar câteva luni, au apărut provocări foarte mari. Una dintre ele este cu siguranță războiul din Ucraina, ce a lovit puternic în interesul românilor de a-și achiziționa o casă. Mulți așteaptă finalul conflictului pentru a lua în calcul o astfel de investiție.
Potrivit zf.ro, imediat după începutul războiului din Ucraina, cererea de credite imobiliare și ipotecare a scăzut cu până la 50%.
O altă provocare o reprezintă creșterea dobânzilor în lei. Dacă în prezent IRCC (Indicele de Referință pentru Calcularea Creditelor) este la un nivel scăzut, de 1,8%, se preconizează că în trimestrul 3 valoarea sa va ajunge la 2,6%, iar în ultimele 3 luni ale acestui an ar putea ajunge chiar și la 5%, la care se mai adaugă și marja băncii, care este de 2%, rezultând o dobândă de 6-7%, potrivit Ziarului Financiar.
De parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, creșterea prețului la utilități, la produsele alimentare, precum și la alte bunuri și servicii, laolaltă cu creșterea inflației, au făcut ca puterea de cumpărare a românilor să fie din ce în ce mai slăbită. Salariile nu mai pot ține pasul cu nivelul inflației, ceea ce înseamnă că pentru mulți dintre oamenii cu venit minim, cheltuielile să fie mai mari decât veniturile.
Investiția în imobiliare – mai este rentabilă?
Apartamentele care vor apărea pe piață în perioada următoare vor avea prețuri mai mari, care se datorează atât creșterii de prețuri la materialele de construcții, cât și a creșterii facturilor la utilități, estimează experții din domeniul imobiliar. Există însă posibilitatea ca apartamentele să nu mai prezinte interes pentru cumpărători, în aceste condiții.
Pe măsură ce dobânzile la lei cresc și luând în calcul și mărirea prețurilor la apartamente, specialiștii se tem că investiția în imobiliare nu ar mai fi rentabilă, privind în special din partea randamentului chiriei.
Dobânzile la depozitele în lei au ajuns la valoarea de 5% pe an, iar din stabilitatea cursului valutar leu-euro apare un câștig de 5% la euro, ce nu se mai poate obține pe piața imobiliarelor. Nu există o cerere suficientă la acest moment în privința chiriilor. Se presupune că una dintre cauzele principale pentru prăbușirea lor ar fi faptul că în timpul pandemiei, foarte mulți dintre cei care lucrau în orașe nu s-au mai întors nici până în acest moment la birou, lucrând în continuare de acasă, și că turismul este încă într-o perioadă de ușoară revenire, dar oamenii sunt încă sceptici să călătorească.
A crescut interesul românilor pentru investiții imobiliare în Spania
Un fenomen pe care l-au identificat specialiștii pe piața imobiliară ar putea fi și el de vină pentru cererea slabă manifestată în România. Publicația El Economista, citată de economedia.ro arată că numărul de căutări de locuințe a crescut în Spania de la începutul războiului. Creșterea ar fi de 134% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se pare că interesul cel mai mare pentru locuințele din Spania este manifestat în rândul locuitorilor țărilor care se află foarte aproape de zona de conflict Polonia (peste 115%, România și Cehia, cu o creștere de mai bine de 70%).
Printre cele mai căutate zone din Spania, din acest punct de vedere, ar fi: Costa Blanca (La Nucía – cu 300% mai mult decât anul trecut, Moraira – 133% și Alicante – 127%), Huelva (o creștere de 59%) și Insulele Canare (creștere cu 39%). În privința orașelor spaniole cele mai căutate de rezidenții din țările situate în preajma zonei de conflict se numără: Cadaqués (Gerona) și La Nucía (Alicante), cu câte o creștere de 500% și, respectiv, 300%, urmate de Chiclana (Cádiz) și Malaga (cu 200% fiecare).