
OMV Petrom, principalul distribuitor de carburanți de pe piață, a crescut prețul la pompă, cu 8 bani pe litru pentru motorină și 4 bani pe litru pentru benzină. Scumpirile coincid cu data la care compania-mamă OMV din Austria a declarat că rafinaria de lângă Viena și-a reluat complet funcționalitatea, după o perioadă de 5 luni în care a asigurat o producție la doar 20 % din capacitate.
Datele analizate de profit.ro arată că această creștere de prețuri vine după un val de ieftiniri care au urmat după momentul de scumpire a motorinei cu 4 de bani pe litru, la 13 septembrie. Astăzi, țițeiul Brent, produsul de referință pe piața europeană, avea o cotație de tranzacționare de aproximativ 95 dolari/baril, cea mai mare valoare din ultima lună. Drept consecință a scumpirilor initiate de OMV Petrom, diferența între prețul motorinei și cel al benzinei a atins cel mai ridicat nivel de până acum, de 1,43 lei/l.
Comparând prețurile la pompă la benzina standard, după aplicarea reducerii de 50 de bani/l, se constată că în stațiile Petrom din Capitală, aceasta se vindea cu 6,54-6,61 lei/l, iar în cele OMV cu 6,66-6,69 lei/l. În același timp, motorina standard avea un preț de 7,97-8,00 lei/l, respectiv 8,05-8,08 lei/l. Rezultă că prețurile carburanților în stațiile Petrom, liderul de pe piața din România la vânzări, sunt acum la același nivel precum prețurile din stațiile MOL și Rompetrol, recunoscute pentru prețurile mai mari.
Cele mai mici prețuri la pompă se regăsesc în Capitală la stațiile Lukoil: 6,53 lei/l benzina, și 7,91 lei/l motorina. Șoferii obișnuiți cu un comportament de imitație al companiilor furnizoare de carburanți, se așteaptă ca scumpirile de la OMV Petrom să fie urmate de creșteri similare de prețuri și la alte stații concurente.
Cum se justifică noile scumpiri?
Grupul austriac OMV, principalul acționar al companiei românești OMV Petrom a anunțat că rafinăria de la Schwechat a revenit la capacitate operațională completă, după o perioadă de 5 luni în care a produs carburanți la doar 20% din capacitate. Rafinăria austriacă, în mod normal cu o capacitate anuală de 10 milioane tone, depășind de 2,5 ori pe cea a rafinăriei Petrobrazi, a fost afectată de un incident mecanic și a avut nevoie de reparații substanțiale. În intervalul menționat, managerii grupului au produs o parte din țițeiul cerut pe piață la rafinăria de la Petrobrazi, care prelucrează 30% din volumul de țiței rafinat din import. Aprovizionarea cu materie primă pentru rafinăriile grupului se decid de la centru, în cadrul diviziei de trading de la Londra.
Acest sistem de aprovizionare alternativ și producția de la Petrobrazi vor fi menținute în continuare ca sursă suplimentară de carburanți cât timp va fi necesar, au declarat oficialii OMV. „Datorită flexibilității, sprijinului, angajamentului extraordinar al tuturor părților implicate, reparația s-a finalizat fără incidente, iar piețele deservite de rafinăria OMV Schwechat au continuat să fie aprovizionate. Aș dori, de asemenea, să mulțumesc Guvernului Federal Austriac și membrilor Consiliului Național, precum și autorităților și ministerelor relevante din Slovacia și Ungaria, care au contribuit la eliminarea blocajelor și la menținerea stabilă a aprovizionării prin eliberarea de carburanți din rezervele strategice”, a precizat Alfred Stern, CEO-ul OMV.
Exportul românesc de carburanți către Austria în perioada celor 5 luni a vizat doar benzina și produse semi-finite, nu și motorină, potrivit șefului diviziei Downstream Oil a companiei autohtone, Radu Căprău, întrebat de reporterii profit.ro la începutul lunii august. „Au existat fluxuri de produse semi-finite, pe care le-am exportat către colegii noștri din Schwechat pentru că există anumite instalații care în continuare pot funcționa. Cu alte cuvinte, am exportat anumite semiproduse care au fost procesate și într-o mică parte și produse finite, în special benzină, care pentru noi reprezintă un produs pe care de obicei îl exportăm în zona Mării Negre. Nu am mai exportat benzina respectivă în Marea Neagră, ci în Austria”, a precizat atunci Căprău.
Fluctuațiile de pe piața carburanților se explică prin situația politică internațională și prin sursele de aprovizionare folosite de OMV. În mod similar rafinăriilor românești, și grupul austriac are ca principal furnizor extern de țiței statul Kazahstan. În 2021 se constată o ușoară reducere a importului de țiței kazah, de la 39,2% în 2019, la 38,9% în 2021. OMV a trebuit să renunțe și la aprovizionarea cu țiței rusesc care reprezenta 7,8% din materia primă a rafinăriilor austriece în 2021, acesta urmând a fi înlocuit probabil tot cu țiței kazah, importat prin portul Trieste din Italia și transportat prin conducte către Schwechat.
Tendințele pieței de carburanți în perioada următoare
Războiul din Ucraina influențează tendințele pieței de carburanți și determină noi modificări în lanțul de aprovizionare cu țiței și producția de carburanți. De la 5 decembrie va intra în vigoare embrago-ul total asupra importului de țiței rusesc. Concomitent, se așteaptă o micșorare a ofertei de țiței kazah din regiune până în primăvara lui 2023 și o creștere a cererii, de care vor fi afectate atât rafinăriile românești, cât și rafinăria austriacă de la Schwechat.
Se mai pot importa țiței rusesc doar până pe 5 decembrie 2022, iar motorină din Rusia, până pe 5 februarie 2023. Pentru a contracara efectele embargoului asupra Rusiei, companiile românești și-au crescut în prima jumătate a anului de 2,5 ori cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin OIl Terminal, și cu 35% volumul de țiței în prima jumătate a acestui an. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a admis într-o declarație recentă că țara noastră importă încă motorină din Rusia: „Jumătate din cantitatea de motorină se importă. Luăm și din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol, cât și Petrom, cât și SOCAR iau de pe toate piețele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”. România exportă către Ucraina o parte din motorina importată.