PNRR: România a accesat primul miliard de euro. Vor fi lansate noi programe de finanțare

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost accesat. Acești bani vor fi folosiți pentru a renova clădiri din toată țara, potrivit declarațiilor prim-ministrului. Programul de redresare oferă o șansă importantă României de a avansa pe drumul dezvoltării și modernizării, iar cele 24 de ținte și jaloane aferente primului trimestru din 2022 au fost închise la timp.

România începe să valorifice banii europeni

Primul miliard de euro accesat prin PNRR va fi folosit pentru renovarea clădirilor, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și autoritățile publice locale sau centrale vor desfășura diverse programe ce vizează eficiența energetică, siguranța seismică etc.

România a primit deja un avans de aproape 4 miliarde de euro, însă banii europeni nu au fost cheltuiți din cauza faptului că Guvernul nu încheiase procedurile pentru transferul sumelor, inclusiv BNR declarând că fondurile virate de Comisia Europeană nu au fost cheltuite.

Dan Vîlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a explicat cum vor fi cheltuiți banii primiți prin PNRR. Conform procedurii, fiecare minister trebuie să completeze și să trimită un formular pentru a putea accesa fonduri din bugetul ministerului Investițiilor și pentru ca acestea să poată fi transferate în bugetul fiecărui minister coordonator.

Premierul a anunțat că toate jaloanele aferente primului trimestru din 2022 au fost închise

Pentru a primi banii europeni prin PNRR, România trebuie să închidă la timp o serie de ținte și jaloane asumate. Premierul României a anunțat că cele 24 de jaloane pentru trimestrul unu al acestui an au fost îndeplinite, mulțumind printr-o postare pe Facebook celor implicați în atingerea acestora la timp. Executivul a aprobat mai multe acte normative în vederea atingerii jaloanelor asumate.

Vor fi lansate în curând mai multe apeluri de finanțare prin PNRR

Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că în viitorul apropiat vor fi lansate mai multe apeluri de finanțare prin PNRR pentru sectorul de energie, dezvoltare și pentru turism. Într-o postare pe social media, oficialul a menționat că MIPE va înainta anul acesta două cereri de plată la Comisia Europeană pentru a primi fonduri prin PNRR. Prima cerere va fi făcută în mai și a doua în octombrie.

Prin PNRR, se vor face învestiții în dezvoltare și modernizare, dar vor fi rezolvate și anumite probleme de funcționare a statului. Termenele în care trebuie închise jaloanele asumate sunt destul de scurte, iar România a avut de îndeplinit 24 dintre acestea până la 31 martie. În acest context, se iau măsuri importante la nivelul ministerelor.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că au avut loc mai multe întâlniri cu ministere coordonatoare de reformă și reprezentanți ai Comisiei Europene pentru a pune la punct anumite aspecte referitoare la jaloanele ce trebuiau închise până la sfârșitul lunii martie. În luna octombrie, se va face cerere de plată pentru jaloanele din primul trimestru al lui 2022, iar în luna mai pentru jaloanele din decembrie 2021.

Valoarea primei cereri de plată ar fi de 2,6 miliarde de euro (cea din luna mai), iar a celei de-a doua cereri de plată de 3,1 miliarde de euro (cea din octombrie). După ce primește o cerere de plată, Comisia Europeană are la dispoziție două luni pentru analiză și pentru aprobare, iar Consiliul Uniunii Europene are un termen de o lună pentru a adopta decizia de plată.

MIPE a lansat platforma pentru depunerea proiectelor de investiții

La 31 martie se lansa și platforma pentru depunerea proiectelor de investiții finanțate în cadrul PNRR, unde aplicanții trebuie să își creeze înainte de toate un cont. În vederea preluării cererilor de finanțare, instituțiile care se ocupă de coordonarea implementării investițiilor finanțate prin PNRR pot utiliza platformele proprii.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

Anul 2025 aduce o serie de provocări și oportunități pentru antreprenorii din România. Conform prognozelor economice, se anticipează o creștere moderată a economiei, însă dezechilibrele fiscale și inflația ridicată rămân…

Citește

Tendințe economice în România: Previziuni pentru următorii 5 ani

Economia României se află într-un punct de cotitură, iar antreprenorii trebuie să fie pregătiți pentru schimbările din următorii ani. De la inflație și digitalizare până la sustenabilitate și investiții străine,…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

  • March 27, 2025
Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

5 recomandări de extendere Wi-Fi pentru o conexiune stabilă și rapidă

  • March 26, 2025
5 recomandări de extendere Wi-Fi pentru o conexiune stabilă și rapidă

Automatizarea vânzărilor: Softuri și strategii pentru creșterea afacerii

  • March 26, 2025
Automatizarea vânzărilor: Softuri și strategii pentru creșterea afacerii

Cum să îți scalezi afacerea fără să pierzi controlul asupra proceselor

  • March 25, 2025
Cum să îți scalezi afacerea fără să pierzi controlul asupra proceselor

5 recomandări de switch-uri KVM pentru eficiență și control maxim

  • March 24, 2025
5 recomandări de switch-uri KVM pentru eficiență și control maxim

Psihologia consumatorului: Ce îi determină pe oameni să cumpere?

  • March 24, 2025
Psihologia consumatorului: Ce îi determină pe oameni să cumpere?