PNRR

Până la finalul lunii martie, Guvernul României va trebui să raporteze îndeplinirea a 24 de angajamente din PNRR, dintre care au fost încheiate doar patru până în momentul de față. Trimestrul 1 din acest an se încheie pe 31 martie, iar țintele și jaloanele care nu au fost încă atinse se află în curs de realizare la diferite ministere și instituții.

Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, asigură că jaloanele din PNRR aferente acestui trimestru vor fi încheiate la timp. Acesta menționează că e vorba despre diverse acte normative și că nu ar trebui să apară probleme în încheierea acestora până la finalul lunii.

România a îndeplinit 18 din 21 de jaloane din PNRR până la finalul lui 2021

Anul trecut, România a trebuit să atingă 21 de jaloane prevăzute în PNRR. Potrivit ministrului, au fost încheiate 18 din 21, iar cele trei care au rămas restante pot fi închise, în urma discuțiilor dintre Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Investiții pe această temă. Cele trei jaloane care au rămas neîncheiate sunt legate de instrumente financiare.

Au fost atinse doar 4 dintre cele 24 de jaloane și ținte aferente trimestrului I din acest an

Până acum, trei dintre obiective au fost finalizate, iar unul a fost consemnat ca fiind îndeplinit, ceea ce înseamnă că mai rămân 20 de jaloane și ținte care trebuie atinse într-un timp relativ scurt, dat fiind că mai sunt doar câteva zile până la sfârșitul lunii martie. Cele mai multe restanțe sunt la MIPE, la Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației și la Secretariatul General al Guvernului.

O problemă destul de mare este cea referitoare la proiectul de lege privind protecția avertizorilor de interes public, care nu a ajuns încă la Parlament, deși a fost votat de Guvern de ceva vreme. Mai este o săptămână la dispoziție pentru ca proiectul să fie adoptat, dar trebuie luat în calcul și faptul că poate exista o atacare la Curtea Constituțională.

Ministrul a transmis că nu există îngrijorări privitoare la atingerea jaloanelor pentru acest trimestru în timp util, exprimându-și optimismul cu privire la încheierea acestora în perioada următoare. Pentru unele dintre țintele rămase neîncheiate nu sunt necesare acte normative, hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de urgență, ci de ordine de ministru.

În cadrul conferinței de presă, Dan Vîlceanu a adăugat că următoarea cerere de plată pe care România o va depune va fi în octombrie, iar sumele vizate sunt 2 miliarde de euro din granturi și 1 miliard din împrumuturi.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.