antreprenor de succes

Antreprenorul este cel care își pune în aplicare ideile de afaceri, adică persoana care se gândește la o idee, o dezvoltă și apoi o încearcă să o fructifice. Acesta pornește de la zero în dezvoltarea unei afaceri sau continuă o afacere pornită de altcineva. La baza ideii de afaceri a unui antreprenor se află pasiune și cunoștințe vaste despre domeniul sau industria în care acesta are de gând să activeze.

Procesul de înființare a unei afaceri este cunoscut sub denumirea de antreprenoriat, iar antreprenorul este cel care conduce afacerea, asumându-și rolul de lider și fiind responsabil de succesul sau eșecul acesteia. Un bun antreprenor știe când să își asume riscuri și când să profite de oportunități, fiind capabil să învețe din greșeli și inclusiv din experiența altora.

Cine poate fi antreprenor?

Orice persoană poate deveni un antreprenor de succes atâta vreme cât posedă sau își dezvoltă calitățile necesare pentru atingerea obiectivelor de afaceri. În spatele unui spirit antreprenorial se află viziune, idei inovative, pasiune și foarte multă muncă. Înființarea unei companii poate fi ușoară, însă conducerea acesteia este de fapt adevărata provocare pentru orice antreprenor.

Antreprenorul este persoana care deține un bagaj important de cunoștințe despre domeniul care îl interesează, despre piață și despre instrumentele care îi vor fi de folos în dezvoltarea afacerii. De asemenea, este persoana dispusă să investească timp, energie și resurse financiare pentru a-și pune în aplicare ideile de afaceri.

Rolul de antreprenor nu se potrivește persoanelor pesimiste sau persoanelor care nu sunt capabile să își asume riscuri. Despre antreprenori se spune că au capacitatea de a vedea oportunități în probleme și de a găsi rapid soluții pentru acestea. La polul opus, se află persoanele care nu reușesc să identifice soluții și care nu sunt dispuse să riște.

Care sunt avantajele antreprenoriatului?

Antreprenorii au avantajul de a alege o idee pe care să o dezvolte și de a putea să își creeze propria echipă. Pe parcurs, antreprenorul învață o mulțime de lucruri noi din mai multe domenii, de la marketing și contabilitate, până la resurse umane. În plus, acesta devine propriul lui șef și are posibilitatea de a-și stabili singur programul, pe care îl poate adapta în funcție de stilul de viață, de alte responsabilități și mai ales, în funcție de timpul pe care își permite să îl investească în dezvoltarea afacerii.

Cel mai important, antreprenorul are șansa de a-și dezvolta o carieră într-un domeniu care îl pasionează și în care are experiență. Prin dezvoltarea propriei afaceri, antreprenorul obține garanția unei vieți profesionale satisfăcătoare. Acesta își poate modela cariera după propriile idei și valori, având control absolut asupra întregului proces de conducere a unei afaceri.

În plus, antreprenorul poate alege ce servicii să ofere clienților săi. De altfel, își poate selecta inclusiv clienții. Acesta poate refuza oricând să lucreze, să colaboreze sau să furnizeze servicii unei persoane sau unei alte companii care nu corespunde cerințelor sale.

Antreprenorul are șansa de a introduce ceva nou pe piață și de a se diferenția de concurență. Tocmai de aceea, acesta este văzut ca fiind inovator. Acest lucru îl poate ajuta să își facă produsul sau serviciul cunoscut și să se facă remarcat în industrie. Totuși, mereu vor fi lucruri noi de învățat și antreprenorii vor trebui să țină pasul cu noile concepte și cu schimbările din industrie, astfel încât să își adapteze produsul/serviciul la cerințele pieței.

Un alt avantaj al antreprenoriatului îl constituie schimbarea radicală a rutinei. Pentru multe persoane, munca repetitivă de birou sau respectarea unui program fix pot fi o adevărată neplăcere. Odată cu înființarea propriei afaceri, antreprenorul va avea parte de o experiență nouă și va scăpa de rutină. În fiecare zi va învăța ceva nou sau va trece prin situații neașteptate, care îl vor ajuta să se dezvolte inclusiv pe plan personal.

Antreprenorii au ocazia de a se înconjura cu oameni cu ambiții și idealuri comune, de a face conexiuni cu persoane cu experiență în afaceri și de a stabili relații cu oameni din întreaga lume. Aceștia vor întâlni în mod constant oameni noi, din experiențele cărora pot avea multe de învățat.

Cum trebuie să fie un antreprenor de succes?

Realitatea unui antreprenor nu se rezumă la acțiunea de a înființa o firmă și de a deveni șef. Dacă totul ar fi atât de simplu, probabil oricine ar deveni antreprenor. Antreprenoriatul implică multe satisfacții, dar până a ajunge la acestea e nevoie de multă muncă, determinare și profesionalism.

În fiecare an, se lansează mii de afaceri noi, dintre care multe eșuează încă din primul an de activitate. Motivele pot fi numeroase, însă cel mai adesea sunt legate de lipsa de motivație pentru a depăși obstacolele și lipsa de pregătire pentru a face față în industrie, unde vor exista întotdeauna concurenți.

Un antreprenor de succes trebuie să dețină mai multe calități pentru a reuși să dezvolte o afacere. Din profilul unui bun antreprenor nu trebuie să lipsească trăsături ca:

 • viziune;

 • pasiune;

 • încredere în sine și în ideile sale;

 • optimism;

 • cunoștințe de negociere;

 • capacitate de a lua rapid decizii;

 • spirit de leadership;

 • atitudine competitivă;

 • curiozitate;

 • toleranță la risc;

 • perseverență;

Acestea sunt principalele trăsături ale unui bun antreprenor. Nu există portretul antreprenorului perfect, însă fiecare dintre aceste caracteristici are un rol esențial. Poți găsi mai multe detalii despre acest subiect aici: https://startingup.ro/top-10-calitati-ale-unui-antreprenor/.

Ce trebuie să știe un antreprenor la început de drum?

Antreprenoriatul vine la pachet cu multe provocări, dificultăți și obstacole. Un antreprenor de succes știe la ce să se aștepte și întotdeauna este cu un pas în față. Odată depășite aceste probleme, eforturile sale vor fi răsplătite.

Pentru a reuși în antreprenoriat, o persoană trebuie să respecte un plan de lucru bine organizat. Acesta trebuie să determine cât mai precis bugetul de care dispune și modul de alocare a acestuia. Multe startup-uri eșuează din cauza unei gestionări deficitare a resurselor financiare. Înainte de a obține venituri constante, cel mai bine ar fi ca antreprenorul să fie atent la toate cheltuielile și să reducă costurile inutile.

Un alt sfat prețios pentru antreprenorii aflați la început de drum se referă la concurență. Orice antreprenor trebuie să își cunoască concurența pentru a se putea diferenția și pentru a o putea depăși, în cele din urmă. Acesta trebuie să se intereseze cu privire la oferta companiilor care oferă produse/servicii similare și care activează în același sector.

Toți antreprenorii au același obiectiv, de a-și pune în aplicare ideile de afaceri și de a se remarca pe piață. Pentru a reuși, aceștia au nevoie de motivație, care nu le va permite să renunțe atunci când se lovesc de obstacole. În afaceri, cheia succesului stă în puterea de a nu renunța. Înființarea propriei afaceri poate fi cea mai mare provocare din viața unui antreprenor, însă prin muncă asiduă și responsabilitate acesta își va depăși inclusiv propriile așteptări.

Prin urmare, antreprenoriatul este un proces complex care necesită un set de calități și trăsături de caracter, timp, resurse financiare, energie și pasiune. Antreprenorii profită de oportunități și își asumă riscuri pentru ca la final să pună bazele unei afaceri profitabile.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.