Plătitor TVA

Aceasta este o întrebare al cărei răspuns variază în funcție de activitatea afacerii. Dacă în cazul unui prestator de servicii, care nu face achiziții însemnate, cea mai potrivită pare a fi varianta de a nu plăti TVA, pentru o societate, de orice tip ar fi ea, statutul de plătitor de TVA poate fi chiar benefic.

Ce înseamnă plătitor/neplătitor de TVA

În România, firmele nou înființate sunt neplătitoare de TVA. Dacă cifra de afaceri a unei societăți depășește pragul de 300.000 de lei este obligată să depună o cerere la ANAF prin care să anunțe acest lucru și să obțină statutul de firmă plătitoare de TVA. Spre exemplu, dacă în luna aprilie a fost depășit acest plafon, în primele 10 zile din luna mai trebuie să se depună la ANAF formularul 010, alături de următoarele documente:

 • balanța analitică de la începutul anului și până la data la care plafonul a fost depășit;

 • cartea de identitate a asociatului sau administratorului;

 • certificatul de înregistrare la ORC – copie;

 • contractul de prestări servicii contabile – copie;

 • declarație pe propria răspundere din care reiese dacă societatea desfășoară sau nu desfășoară activități economice la sediul social, la cele secundare sau în afara lor.

După maximum 5 zile din momentul depunerii, se va primi de la ANAF certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, iar în acel moment trebuie anunțați partenerii. La emiterea facturilor de vânzare va fi nevoie să fie specificat, înaintea CUI-ului, RO. Modificări vor fi și în privința casei de marcat, care va trebui setată astfel încât pe bonul fiscal să figureze și TVA-ul aplicat vânzării.

Contabilul trebuie să calculeze lunar sau trimestrial (în funcție de vectorul fiscal) TVA-ul de plată sau TVA-ul de recuperat și să depună formularul 300. În situația în care TVA-ul colectat este mai mare decât cel deductibil, diferența va trebui achitată la bugetul de stat, iar în situația inversă în care TVA-ul colectat este mai mic decât cel deductibil, diferența va trebui recuperată de la bugetul de stat.

Neplătitor de TVA – avantaje și dezavantaje

Faptul că nu este plătitoare de TVA nu înseamnă că firma respectivă nu va plăti TVA-ul aferent facturilor emise de alte firme către ea, ci că nu-l va putea deduce și va fi trecut ca și cheltuială.

Sunt situații în care statutul de neplătitor de TVA le poate avantaja în special pe următoarele entități:

 • firme cu cifra de afaceri mai mică de 300.000 de lei, care au un volum mic de cheltuieli și venituri;

 • firme ai căror clienți majoritari sunt persoane fizice;

 • prestatori de servicii care nu fac achiziții mari;

 • în cazul în care nu sunt multe cheltuieli cu TVA deductibil;

 • dacă sunt mulți concurenți plătitori de TVA;

 • pentru firmele în care cea mai importantă cifră de afaceri este realizată de clienți care sunt neplătitori de TVA, a opta pentru a fi neplătitor de TVA este o alegere bună;

Avantajele unei firme neplătitoare de TVA sunt următoarele:

 • birocrație mai mică;

 • firmele neplătitoare de TVA pot fixa prețuri de vânzare mai mici, în comparație cu plătitorii de TVA, astfel că acesta poate fi un motiv important de atragere a clienților;

 • cost mai mic pentru serviciile de contabilitate;

 • veniturile vor fi mai ușor de urmărit, pentru că nu va mai trebui scos TVA-ul din valoarea vânzărilor pentru a se afla cifra de afaceri;

Sunt însă și câteva dezavantaje:

 • nu se va putea deduce TVA-ul la bunurile achiziționate;

 • nici partenerii firmei nu vor putea să-și deducă TVA-ul, atunci când achiziționează de la ea bunuri;

 • nu se pot face achiziții de bunuri intracomunitare decât până la maximum 10.000 de euro. Altfel, este nevoie de depunerea formularului 091 la ANAF, pentru a se obține un cod special de TVA.

Plătitor de TVA – avantaje și dezavantaje

Firmele mari, cu un volum ridicat de achiziții, sunt cele mai potrivite pentru se înregistra în scop de TVA, la fel și în cazul societăților care fac comerț importând sau exportând produse de pe teritoriul Uniunii Europene sau din alte state. În plus, unele domenii de activitate beneficiază de o cotă de TVA mai redusă, astfel că dacă firma este plătitoare de TVA va fi în avantaj.

Așadar, dacă volumul de achiziții este unul ridicat încă din momentul înființării societății, ar fi bine să devină plătitoare de TVA, la fel și dacă partenerii săi sau clienții persoane juridice au nevoie de facturi cu TVA.

Principalul avantaj al firmelor plătitoare de TVA este că TVA-ul se poate deduce la achiziția de bunuri și servicii, iar în cazul unui volum mare de achiziții diferența poate fi considerabilă.

Dezavantajele sunt următoarele:

 • produsele si serviciile devin mai scumpe prin aplicarea TVA-ului;

 • există obligația depunerii declarațiilor aferente, prin urmare costurile cu contabilitatea vor fi mai mari;

 • controale din partea autorităților, vizând TVA, iar în cazul neregulilor, amenzile, penalitățile și dobânzile sunt foarte mari.

În concluzie, este avantajos pentru o societate să fie neplătitoare de TVA dacă majoritatea clienților persoane fizice sunt la fel. De cealaltă parte, este recomandat ca o firmă să fie plătitoare de TVA dacă are achiziții mari, dacă importă sau exportă bunuri și servicii sau are numeroase cheltuieli care comportă TVA pe care vrea să le deducă.

Atât societățile plătitoare de TVA, cât și cele neplătitoare de TVA prezintă fiecare avantaje și dezavantaje, de care trebuie să se țină cont în funcție de profilul și activitatea lor.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.